Príbeh: Hrášok v prsníku bola agresívna rakovina

Dominika mala takmer symbolických 33 rokov, keď si v pravom prsníku našla hrčku vo veľkosti hrášku. Bolo vlastne šťastím, že sa nachádzala tak plytko pod kožou, pretože na mamografiu sa v tomto veku ešte nechodieva a na sono sa, úprimne, vykašľala. Ktorá mladá žena v tomto veku myslí na "krížovú cestu" v podobe rakoviny prsníka?

05.09.2019 06:00
Dominika, rakovina prsníka, príbeh, lavička, Foto:
Na lavičke v okolí Račianskeho mýta v Bratislave, kde slabá sedávala počas chemoterapie.
debata

Sedem týždňov po druhej operácii pijeme spolu kávu a minerálku v bratislavskom parku „na Račku“, kam počas chemoterapie chodila sedávať na lavičke každý deň. Fontána strieka a kvitnú pri nej ruže, mamy strážia svoje deti pri pieskovisku a kolotoči, hojdajú ich na drevených hojdačkách. Aj Dominikin osud sa odvíjal ako na hojdačke a počas horúcich dní takto pred rokom sa pre ňu rozkrútil kolotoč chemoterapie, po ktorej jej bývalo zle a prišla takmer o všetky sily.

Hoci podľa histologickej správy je „triple negatívna“, čo znamená druh nádoru, ktorý, bohužiaľ, nemá veľa možností liečby, ona sama je pozitívne, usmievavé žieňa, priama a otvorená. Keby sme na tomto istom mieste sedeli pred dvoma rokmi, určite by si k tej káve zapálila cigaretu a objednala croissant s nutelou. Rakovina však zmenila jej život. Do kávy si už cukor nesype a nie je to kvôli štíhlej línii.

„Hrášok“ našla náhodne

Poznáte tú rozprávku „Princezná na hrášku“? Skutočná princezná ucítila aj cez množstvo hrubých matracov na posteli malý hrášok, ktorý ju v noci tlačil. Ucítiť a nahmatať „hrášok v prsníku“ sa dá pravidelným samovyšetrovaním, ak je však prihlboko alebo má v priemere len niekoľko milimetrov, „uvidí“ ho len zobrazovacie vyšetrenie v podobe ultrazvuku, po štyridsiatke mamografia alebo ich kombinácia.

Má rada hory a prírodu - tam naberá energiu. Foto: archív Dominiky
Dominika, hory, príroda, rakovina prsníka, príbeh, Má rada hory a prírodu - tam naberá energiu.

Dominika mala šťastie v nešťastí, pretože si svoj „hrášok“ našla náhodne. Väčšina hrčiek a „hráškov“ v prsníku je nezhubná. Treba s nimi zájsť za gynekológom, ale netreba hneď robiť paniku. „Aj ten môj sa tváril, že by to nič nemalo byť, ale myslím, že ma len nechcel vyplašiť. V každom prípade ma poslal na biopsiu. Do nálezu v prsníku vám vystrelia tenučkú ihlu, ktorá vždy vytrhne mikroskopickú vzorku z podozrivého miesta. Robí sa to viackrát, vždy do iného miesta v hrčke,“ vysvetľuje Domi bez emócií, ako keby rozprávala príbeh niekoho úplne iného. „O týždeň mi zavolali a poslali ma s výsledkami za gynekológom. Zhubný nádor, štádium jeden, grade tri, čo znamená vysoko agresívny. Spýtali sa ma, či chcem ísť svoj problém v Bratislave riešiť do Onkologického ústavu sv. Alžbety na Heydukovu alebo do Národného onkologického ústavu na Klenovej? Tak, na Heydučku chodím zubárovi, tak teraz radšej pôjdem na Klenovú? V ten deň sa ma kamarátky pýtali, vraj ako sa cítim a ja som nechápala, prečo sa ma to tak ustarostene pýtajú. Nevedela som o rakovine vôbec nič!“

Som BRCA pozitívna

Dominika je IT obchodníčka, pohybuje sa vo svete biznisu a mužov v sakách a kravatách. „Do národného onkoústavu išla so mnou priateľova mama, aj som sa čudovala, prečo so mnou chce ísť, ešte mi to celé nedochádzalo. Až tam mi lekárka mamologička, odborníčka na prsníky, povedala, že ide o rakovinu s nedobrou prognózou, ktorá však môže dobre reagovať na chemoterapiu, nijaká zabezpečovacia liečba sa však v tomto prípade neskôr nedá dať. Treba to urgentne operovať a potom čo najrýchlejšie nasadiť chemoterapiu.“ Okamžite ju poslali za chirurgom a dostala termín zákroku o deväť dní. Bol február 2018. Pripúšťa, že vtedy to bolo zlé. Neverila, že sa dožije leta.

„Keďže nemám deti, odporúčali mi, aby som si ešte pred začiatkom chemoterapie dala odobrať a zamraziť vajíčka. Stimulácia vaječníkov však trvá asi dva týždne a mne to časovo nevychádzalo. Jednoducho som to do zákroku a naplánovanej chemoterapie nestíhala. "Vyberte si priority, chcete toto alebo ísť rýchlo na operáciu? opýtal sa ma doktor v centre asistovanej reprodukcie. Aj sa ma to dotklo, keď to takto výhražne sformuloval v zmysle buď – alebo.“ Má stihnúť zachraňovať svoj život alebo plánovať život budúceho človiečika? Druhým drsným faktom je, že v podobných prípadoch si odber aj zamrazenie vajíčok žena hradí z vlastného vrecka.

V jej prípade však zohral úlohu čas – nie peniaze. Bola rada, že dostala tak rýchlo termín na zákrok. Vybrali jej centimetrovú hrčku a štyri uzliny napravo pod pazuchou kvôli kontrole. Boli čisté, ešte bez mikrometastáz. Od marca do augusta minulého roka absolvovala 15 cyklov chemoterapie v podobe infúzie do žily. Na to obdobie si veľmi nepamätá, akosi ho vytesnila z mysle. Bolo jej zle a stále spala. Čoskoro prišla navyše ďalšia facka v podobe výsledkov z genetického vyšetrenia: Je BRCA1 pozitívna.

Bez pŕs aj bez vlasov? Nie naraz!

BRCA1 alebo 2 znamená genetickú mutáciu, na základe ktorej vznikne karcinóm s väčšou pravdepodobnosťou. Ide vlastne o rodinnú záťaž, dedičnú formu rakoviny. V prípade rakoviny prsníka tvoria ženy s takouto formou onkologického ochorenia 5–10 % zo všetkých pacientok. Až 80 % dedičných karcinómov prsníka vzniká práve na podklade BRCA1 alebo BRCA2. Ak sa niečo také potvrdí, vyšetrujú sa aj najbližší rodinní príslušníci.

S onkokamoškami z občianskeho združenia Amazonky. Foto: Sandra Benčičová
rakovina prsníka, príbeh, dominika, S onkokamoškami z občianskeho združenia Amazonky.

„Príbuzní, ktorým zistili túto genetickú mutáciu, sú zatiaľ, našťastie zdraví. A starší ako ja. Mať BRCA neznamená, že musíte nevyhnutne dostať v mladom veku rakovinu, pretože tam zohrávajú úlohu aj iné faktory. Pravda je taká, že človek má vyššiu pravdepodobnosť dostať nielen rakovinu prsníka, ale aj rakovinu vaječníkov, hrubého čreva, kože a pankreasu. Odporučili mi dať si vyoperovať obe prsné žľazy, do štyridsiatky si dať vybrať vaječníky, absolvovať pravidelné preventívne kolonoskopie a kontroly kože i očí, pretože aj v nich sa môže vyskytnúť zhubný nádor,“ hovorí. Prásk! Ako keď vám strelia rovno medzi oči!

Rádioterapiu už neabsolvovala, pretože vedela, že obe prsia pôjdu aj tak preč. Chirurg čakal na výsledky z genetiky, keby došli do termínu prvej naplánovanej operácie, zobrali by jej rovno obe prsné žľazy. Ale dorazili dva dni po tom, čo jej vyoperovali „hrášok“ a začala sériu chemoterapií. „Asi dobre, že to bolo takto rozkúskované. Keby som bola hneď na začiatku bez pŕs aj bez vlasov, to by bolo iné psycho.“ Život jej to servíroval postupne.

Mladá žena v šatke. Veď moslimka!

Aké je to prísť o vlasy? Liga proti rakovine má známy projekt Vystrihaj sa, Slovensko!, v rámci ktorého posielajú ľudia svoje vlasy onkopacientkam na parochňu. Aj Dominika takto darovala svoje vlasy, boli dlhé, ešte nezničené. Lepšie ich odstrihnúť skôr a zmysluplne s nimi naložiť, ako čakať, kým začnú samy vypadávať v chuchvalcoch. Sama však parochňu nenosila.

Parochňa jej nesadla, radšej mala šatky a čiapky. Foto: archív Dominiky
Dominika, šatka, čiapka, príbeh, rakovina prsníka, Parochňa jej nesadla, radšej mala šatky a čiapky.

Hovorí sa, že najmä onkopacientky, ženy, ťažko znášajú stratu vlasov. Je to, ako keď vám niekto nalepí nálepku: „Aha, táto má rakovinu.“ Ešte horšie je, keď vám vypadá obočie aj mihalnice. Už si naozaj nemáte ani čo namaľovať. „Keď vám povedia, že máte rakovinu, je to šok, ale na psychiku, vlastne sa ešte nič nedeje, fyzicky sa cítite dobre, ešte vám nič nie je. Po operácii a počas chemoterapie sa však už naozaj cítite nanič. Ste slabá, je vám zle. Po dvoch týždňoch po prvej chemoške som si večer umyla vlasy a začala sa česať. Kefa mi vždy zobrala ďalšie a ďalšie vlasy, dlhé, rovné, akoby ich niekto jeden po druhom odstrihával. Desať minút som sa česala a vyberala som z nej nové vypadnuté vlasy. Zdalo sa, že ešte stále ich mám na hlave dosť, ale radšej som požiadala priateľa, nech mi oholí hlavu. Čítala som v knižke Evy Bacigalovej, pacientky s rakovinou prsníka a zakladateľky Amazoniek, že je lepšie urobiť to včas. Netrápiť sa, a keď to začne padať, jednoducho ísť dohola. Môj partner Maroš si dal dva panáky a strojčekom mi vyholil hlavu. Bol super, urobil z toho zábavu a prešiel aj túto časť onkocesty spoločne so mnou. Ja som sa vždy vo všetkom snažila nájsť niečo pozitívne a je pravda, že keď ti je po chemoterapii zle, kľačíš nad záchodom, ležíš na posteli – aspoň nemusíš riešiť mastné a zlepené vlasy. V horúcich dňoch som počas chemošky aj desaťkrát denne vliezla do sprchy a púšťať si prúd vody na vyholenú hlavu je vlastne celkom príjemné.“

Len tie pohľady na ulici sú horšie, mladá žena vo farebnej šatke… No moslimka, ako jej vynadal jeden pán v rakúskom Hainburgu, keď v miestnom obchode kupovala zeleninu. „Radšej by som bola moslimka ako onkopacientka,“ dodáva s úsmevom.

S krátkymi novými vlasmi. Foto: archív Dominiky
Dominika, krátke vlasy, rakovina prsníka, príbeh, S krátkymi novými vlasmi.

Nijaké cigarety ani víno, ani…

„Som bývalá fajčiarka. Myslím, že tuhá. Ale odo dňa nástupu do onkoústavu som v ústach nemala jedinú cigaretu. Koniec. Jednoducho som zo dňa na deň prestala. Mala som iné problémy, ako riešiť nejaké absťáky. Je pre mňa nemysliteľné, že si mám ako onkopacientka zapáliť. Čudujem sa, keď vidím pre nemocnicou sedávať holohlavých ľudí v župane a fajčiť. Ale chápem aj ich filozofiu, keď si povedia, už je so mnou aj tak zle, načo si ešte odopierať. Ale so mnou tak zle ešte nie je. Nebude! Viac mi chýba víno. Bola som vinárka, ale prestala som piť aj alkohol. Víno, to mi chýba. Cigarety nie,“ konštatuje. „Možno sa niekomu zdám čudná. Neriešim to. Takisto som vylúčila zo svojho života rafinovaný biely cukor a produkty z kravského mlieka. Keďže robím z domu, veľa si sama varím a pečiem z kvásku. Namiesto horalky si upečiem koláč s ovocím a medom, vlastnú vianočku, chlebík. Na croissanty s nutelou už do kaviarne nechodím,“ smeje sa. „Včera som jedla grilovanú cukinu, k tomu ryžu s rajčinami a šošovicou, avokádo a ovčí syr. Dávam do seba zdravé veci. Keď môj frajer otvorí chladničku, vždy zaplače, že vidí samé prílohy a žiadne hlavné jedlo.“

Pred siedmimi týždňami jej chirurg preventívne odoperoval obe prsné žľazy a v jednom zákroku vložil pod kožu silikónové implantáty. „Asi som jedna z mála pacientok, ktorá si vôbec nedala zväčšiť svoje pôvodné prsia,“ konštatuje, keď hľadí do výstrihu na svojej bielej blúzke. K jej útlemu zjavu by sa „vytuningované trojky“ vôbec nehodili. „Netvrdím, že odoperovať prsia a hneď vložiť implantáty v rámci jedného zákroku je vždy to najlepšie riešenie. Ja som mala asi šťastie, ale mám vo svojom okolí priateľky pacientky, ktoré s tým mali aj problémy. Sú odborníci, čo tvrdia, že pre oslabené telo je to príliš veľký zásah a medzi týmito dvoma zákrokmi treba mať prestávku. A netvrdím, že to nebolí,“ pripúšťa.

Ako sa dostala k Amazonkám? (Občianske združenie pacientok s rakovinou prsníka – pozn. aut.) „Čítala som rozhovor s Evou Bacigalovou v novinách v jednej čakárni. Najprv som sa obávala skontaktovať sa s nimi. Bála som sa toho, čo mi povedia. Stretla som tam však úžasné baby. Okrem iných spolužiačku zo strednej školy. Je BRCA2 pozitívna. Nie s každou som si sadla, ale to je predsa logické, pretože tá komunita žien je obrovská,“ urobí prestávku a nadýchne sa. „Až keď som dostala rakovinu, zistila som, koľko ľudí v mojom okolí ju prekonalo. Kamarátka na sociálnej sieti mi napísala: Chodíš na chemo? Vitaj v mojom svete! Ani som netušila, že jej krátkovlasý outfit pred časom bol sprievodným znakom nádoru na mozgu. Potom som sa to dozvedela o ďalších. Každé ráno čaká v onkoústave na chemoterapiu množstvo ľudí. Je nás veľa… Podeliť sa o svoj príbeh pomôže ostatným. Pre mňa je veľkou inšpiráciou Maki z Amazoniek, aktívna kočka v metastatickom štádiu choroby, ktorá lyžuje, pláva, chodí na nordic walking a prple sa v záhrade. Aj ja chcem teraz čo najviac času stráviť v prírode. A cestovať. Chystám sa s mamou k moru a s priateľkami do Lisabonu osláviť nové prsia,“ smeje sa.

S priateľom Marošom, ktorý jej je oporou. Foto: archív Dominiky
Dominika, rakovina prsníka, príbeh, priateľ, S priateľom Marošom, ktorý jej je oporou.

Niekedy je život s rakovinou nový začiatok.

Viac o mamografickom vyšetrení v rámci prevencie rakoviny prsníka

  • na mamografické vyšetrenie vás pošle gynekológ alebo praktický lekár
  • na preventívne mamografické vyšetrenie raz za dva roky pôjdete, keď dosiahnete 40 rokov až po dosiahnutie 69 rokov, aj keď nemáte žiadne problémy s prsníkmi a ste „zdravá“
  • ženy, ktoré majú v rodine ženu s rakovinou prsníka (z matkinej strany), majú nárok na mamografické vyšetrenie každý rok, rovnako ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu a ženy v prechode užívajúcu hormonálnu substitučnú liečbu
  • mamografické vyšetrenie sa spravidla robí v čase od 1. dňa menštruácie do 10. až 11. dňa menštruačného cyklu. Ak máte nepravidelný cyklus, upresníte termín podľa nástupu menštruácie priamo na pracovisku
  • v deň vyšetrenia sa odporúča nepoužívať kozmetické prípravky do podpazušia a na prsia, lebo môžu znehodnotiť vyhodnocovanie
  • ak vám predtým mamografiu urobili na inom pracovisku, mamografické snímky si môžete vyžiadať a priniesť so sebou, aby sa nálezy mohli porovnať a nemuselo sa znova posudzovať, čo sa už diagnostikovalo alebo liečilo
  • kým nedosiahnete 40 rokov, ste tehotná alebo dojčíte, budú vás vyšetrovať ultrazvukom

Výhody mamografie

  • Mamografia pomáha lekárovi rozpoznať aj malé počiatočné nádory. Vďaka tomu môže lekár ochorenie zachytiť čo najskôr a efektívne liečiť.
  • Mamografia pomáha zachytiť už malé časti abnormálneho tkaniva, ktoré sa môže začať tvoriť v mliečnych žľazách prsníka. Keď sa tieto malé nálezy odstránia včas, nepoškodia zdravie ženy.

Riziká mamografie

  • Ak je ľudské telo vystavené veľkému množstvu röntgenového žiarenia, vzniká riziko vzniku indukovaného karcinómu (t.j. zhubného nádoru vyvolaného röntgenovým žiarením). Pri bežnej mamografii nie je telo vystavené takému veľkému množstvu žiarenia a výhoda odhalenia aj malého nádoru toto riziko vysoko prevyšuje.
  • Niekedy mamografické vyšetrenie môže zobraziť nález, ktorý vyzerá ako pozitívny (čiže zhubný), aj keď ide iba o planý poplach. V takomto prípade žena absolvuje ešte doplňujúce vyšetrenia (cielené mamografické alebo sonografické), ktoré vyvrátia prípadný falošne pozitívny nález.
  • Mamografické vyšetrenie sa bežne nevykonáva, ak je žena tehotná, alebo dojčí.
(Viac na www.ozamazonky.sk, www.mamograf.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #mamografia