Požičiavanie je nové nakupovanie

Túžite po štýlových kúskoch oblečenia, ale nechce sa vám vyhadzovať peniaze a nie je vám ľahostajné životné prostredie? Eva Stančeková a Dominika Horňáková ponúkajú jednoduché riešenie - oblečenie si požičajte.

25.01.2020 06:00
návod, požičať, oblečenie Foto:
Priemerný človek nosí podľa prieskumov len 20 % oblečenia, ktoré vlastní. Zvyšných 80% tak ostáva nevyužitých napriek tomu, že do nich investoval nemalé finančné prostriedky.
debata
Oblečenie si najčastejšie požičiavajú budúce... Foto: Pepo Gonda
Donee the label, tehotná žena, šaty, kvety Oblečenie si najčastejšie požičiavajú budúce mamičky.

Čoraz častejšie sa vo svete módy zdôrazňuje jej udržateľnosť. Aké atribúty má spĺňať udržateľná móda alebo slow fashion? Je ekologická, nadčasová, prežije viac ako jednu sezónu. Dve mladé Slovenky, ktorým tieto pojmy nie sú ľahostajné, prišli pred časom so skvelým nápadom. Oblečenie prenajímajú. A zatiaľ čo v zahraničí prenájom oblečenia funguje už dávnejšie, u nás je to zatiaľ prvá lastovička.

Systém je jednoduchý. Na webovej stránke Šumné si vyberiete módny kúsok, ktorý sa vám páči a hodí sa do vášho šatníka. Tiež čas, na ako dlho si chcete šaty alebo blúzku požičať – osem dní, štrnásť dní alebo mesiac. Prenájom oblečenia vás tak núti zamyslieť sa nad tým, čo budete potrebovať a skutočne nosiť. "Na našich stránkach ponúkame oblečenie od lokálnych dizajnérov, ktorí sa snažia tvoriť a šiť v duchu udržateľnej módy. Dizajnérske oblečenie si tak môže dovoliť každý. Nestojí viac ako jedna šálka kávy denne. A oblečenie si tu nájdu aj budúce mamičky,” vysvetľuje Eva Stančeková, spoluzakladateľka konceptu požičiavania odevov na Slovensku.

So štýlom, lacno aj zodpovedne

Eva mala vždy vzťah k móde a považovala ju za skvelý spôsob sebavyjadrenia. Oblečenie si dokonca upravovala. Ani model požičiavania jej nebol vzdialený. S troma sestrami si pravidelne oblečenie navzájom vymieňali. K slow fashion – pomalej móde sa dostala postupne, počas svojho cestovania po svete – kvôli škole a práci. "Ak cestujete, musíte si často triediť šatník.

Nakoniec vám zostanú len tie kúsky, ktoré nosíte radi. Čoraz viac som si uvedomovala, ako sa v obchodoch plytvá oblečením a uvedomovala som si neudržateľnosť tohto modelu. Trápilo ma, že ani kvalita nie je vo fast fashion reťazcoch vždy postačujúca. Módne reťazce vyrábajú oblečenie z nekvalitných materiálov a zamestnanci veľakrát pracujú v neľudských podmienkach, preto je to oblečenie také lacné." Počas štúdia v Škandinávii si Eva vyskúšala minimalizmus, SWAP-y – bezplatné, výmenné burzy oblečenia aj prenájom oblečenia.

Druhá mladá žena a zároveň autorka projektu Šumné – Dominika Horňáková priznáva, že bola nákupná maniačka, so skriňou plnou lacných tričiek. „Vždy som sa rada obliekala moderne, sledovala som trendy. S nákupom oblečenia som to preháňala a päťeurové tričko z fast fashion reťazca som považovala za svoje základné ľudské právo.“ Zastavili ju dve knihy – Kúzelné upratovanie a Domácnosť bez odpadu. „Zmenili mi život. Vďaka nim som sa začala zaujímať o minimalizmus, avšak pri zavádzaní zero waste, teda spôsobu života, ktorý produkuje nulový odpad do obliekania, som narazila na problém. Nedarilo sa mi vytvoriť si kapsulový šatník, ktorý pozostáva z desiatich navzájom kombinovateľných kúskov oblečenia. Ani v second handoch či na SWAP-och, kde sa oblečenie vymieňa, som nenašla to, čo som potrebovala. Dizajnéri mali krásne, ale nie najlacnejšie veci. Keď som narazila na model prenájmu oblečenia, vedela som, že to je cesta, ktorou sa chcem uberať. Bola to alternatíva k tomu, aby som si nemusela kupovať stále nové oblečenie, ktoré som nedokázala využiť na všetky príležitosti. U nás však nič také neexistovalo.“

Pri výbere oblečenia Dominika (vľavo) a Eva... Foto: Michaela Eliáš
Dominika Horňáková, Eva Stančeková, oblečenie, šaty Pri výbere oblečenia Dominika (vľavo) a Eva (vpravo) spolupracujú aj so značkou Bartinki Martiny Marekovej Kuipers.

Zatiaľ čo Dominika čakala, kým niečo podobné príde aj na Slovensko, brat jej vnukol myšlienku, aby to skúsila sama. Keď sa Šumné rodilo, Dominika zverejnila svoj nápad na facebooku. Na to zareagovala Eva. Napísala jej, že projekt Šumné je jej blízky, a tak sa dievčatá stretli. „Dopĺňali sme sa navzájom, aj naše predstavy, kam by sa mal projekt posúvať, boli veľmi podobné. Rozumeli sme si od prvej chvíle,“ pochvaľuje si Dominika.

Šumné – nielen pekne, ale aj umne

Aj vďaka hnutiu Fashion Revolution získali dievčatá veľa informácií o tom, aké negatívne dosahy má súčasný, rýchly módny priemysel na ľudí, zvieratá a celú planétu. „V tom čase sme sa dozvedeli o modeli cirkulárnej ekonomiky a zdal sa nám prelomový. Bol to prístup, ktorý by vyriešil problém s našou priveľkou spotrebou a so znečisťovaním životného prostredia. A dokonca aj s naším šatníkom. SWAP-y a second handy patria tiež k modelom cirkulárnej ekonomiky. No len vtedy, ak si v nich ľudia bezhlavo nenakupujú oblečenie, ktoré reálne nevynosia. V tom prípade sa len o niečo skráti čas, kedy oblečenie aj tak skončí na skládke,“ hovorí Dominika. Predtým než sa s Evou pustili do realizácie projektu, vypracovali dotazník, ktorý im pomohol zorientovať sa v predstavách, potrebách a spôsobe života budúcich zákazníkov "V rámci prieskumu sme oslovili viac ako osemsto respondentov. Podľa výsledkov by si až 56 % ľudí oblečenie prenajímalo – požičiavalo a viac ako 30 % by túto možnosť minimálne zvážilo.

Pri výbere odevov sa zakladateľky projektu Šumné zameriavajú na dizajnérov, ktorí sa hlásia k princípom slow fashion – vyrábajú oblečenie na Slovensku z kvalitných materiálov a kvalitných strihov alebo používajú prírodné materiály či upcyklujú. „Taktiež je pre nás veľkou motiváciou spolupracovať s nadšenými dizajnérmi, ktorí do každého kúska vkladajú časť seba a spokojnosť ich zákazníkov je pre nich kľúčová. Vtedy sme si aj my isté, že ich kúsky spĺňajú aj naše štandardy kvality a spokojného nosenia,“ približuje Dominika.

Jednou z podmienok, ktorú sa snažia pri výbere odevov od lokálnych dizajnérov dodržiavať, je pestrosť. „Dávame tým možnosť našim zákazníkom obliecť sa na rôzne príležitosti. Máme business casual modely na pracovné stretnutia a konferencie, šaty na spoločenské príležitosti, aj upcyklované kúsky – zo starého nové či oblečenie pre tehotné ženy. V cene prenájmu je aj ekologické čistenie oblečenia a žehlenie,“ hovorí Dominika a Eva ju dopĺňa. "Pri výbere nám pomáhajú aj tipy od zákazníkov – keď nám sami povedia či napíšu, o aké oblečenie alebo značku by mali záujem. Zatiaľ ponúka len oblečenie pre dámy, ale uvažuje aj o ponuke pre pánov.”

Vedeli ste?

  • 13 kg oblečenia ročne si kúpi obyvateľ SR
  • 50-tisíc ton textilného odpadu vyprodukujeme na Slovensku ročne
  • 460 kg oblečenia sa v SR vyhodí každých desať minút
  • 50-tisíc kilometrov prejdú rifle, kým sa dostanú k Slovákovi
  • 30% oblečenia vyrobeného na svete sa predá, až 70% je odpad

Kabát na sezónu

Zákazníci si môžu tovar vyzdvihnúť osobne v Bratislave alebo ho dostanú poštou do všetkých kútov Slovenska. Nenosený, len vyskúšaný kúsok môžu vrátiť do 24 hodín. Odporúča sa preto požičiavať si oblečenie s určitou časovou rezervou. Po vynosení zákazníčka oblečenie vráti.

„My ho ošetríme, profesionálne vyčistíme a môže putovať k ďalšej dáme,“ hovorí Eva. Bežné škvrny či fľaky nie sú problémom, v čistiarni si s nimi poradia. "Rátame aj s tým, že sa niečo úplne zničí či roztrhá. Nevieme presne určiť, ako dlho daný kus oblečenia vydrží. Spolu s dizajnérmi však vyberáme odolnejšie a kvalitnejšie materiály, ktoré sa hodia na prenájom. Zároveň klientov poučíme, ako sa majú o oblečenie starať, aby vydržalo čo najdlhšie,” dodáva Dominika.

Ak sa odev predsa len poškodí, určite neskončí na skládke. Menšie poškodenia opravia samotní dizajnéri, pri väčšom sa dá odev recyklovať, upcyklovať či inak zužitkovať alebo putuje do recyklačných kontajnerov na textil, a použije sa napríklad pri výrobe izolácií alebo cestných povrchov. „Naše zákazníčky nám zatiaľ vracajú oblečenie v perfektnom stave. Najčastejšie si oblečenie požičiavajú budúce mamičky, veľmi obľúbené je aj oblečenie na spoločenské udalosti: od konferencií cez filmové premiéry, svadby až po rodinné oslavy. Máme aj také zákazníčky, ktoré si sezónne požičiavajú na mesiac či dva kabáty,“ hovorí Eva.

Aj takáto sukňa môže na týždeň, dva či mesiac... Foto: Pepo Gonda
príroda, jeseň, sukňa Aj takáto sukňa môže na týždeň, dva či mesiac osviežiť váš šatník.

Čo ak sa zákazníčke požičaný kúsok zapáči tak, že si ho chce kúpiť? Nenaruší tým zásady Šumné? „Našou snahou je, aby sa oblečenie čo najviac vynosilo, a keď sa zákazníčka do kúska zamiluje a vie, že ho vynosí stokrát, tak jej ho veľmi rady odpredáme, prípadne ju rovno navigujeme na webovú stránku konkrétneho dizajnéra. Stáva sa nám, že zákazníčky skôr než by investovali stovky eur do kvalitného odevu bez istoty, že ho vynosia, si ho najskôr na pár dní požičajú a potom nám ho buď vrátia, alebo sa rozhodnú si ho odkúpiť,“ približuje Dominika.

K projektu Šumné nedávno pribudla aj Knižnica oblečenia. V nej sa bude požičiavať darované oblečenie tak, ako sme zvyknutí pri knihách v bežnej knižnici. „K jej založeniu nás inšpirovali naši fanúšikovia a zákazníci. Ak majú oblečenie, ktoré nenosia, ale je im ho ľúto vyhodiť alebo darovať niekomu, kto by ho opäť nenosil, môžu nám ho poskytnúť a my ho dáme do prenájmu pre ďalších ľudí. Zbierame šaty, blúzky, košele, obleky, saká, kardigány, kabáty, tehotenské oblečenie či spoločenské šaty, odevy pre dámy, ale aj pánov. Čisté a nepoškodené oblečenie, ktoré by ste neváhali požičať svojej priateľke či kamarátovi. Prvú zbierku sme vyhlásili v novembri minulého roka. Kto sa do tejto zbierky nestihol zapojiť, nech určite nezúfa, počas tohto roka plánujeme niekoľko ďalších zbierok. Budeme o nich včas informovať na našich sociálnych sieťach,“ dopĺňa Dominika.

Dominika Horňáková (vľavo) a Eva Stančeková sa... Foto: Pepo Gonda
Dominika Horňáková, Eva Stančeková Dominika Horňáková (vľavo) a Eva Stančeková sa rozhodli šetriť životné prostredie a znížiť plytvanie oblečením.

Dominika Horňáková

Pochádza z malebnej dedinky Modrová pri Piešťanoch. Vyštudovala manažment kultúry a turizmu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Od roku 2016 pracuje v Nadácii Pontis ako tímlíder senior programová manažérka, venuje sa témam inkluzívneho vzdelávania a podpory ľudí so sociálnym a zdravotným znevýhodnením. Pred deviatimi mesiacmi spolu s Evou Stančekovou založili Šumné.

Eva Stančeková

Pochádza zo Zvolena. Vyštudovala Copenhagen Business School v Kodani v Dánsku, kde sa zamerala na manažment služieb a napísala diplomovú prácu na tému zdieľanej ekonomiky. Pracuje v oblasti rozvoja obchodu a komunity v outsourcingovej firme. Pred deviatimi mesiacmi spolu s Dominikou Horňákovou založili Šumné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #oblečenie #požičiavať si #ako ušetriť #šetriť peniaze