Toaletný papier chýba najbohatším štátom sveta

Potrebujú ho všetci. Chudobní aj bohatí. Obyčajní aj králi. Čo sa deje s toaletným papierom v čase koronavírusu? Na Slovensku nevidíme hysterickú naháňačku za ním v podobe, že by obchody zostali vyplienené, respektíve že by supermarkety museli obmedziť počet predávaných kusov. Naopak, v krajinách s najvyššou životnou úrovňou na svete je to realita.

01.04.2020 06:00
Nemecko, sladký toaletný papier, zákusky, humor Foto:
Sladký zmysel pre humor. V Nemecku sú teraz hitom torty v podobe toaletného papiera.
debata (158)

Ľutujeme, vypredané. Ospravedlňujeme sa, ale nemáme. Podobné nápisy vidia zákazníci napríklad v Nemecku, vo Fínsku aj v USA. Vyskytli sa dokonca aj bitky, keď sa ľudia snažili nahádzať do nákupných vozíkov čo najviac balení. „Hromadenie toaletného papiera je príkladom stádovitého správania," povedala pre stanicu Deutsche Welle psychologička Britta Krahnová. „Toto je chvíľa maximálnej straty kontroly, maximálnej neistoty a maximálnej zmeny. Nikto nevie, čo má čakať," dodala s tým, že ľudia chcú stratenú kontrolu získať späť.

Pokračovala, že keď sa vypredali rúška a dezinfekčné prostriedky, ľudia jednoducho brali, čo mohli – niečo, čo sa neskazí. „Toaletný papier sa stal metaforou bezpečia, ak nie až priamo symbolom tejto koronavírusovej krízy," zdôraznila Krahnová.

Uznávaná slovenská psychiatrička Soňa Belanská to hodnotí podobne: „Je to prejav stádovitého správania a straty racionálneho myslenia. Pri zachovanom racionálnom myslení by sa ľudia orientovali na iné komodity, nie na toaletný papier, ktorý vedia v jeho funkcii nahradiť, prípadne môžu improvizovať," povedala pre Pravdu.

Belanská upozornila na to, že zásobovanie predsa neviazne, nie je dôvod na iracionálne hromadenie takýchto vecí. „Čiže áno, je to psychologický fenomén. A je jedno, v akej krajine sa vyskytuje. To, že ide o bohaté krajiny, nič na veci nemení," dodala.

Chlapec v Helsinkách sa pozerá na úplne prázdne... Foto: SITA/AP
Fínsko, obchod, regál, toaletný papier Chlapec v Helsinkách sa pozerá na úplne prázdne regály s toaletným papierom v supermarkete.

Niektorí ľudia dostávajú hysterické záchvaty. Príkladom je jedna žena v Nemecku, o ktorej informovala stanica NTV. „Zákazníčka, ktorá si mohla kúpiť len jedno balenie roliek toaletného papiera, sa na protest posadila na bežiaci pás pri pokladnici a odmietla odísť. Zasiahnuť museli privolaní policajti, ktorí jej nasadili putá, odviedli ju a upokojili." Stalo sa to tento piatok v meste Bergneustadt.

Ako po invázii kobyliek opakovane vyzerajú supermarkety v Helsinkách. Mnohí Fíni sa podobne ako veľa Nemcov správa tak, akoby prestali fungovať fabriky na toaletný papier. Snímky tlačových agentúr aj fotografie na sociálnych sieťach dokazujú, že v dlhých regáloch nie je nič, čo slúži človeku na záchode.

Panika zachvátila aj Austráliu. Noviny tam preto jeden deň vyšli s čistými stranami, aby ich čitatelia mohli použiť ako náhradu za toaletný papier…

Neuveriteľnej nákupnej horúčke podľahli aj mnohí Američania. Fotografie z viacerých hypermarketov ponúkajú pohľad na úplne prázdne regály určené pre toaletný papier. Mienkotvorné noviny New York Times upokojovali vo veľkom texte čitateľov, že továrne idú na plné obrátky, nedostatok tejto hygienickej potreby určite nehrozí. Veľa Američanov sa však zásobuje, akoby mal nastať koniec sveta.

V jednom supermarkete v USA už predavači stratili nervy. Na prázdny regál dali nápis s veľkými písmenami: „Ctení zákazníci: V súvislosti s vypuknutím hlúposti a panických nákupov úplných idiotov národ trpí nedostatkom toaletného papiera a zdravého rozumu. Očakávame, že tovar sa doplní, keď títo hlupáci zomrú doma vyhladovaní – obklopení toaletným papierom, ale bez ničoho do úst. Ďakujeme za vašu trpezlivosť."

Stručné dejiny toaletného papiera

  • Najstaršie záznamy o ňom sa našli v čínskej literatúre zo 6. storočia. „Papier, na ktorom sú citáty alebo komentáre z Piatich klasikov alebo mená ság, sa neodvažujem použiť na toaletné účely," napísal učenec Jen Č'-tchu v roku 589. (Päť klasikov je súbor základných textov zoradených Konfuciom.) V roku 851 si jeden cestovateľ zaznamenal toto: „Číňania si nerobia veľkú starosť s čistotou. Keď dokončia potrebu, neumyjú sa, ale otrú papierom."
  • Naopak, v stredovekej Európe ľudia používali staré handry, kusy látok alebo chuchvalce vlny. Niekedy použili lístie, seno alebo slamu.
  • Vykopávky stredovekých latrín v starom meste Tartu v súčasnom Estónsku odkryli kúsky látok používaných ako toaletný papier. Ich odlišná kvalita vypovedá o spoločenskom postavení domácností. Jemnejšie, mäkšie vlnené látky z každodenného oblečenia roztrhané na prúžky používali bohaté rodiny. Chudobní mali iba hrubé a jednoduché tkaniny.
  • Rozšírenie novín a priemyselnej výroby znamenalo prevrat. Splachovacie záchody začali byť obľúbené v druhej polovici 19. storočia a prvé fungovali v Anglicku. Ich vznik si následne vyžiadal výrobu špeciálneho papiera, ktorý neupchával odpadové rúry.
(čtk)

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #nedostatok #toaletný papier #koronavírus