Najstarší vták má 67 miliónov rokov

Hmotnosť necelých 400 gramov. Toľko vážil najstarší vták, ktorého skameneliny sa vedcom podarilo nájsť. Zázračné kura, ako ho prezývajú, má približne 67 miliónov rokov. Presnejšie fosília, ktorú objavili v kameňolome.

08.04.2020 06:00
debata (3)
Ilustrácia najstaršieho vtáka na svete.... Foto: SITA/AP
vták, najstarší, zázračné kura, Ilustrácia najstaršieho vtáka na svete. Latinský názov je Asteriornis maastrichtensis. Vedci však začali používať aj anglickú prezývku wonderchicken, čo v preklade znamená zázračné kura. Autorom kresby je Phillip Krzeminski, paleontológ, ktorý vie vyhynuté živočíchy aj pekne a vierohodne umelecky zobraziť.

Skamenelé pozostatky vtáka ležali na území medzi Belgickom a Holandskom. Vedci ho po latinsky pomenovali Asteriornis maastrichtensis. Prvé slovo pochádza z antiky, druhé je odvodené od mesta. „Fosília sa volá podľa Asterie, gréckej bohyne padajúcich hviezd, ktoré sa menili na prepelice,“ objasnila stanica BBC. Prívlastok maastrichtensis sa spája s holandským mestom Maastricht, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Belgickom.

Vták, či skôr podľa hmotnosti vtáčik, je s najväčšou pravdepodobnosťou predchodcom súčasných sliepok a kačíc, zjavne tiež labutí. Keďže testy skameneliny lebky a kostičky z nohy odhalili, že je stará približne 66,7 milióna rokov, znamená to, že zázračné kura poletovalo zhruba milión rokov pred vyhynutím dinosaurov.

Mimochodom, prečo vlastne vznikla prezývka zázračné kura? Lebo nález má pred vedcov úžasný význam. „Je to jediná takmer úplne zachovaná lebka moderného vtáka, akú vôbec máme z dávnej éry dinosaurov, a dokáže nám veľa prezradiť o počiatočnej evolučnej histórii vtáctva,“ podľa BBC vysvetlil paleontológ a biológ Daniel Field z univerzity v Cambridgei.

Pradávny pôvod skameneliny síce definitívne potvrdili až testy v laboratóriu, ale pri samotnom nájdení fosílie bol Field neopísateľne nadšený, lebo šípil, k čomu sa dostal: „Moment, keď som zbadal, čo sa ukrýva pod skalou, bol najúžasnejšou chvíľou mojej vedeckej kariéry,“ zdôraznil. „Keď sme kameň prezreli pod tomografom, aby sme si tých niekoľko zlomených kostí lepšie prezreli, z obrazovky na nás pozerala takmer kompletná lebka,“ povedal Field pre agentúru Reuters.

Vedci zverejnili správu o vzácnom objave v odbornom časopise Nature. „Pôvod rozmanitosti vtáctva je zahalený tajomstvom – okrem toho, že vieme, že moderné vtáky sa objavili v určitom čase na konci obdobia dinosaurov, máme o nich len málo fosílnych artefaktov, ktoré sú z obdobia po zásahu obrovského asteroidu,“ uviedol spoluautor štúdie Albert Chen. Vedci uviedli, že Asteriornis maastrichtensis žil v prímorských oblastiach a živil sa rastlinami a drobnými živočíchmi. Znamená to, že malý operenec bol všežravec.

Zázračné kura malo odhadovanú dĺžku 30 centimetrov pri spomínanej hmotnosti okolo 400 gramov. Kameňolom v belgicko-holandskom pohraničí, kde Field našiel fosíliu, sa nachádza v oblasti, ktoré pred desiatkami miliónov rokov pokrývalo more. Objav pochádza z morských sedimentov súvrstvia Maastrichtu.

Asteriornis maastrichtensis žil na úplnom konci kriedovej periódy v mezozoickom období, čiže v druhohorách. Táto éra sa začala pred viac ako 250 miliónmi rokov a skončila sa pred 65,5 miliónmi ro­kov.

Vtáky sa vyvinuli z malých operených dinosaurov. Odhaduje sa, že to bolo pred 150 miliónmi rokov. Kedy sa objavili predchodcovia súčasných vtáčích druhov, sa podľa vedcov zatiaľ nedá jasnejšie časovo určiť. Predpokladajú však, že je možné hovoriť o rozpätí pred 100 až 70 miliónmi rokov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #archeológia #vták