Zákerná mrcha na červenom koberci. Koronavírus sa nevyhol ani umelcom

Choroba si nevyberá a koronavírus to len potvrdzuje. Medzi vyše 50 miliónmi ľudí, čo sa ním vo svete nakazili, je aj viacero umelcov zvučných mien. Tom Hanks, Mel Gibson, Olga Kurylenko, Antonio Banderas, Plácido Domingo, Andrea Bocelli, Anna Netrebko, Madonna či Pink. Tí všetci už COVID-19 spoznali na vlastnej koži. Ako sa s tým vyrovnali?

13.11.2020 06:00
debata (2)

„Ahojte, ľudia. Rita a ja sme tu dole v Austrálii. Cítili sme sa trochu unavení, ako keby sme boli prechladnutí, a trochu nás bolelo telo. Rita mala aj nejaké triašky, ktoré prišli a odišli. A tiež mierne horúčky.“

Takto sa 11. marca prihovoril fanúšikom na sociálnej sieti americký herec Tom Hanks, ktorý sa nakazil spolu s manželkou Ritou. Dvojnásobný držiteľ Oscara bol jednou z prvých filmových hviezd, ktorým zistili COVID-19. Napriek tomu, že patril k rizikovej skupine, však choroba nemala ťažký priebeh.

„Keď sme boli v nemocnici, povedal som: Mám 63 rokov, cukrovku druhého typu a výstuž v srdci. Som vážny prípad?“ zveril sa Hanks britskému denníku The Guardian. Ako priznal, jeho manželka, ktorá nedávno prekonala rakovinu, bola na tom oveľa horšie. Stratila chuť aj čuch, bolela ju hlava, trápila ju silná nevoľnosť i vyššia teplota.

„Ja som mal iba ochromujúce bolesti tela. Stále som bol veľmi unavený a na nič som sa nevedel sústrediť dlhšie ako asi dvanásť minút. To posledné je však pre mňa tak trochu prirodzené,“ uzavrel s humorom uznávaný herec. So ženou nakoniec v nemocnici strávili len tri dni, potom ich prepustili do domácej karantény.

Hanks sa zdravotníkom viackrát poďakoval a po návrate do USA vyzýval ľudí, aby nosili rúška, dodržiavali odstup a často si umývali ruky. Zdôrazňoval, že to je to najmenej, čo môžu urobiť pre seba i pre druhých.

Sviatok v karanténe

V apríli sa koronavírusom infikoval aj slávny americký herec a režisér Mel Gibson. Na rozdiel od Hanksa to však držal v tajnosti.

Jeho hovorca odhalil pravdu až o tri mesiace neskôr, no ani vtedy neuviedol podrobnosti. Len vyhlásil, že Gibson týždeň pobudol v losangeleskej nemocnici, kde mu podávali liek Remdesivir, a teraz je už zase zdravý.

O šťastí v nešťastí môže hovoriť Antonio Banderas, španielsky herec, ktorému sa podarilo preraziť v Hollywoode. Koronavírus dostal ako nechcený „darček“ k 60. narodeninám.

Ako 10. augusta zverejnil na sociálnej sieti, po pozitívnom testovaní bol nútený osláviť svoj sviatok v karanténe. Priaznivcov ubezpečil, že sa cíti celkom dobre, je iba trochu unavený.

Napokon bol dosť silný, aby si poradil bez nemocničnej liečby. Po 21 dňoch v domácej karanténe sa pochválil, že COVID-19 šťastne prekonal.

„Moje myšlienky smerujú k tým, ktorí nemali toľko šťastia ako ja, a k tým, ktorí trpeli viac ako ja. Prajem silu všetkým, čo sú uprostred boja,“ povzbudzoval.

Pomerne ľahko chorobu zvládla i francúzska herečka ukrajinského pôvodu Olga Kurylenko. To, že je pozitívna a už takmer týždeň zatvorená doma, ohlásila 15. marca.

„Teplota a malátnosť sú moje hlavné symptómy,“ prezradila na Instagrame 40-ročná exmodelka. Kde sa nakazila, netuší: „Mohlo to byť hocikde. Mohla som sa dotknúť kľučky v taxíku…“

Keď sa jej teplota vyšplhala na 39 stupňov, dala si spraviť test, ale zostala doma. „Nemocnice sú plné a prijímajú iba pacientov, ktorí bojujú o život, ak tomu správne rozumiem. Povedali mi, aby som si zavolala sanitku, keby sa mi pohoršilo,“ zhrnula herečka, ktorá so synom žije v Londýne.

Najhorší bol vraj prvý týždeň. „Cítila som sa dosť zle a väčšinu času som prespala v posteli s vysokou horúčkou a so silnými bolesťami hlavy. Druhý týždeň horúčka zmizla, no zjavil sa slabý kašeľ a cítila som sa veľmi vyčerpaná,“ opísala. Nakoniec ustúpil aj kašeľ a 22. marca Kurylenko oznámila, že sa opäť teší plnému zdraviu.

Tenory a soprán

Koronavírus neobišiel ani operné nebo. Slávny španielsky tenorista Plácido Domingo testy podstúpil, keď sa uňho prejavila horúčka a kašeľ.

„Moja rodina a ja zostávame v izolácii, pokým to z medicínskeho hľadiska bude potrebné,“ napísal na facebook 22. marca. V nemocnici v mexickom Acapulcu si ho ponechali týždeň, ale zdravotné komplikácie nenastali. Koncom mesiaca 79-ročný Domingo zvestoval, že je doma a cíti sa dobre.

Už 10. marca ochorel na COVID-19 aj slepý taliansky spevák Andrea Bocelli. Verejne to však potvrdil až o dva mesiace neskôr, aby ochránil svoje súkromie a blízkych. Mal vraj horúčku, a tak sa rozhodol ísť na testy. Pozitívna bola i jeho žena a deti, no všetci sa rýchlo vyliečili už do konca marca.

„Z úcty k tým, pre ktorých malo infikovanie vírusom vážnejšie následky, som sa rozhodol, že bude najlepšie, keď sa s tou novinou nebudem deliť,“ vysvetlil dôvod svojho mlčania pre taliansky denník La Stampa. 62-ročný tenorista súčasne dodal, že na vedecké účely daroval krvnú plazmu – aby pomohol v boji proti pandémii.

Operná diva Anna Netrebko skončila pre COVID-19... Foto: Instagram
Anna Netrebko Operná diva Anna Netrebko skončila pre COVID-19 v nemocnici.

Ruská operná diva Anna Netrebko sa nakazila pri práci v divadle. Zápal pľúc spôsobený COVID-19 ju v septembri priviedol na moskovskú kliniku. Dokonca tam musela osláviť 49. narodeniny.

„Čoskoro sa uzdravím! Diabol nie je taký hrozný, ako ho opisujú,“ pozdravila fanúšikov z nemocničného lôžka.

Keď sa vrátila domov, podelila sa s nimi o svoje skúsenosti. Priznala, že má slabé pľúca náchylné na vírusové ochorenia, a len čo jej teplota vystúpila na 39 stupňov, odišla na kliniku.

„Početné kvapky, antibiotiká, injekcie proti trombóze, plazma s protilátkami a inhalácia hélia porazili vírus za osem dní. Teraz sa zotavujem, som ešte slabá a mám mierny kašeľ,“ priblížila sopranistka s tým, že nebolo nutné, aby ju pripojili na kyslíkový prístroj. To, že riskovala a šla do práce, neľutuje.

Najhoršia skúsenosť v živote

Americká speváčka Madonna koronavírus prekonala bez toho, aby si to všimla. Na konci marcového turné v Paríži sa síce necítila dobre, no myslela si, že je to len chrípka. Až neskoršie testy odhalili, že to bolo vážnejšie.

„Ak vás pozitívne testovali na protilátky, znamená to, že ste mali vírus, čo bol aj môj prípad,“ odkázala tým, ktorí jej neverili.

A nebola by to Madonna, aby nevyvolala rozruch. V júli jej Instagram zmazal správu, kde tvrdila, že vakcína proti koronavírusu už niekoľko mesiacov existuje, ale nenasadili ju, lebo chcú ľudí kontrolovať a bohatých spraviť ešte bohatšími. Sama sa rozhodla pomôcť tým, že fondu Európskej únie venovala milión eur práve na vývoj očkovacej látky.

COVID-19 priviedol k dobročinnosti aj americkú speváčku Pink, ktorá s trojročným synom ochorela v polovici marca. Aj keď si väčšina detí s touto chorobou hravo poradí, jej syn Jameson bol výnimkou. Tri týždne ho sužovala vysoká horúčka, bolesti hrdla, hlavy aj brucha. Bol na tom oveľa horšie ako jeho mama.

Americká speváčka Pink ochorela na COVID-19... Foto: Instagram
Pink so synom Jamesonom Americká speváčka Pink ochorela na COVID-19 spolu so synom Jamesonom.

„Každý deň sa objavil nejaký nový symptóm. Teplota mu neklesala, a potom zrazu začala stúpať, vyššie a vyššie, vyššie a vyššie,“ zaspomínala si 41-ročná popstar v televíznej talkshow.

Raz mal Jameson horúčku takmer 40 °C. Keď potom vracal, bolel ho hrudník a nevládal dýchať, odviezla ho do nemocnice, kde sa mu stav postupne zlepšil.

„Ešte týždne po tom, čo sme dostali výsledky testu, bol môj syn stále chorý a trpel horúčkami. Bolo to desivé obdobie, pretože som nevedela, čo príde,“ posťažovala sa Pink. Zápas s COVID-19 bol pre ňu ako matku údajne tou najhoršou skúsenosťou, akou kedy prešla.

Aby pomohla tým, ktorí s chorobou bojujú v prvej línii, venovala pol milióna dolárov krízovému fondu v Los Angeles a rovnakú sumu univerzitnej nemocnici vo Filadelfii, kde ako zdravotná sestra na pohotovosti 18 rokov pracovala i jej matka.

Žiadna hrôza?

Ako sa na človeku dokáže podpísať COVID-19, zistil aj slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko (75). K pozitívnemu testu sa priznal 29. septembra.

Strhaná tvár Milana Kňažka prezrádza útrapy,... Foto: Facebook
Milan Knažko Strhaná tvár Milana Kňažka prezrádza útrapy, akými si prešiel.

Najprv ho vraj škriabalo v krku, potom prišiel kašeľ. S teplotou 39 stupňov ho vzali do nemocnice. Dusil sa, bojoval so silným zápalom pľúc. Fit nebol, ani keď ho po 11 dňoch pustili domov.

Trvalo ešte dlho, kým sa pozbieral. Ľudí preto upozornil, aby chorobu nepodceňovali a nosili rúška. „Neverte lacným exhibicionistom, že COVID je len ľahká chrípka. Prežil som desiatky chrípkových ochorení, ale COVID neprajem dokonca ani tým, ktorí tieto bludy šíria,“ pripomenul na facebooku.

Česká speváčka Lucie Bílá (54) zaujala opačný postoj. „Coronáč“, ako vírus familiárne nazvala, dostala začiatkom septembra, liečila sa v domácej izolácii.

„Je to iba blbá chrípka, ktorá sa dá prežiť. Len si na to treba zvyknúť a byť opatrný. Ale inak by som z toho žiadnu hrôzu nerobila,“ zhodnotila Bílá.

Hana Zagorová s manželom Štefanom Margitom. Foto: Facebook
Hana Zagorová a Štefan Margita Hana Zagorová s manželom Štefanom Margitom.

Česká speváčka Hana Zagorová má už na vec iný názor. O COVID-19 sa vyjadruje ako o „mrche zákernej“. Nečudo, veď preň s vysokými horúčkami skončila v nemocnici, kde oslávila i 74 rokov.

Jej manžel, slovenský tenorista Štefan Margita (64) mal tiež pozitívny test, no vystačil si s domácou liečbou.

„Myslime na to, že môžeme nakaziť ľudí, ktorí sú starší a nejakým spôsobom chorí. Pre nich môže byť koronavírus devastujúci,“ odkázala ľuďom Zagorová, ktorá sa už z choroby vystrábila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #umelci #celebrity #pandémia #koronavírus #Covid-19