Rok 2020: Čo nás malo čakať a (ne)minulo?

Armagedon, atentát na Putina, jedlá z celulózy, opice za volantom či cestovanie vzduchovými potrubiami. Tak nejako mal vyzerať náš svet v roku 2020, keby sa vyplnili predpovede legendárnych astrológov, veštkýň a futurológov. To, že im to nevyšlo, občas zamrzí, inokedy poteší. Kto z nich sa najviac priblížil k tomu, čo dnes prežívame?

31.12.2020 07:00
debata (5)
Akú budúcnosť nám predpovedali slávni... Foto: Shutterstock
Krištáľová guľa Akú budúcnosť nám predpovedali slávni jasnovidci a veštkyne v minulosti?

Najväčšou udalosťou roka, ktorá postihla celý svet, je nesporne pandémia koronavírusu. Ten sa rozšíril už na všetky svetadiely vrátane Antarktídy. Nakazilo sa ním vyše 82 miliónov ľudí a ochoreniu COVID-19, ktoré vyvoláva, ich podľahlo asi 1,8 milióna. Predvídali túto katastrofu legendárni proroci či jasnovidky?

Na jar 2020, keď prvá vlna pandémie zasiahla Európu – najmä Taliansko, Španielsko a Veľkú Britániu, sa na sociálnych sieťach objavili správy, že jeden známy človek to už dávno predpovedal.

Reč je o Nostradamovi, francúzskom lekárovi a astrológovi, ktorého veštby sa vraj plnili už počas jeho života. V roku 1555 spísal veršovanú zbierku Proroctvá, kde sa podelil o všetky svoje „zjavenia“. Je ich takmer tisíc a dodnes sú predmetom sporov a špekulácií.

Problém je, že podobne ako pri Biblii, veľmi záleží na výklade textu. Opisy sú totiž príliš neurčité, takže ich možno interpretovať rôznymi spôsobmi. Dajú sa prekrútiť a prispôsobiť aktuálnym udalostiam.

Odborníci, ktorí sa Nostradamovými proroctvami zaoberali, popierajú, že by vynikal nejakými nadprirodzenými schopnosťami. Podľa nich sa jeho staré veštby dajú „napasovať“ prakticky na čokoľvek. Preklady jeho zbierky sú navyše nekvalitné a často upravené tak, aby vytvorili dojem, že sa v predpovediach nemýlil.

Nostradamus vďaka tomu získal povesť skutočného jasnovidca, uznávanej autority, ktorá predvídala vojny, veľké požiare a katastrofy, nástup Adolfa Hitlera, vynález atómovej bomby či pád newyorských „dvojičiek“ 11. septembra 2001. Taký veštec by si mal, samozrejme, všimnúť aj pandémiu koronavírusu. Zaznamenal túto pohromu?

Falošné proroctvo

Vráťme sa k údajnému proroctvu Michela de Nostradame, ako sa pravým menom volal. Zmienka o koronavíruse sa vraj vyskytla v jednej časti jeho knihy. Slávny prorok tam mal napísať čosi, čo by sa dalo chápať ako koronakríza.

A teraz text, ktorý to má dokazovať (v zátvorke uvádzame, ako ho interpretujú konšpirátori):

„Bude dvojičkový rok (2020), z ktorého vzíde kráľovná (corona po latinsky znamená koruna), ktorá príde z východu (teda z Číny) a v temnote noci rozšíri mor (vírus) na krajinu so siedmimi kopcami (tak sa hovorilo starovekému Rímu, má ísť teda o Taliansko) a premení súmrak ľudí na prach (smrť), aby zničila a zahubila svet. Bude to koniec svetového hospodárstva, ako ho poznáte.“

Naozaj hrozivé proroctvo – lenže celkom vymyslené. A nie Nostradamom, ale zrejme jeho obdivovateľmi. Keď totiž tento úryvok preskúmala tlačová agentúra Reuters, ktorá na preverovanie faktov vytvorila špeciálny tím, zistila, že legendárny francúzsky astrológ nikdy nič podobné nenapísal.

Potvrdil im to Stephane Gerson, profesor francúzskej histórie na Newyorskej univerzite. Pripustil síce, že v Nostradamových proroctvách je asi 35 zmienok o „more“, keďže sa v tom období často vyskytoval, no uvedená veštba tam chýba.

V knihe Proroctvá sa nespomína ani „dvojičkový rok“ či spojitosť s „kráľovnou“ a „východom“. O tom, že je to podvrh, svedčí aj to, že text nie je napísaný vo štvorverší, ako to robil Nostradamus. Podľa Gersona nie je prekvapením, že sa také „veštby“ objavujú práve teraz, keď svet bojuje s pandémiou. Deje sa to tak vraj už vyše 400 rokov.

Legendárny Nostradamus vraj predvídal viaceré... Foto: Shutterstock
Nostradamus Legendárny Nostradamus vraj predvídal viaceré historické udalosti, o koronavíruse sa však nezmienil.

Mohlo by sa, prirodzene, povedať, že Nostradamus je v tom nevinne, lebo falošnú predpoveď mu len ktosi podhodil. O nič lepšie z toho však nevyjde, ani keď preveríme jeho „skutočné“ proroctvá.

Na rok 2020 mal totiž predpovedať napríklad obrovské zemetrasenie v USA, výmenu na britskom tróne (odstúpenie Alžbety II.?), zjednotenie oboch kórejských štátov, vypuknutie vojny na Blízkom východe či globálnu ekologickú katastrofu.

Len o koronavíruse ani slovo. Ani o karanténe, testovaní či lockdownoch. Prečo vôbec nespomenul takú „hnusobu“, ktorá otriasla i vyspelými štátmi? Nemal dobrý výhľad na hviezdy? Nevedel sa sústrediť alebo sa prerátal vo výpočtoch? Možno iba nie je tým, za koho ho považujú.

Veľké vlny a hluchý prezident

A čo predpovede známych veštíc? Odhadli budúcnosť lepšie ako francúzsky astrológ? Dobrému menu vo svete sa tešila napríklad Baba Vanga, vlastným menom Vangelija Pandeva Dimitrovová-Gušterovová (1911 – 1996), bulharská vedma a bylinkárka.

Už v detstve prišla o zrak, ale napriek tomu vraj (jasno)videla, čo nás čaká v budúcnosti. Na rozdiel od Nostradama svoje proroctvá nespísala, no vďaka jej blízkym sa zachovali.

Traduje sa, že predvídala smrť Stalina i princeznej Diany, jadrovú katastrofu v Černobyle, rozpad Sovietskeho zväzu, teroristické útoky 11. septembra, tsunami v Indonézii, no aj zvolenie prvého Afroameričana na čelo USA. Na druhej strane sa však splietla pri tipovaní športových výsledkov či tretej svetovej vojne, ktorá mala vypuknúť v novembri 2010.

A čo malo postihnúť Zem v roku 2020? V prvom rade prírodná katastrofa obrovských rozmerov. Voda mala spôsobiť oveľa väčšie škody ako pri zemetrasení v decembri 2004. Indickým oceánom sa vtedy prevalila tsunami vysoká 30 metrov, ktorá zasiahla 15 krajín. O život pripravila až 220-tisíc ľudí, takmer 1,7 milióna ďalších stratilo domov.

V roku 2020 malo prísť podľa veštby k ešte väčšej pohrome, ktorá mala zasiahnuť Japonsko, Čínu, Aljašku aj Pakistan. Nič také sa, našťastie, nestalo, a nikoho určite nemrzí, že to Vange nevyšlo.

Okrem toho vraj pre tento rok vyveštila finančnú krízu, koniec Donalda Trumpa v Bielom dome a ako nový druh dopravy lietajúce vlaky na solárny pohon. Na Rusko malo dopadnúť akési vesmírne teleso a jeho prezident Vladimir Putin mal vyviaznuť z pokusu o atentát.

Socha bulharskej veštkyne Baby Vangy, ktorej... Foto: Shutterstock
Baba Vanga Socha bulharskej veštkyne Baby Vangy, ktorej proroctvám dodnes verí mnoho ľudí.

Zvláštne pôsobí jej proroctvo, že 45. amerického prezidenta, teda Trumpa, ešte pred odchodom z úradu postihne choroba neznámeho pôvodu. Tá mu mala spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti, nevoľnosť a stratu sluchu. Trump síce v skutočnosti neohluchol, zato však prekonal COVID-19. Žeby Baba Vanga iba nesprávne určila diagnózu?

V každom prípade sa zdá, že vo veštení zlyhala podobne ako Nostradamus. Opísala katastrofu, ktorá nenastala, zatiaľ čo tú skutočnú – pandémiu koronavírusu – celkom prehliadla.

A to jej veštecké prognózy siahali naozaj ďaleko. Len pre zaujímavosť: viete, kedy nás postihne naozajstný Armagedon? Žiadne strachy.

Podľa Vangy budeme mať viac ako tritisíc rokov pokoj. Termín konca sveta stanovila na rok 5079. A keďže údajne predpovedala i rozvoj vesmírnej turistiky, azda dovtedy stihneme utiecť na inú planétu.

Prežili sme Armagedon?

Udalosti v roku 2020 vyvrátili aj proroctvá známej americkej astrologičky Jeane Dixonovej (1904 – 1997). Krištáľovú guľu jej vraj v mladosti venovali kočovní Rómovia so slovami, že sa raz stane slávnou veštkyňou, ktorá bude radiť mocným ľuďom.

To sa aj vyplnilo. Úspešne mala predpovedať nielen atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a na pápeža Jána Pavla II., ale aj oslnivú kariéru moderátorky Oprah Winfreyovej či haváriu tankera Exxon Valdez v marci 1989. Pri tejto ekologickej katastrofe unikli do mora pri Aljaške milióny ton ropy, čo zabilo státisíce zvierat.

Dixonová napísala sedem kníh, vrátane svojej biografie, horoskopu pre psov a astrologických receptov. Ako oddaná kresťanka verila, že jej „videnia“ pochádzajú od Boha. Radila prezidentom F. D. Rooseveltovi a Richardovi Nixonovi, ako aj manželke ďalšieho prezidenta Nancy Reaganovej.

Z jej predpovedí na tento rok sa však – chvalabohu – nesplnilo nič. V knihe The Call to Glory (Volanie na slávu) z roku 1971 totiž vyveštila, že Armagedon príde v roku 2020. (Zrejme nepoznala proroctvá Baby Vangy alebo ju ako konkurentku neuznávala.)

Podľa Dixonovej mala vypuknúť vojna, ktorá vyhubí celé ľudstvo. Napokon si však sama protirečila, pretože v ďalšom diele z roku 1973 predpovedala vojnu medzi Čínou a Ruskom, a to v rokoch 2025 až 2037 – teda po ohlásenom konci sveta.

Ako si vysvetliť tú zmenu? A prečo ani ona nevarovala pred koronavírusom? Je náš osud daný alebo si ho utvárame sami? Prečo vlastne ľudia veria vizionárom a prorokom, veštbám či zjaveniam?

Predvídať budúcnosť nie je ako predpovedať počasie. Možnože sa Jeane Dixonovej iba zahmlila krištáľová guľa.

Opice s vodičákmi

Predpovedaním budúcnosti sa nezaoberali len jasnovidci a veštice, ale aj seriózni vedci. Žiaľ, ani ich prognózy veľakrát nevyšli a dnes môžu pôsobiť rovnako úsmevne ako proroctvá starých vizionárov.

Biblický Armagedon síce nespomínali, zato sa však často nechali uniesť na vlnách science-fiction. A to až do výšky tsunami.

Americký časopis The Futurist napríklad v roku 1967 publikoval odvážny článok s názvom Ženy a rok 2000, kde autori predstavili víziu nového tisícročia. Ľudský pokrok a výskum však viditeľne precenili, keď napísali:

„Do roku 2020 bude možné chovať inteligentné druhy zvierat, ako sú opice, ktoré budú schopné vykonávať manuálnu prácu. Tie domy, ktoré v priebehu 21. storočia nebudú mať v komore upratovacieho robota, by mohli mať živú opicu, ktorá by upratovala a starala sa o záhradu.“

Podľa futurológov nám už opice mali slúžiť ako... Foto: SITA/AP, Todd McInturf
Michigan, opice, tekvica, ZOO, Halloween, Podľa futurológov nám už opice mali slúžiť ako šoféri či pomocníci v domácnosti.

Autori článku však zašli ešte ďalej. Najlepšie vycvičené opice by nemuseli zostať iba pri domácich prácach, ale poslúžiť aj ako rodinní šoféri. Podľa magazínu by to ani nebolo na škodu – opice by vraj boli pozornejšími vodičmi, takže by sa znížil počet dopravných nehôd.

Či by opice mali rešpekt pred policajtmi a nešoférovali aj pod vplyvom alkoholu, už „futuristi“ nerozoberali. Zrejme vychádzali z toho, že sa im dá dôverovať viac ako ľuďom.

Prečo si vlastne toľko sľubovali práve od ľudoopov? V tom čase boli dosť populárne a v roku 1963 vyšla i obľúbená kniha francúzskeho spisovateľa Pierra Boullea Planéta opíc, ktorá sa v USA už o päť rokov neskôr dočkala sfilmovania.

Aj v tom príbehu opice najprv začínali ako pomocníci, a ako to dopadlo… Typicky hororovo – zmocnili sa vlády nad svetom. Poučenie? S opicami radšej opatrne, aby vám s banánom neodhryzli celý prst či dokonca ruku – hoci im možno krivdíme.

Koláče z pilín

Niet pochýb, že vedecký výskum kráča dopredu míľovými krokmi, ale ani vedci nie sú čarodejníci. Americký magazín Popular Mechanics, ktorý sa venuje vede a technike, to vo svojich prognózach už neraz prehnal.

V roku 1957 predpovedal, že okolo roku 2020 nahradí cesty a ulice „sieť pneumatických potrubí. Rodinné vozidlá budú potrebovať iba malé množstvo energie, lebo sa budú musieť dostať len z domu majiteľa k blízkej rúre. Potom sa vystrelení vzduchom dostanú do hocijakého požadovaného cieľa. Pneumatické vaky pritom úplne vylúčia možnosť nárazu“.

Kto by sa predsa len radšej kochal výhľadom na krajinu než na šedé steny „pneumatického potrubia“, nemusí zúfať. Popular Mechanics totiž už v roku 1951 uvažoval o tom, že by sme všetci v tomto čase mohli vlastniť súkromnú helikoptéru.

„Tento jednoduchý, praktický a spoľahlivý osobný vrtuľník je dosť veľký, aby uniesol dvoch ľudí a dosť malý na to, aby pristál na vašom trávniku,“ opísali autori článku. Ako dodali, stroj by využíval tiché a účinné prúdové motory. Vypočítali aj jeho cenu – asi 5 000 dolárov.

A teraz niečo, čo poteší domáce gazdinky. V rovnakom čísle časopisu je i predpoveď, že moderné domácnosti budú mať „smart“ (inteligentné) jedálenské stoly, ktoré sa budú vedieť samy očistiť: „Po jedle potichu zhltnú riad a posunú ho do umývačky, ktorá ho vyčistí a zlikviduje odpadky. Riad a príbory uloží na miesto pripravené na ďalšie použitie.“

Varenie, ako ho poznáme, sa podľa prognóz z 50.... Foto: SHUTTERSTOCK
varenie, plyn, kuchyňa Varenie, ako ho poznáme, sa podľa prognóz z 50. rokov minulého storočia malo stať už prežitkom.

Mimochodom, podľa vtedajších prognóz malo byť už varenie zbytočné. Malo zostať iba prežitkom.

„Varenie ako umenie je už len spomienkou v mysliach starých ľudí. Zopár tvrdohlavcov ešte stále pečie kurča alebo jahňacie stehno, ale odborníci vyvinuli spôsob, ako hlboko zmraziť i čiastočne upečené kusy mäsa. Aj polievka a mlieko sa už dodávajú vo forme mrazených kociek,“ predstavil svoje fantázie publicista magazínu.

Mala teda nastať éra polotovarov, keď kuchári skončia na úrade práce a kuchárske knihy v antikvariátoch. Ľudia mali poraziť i hlad vo svete, pretože prídu na to, že sa potraviny dajú pripraviť aj z podceňovaných surovín, ako sú piliny či celulóza.

Zo starého papiera a spodnej bielizne sa zase v chemických továrňach mali vyrábať cukrovinky. Možno by to stálo za pokus. Na pultoch lahôdok by pribudli vychytávky ako „čerstvá buničina“, „papierová šunka“ či „pilinový koláč“. Dobrú chuť!

Homo sapiens jednoprstý

Pokiaľ ide o prácu, prognózy niekdajších bádateľov boli až priveľmi optimistické. Fyzik Herman Kahn a futurista Anthony Wiener v roku 1968 napríklad odhadovali, že priemerný čas 37 hodín týždenne, ktorý vtedy Američania trávili v práci, do roku 2020 klesne na 26 hodín.

Americký časopis Time zase v roku 1966 predpovedal, že do roku 2000 budú takmer všetko robiť stroje, takže bežný človek bude bohatý bez toho, aby sa vôbec namáhal.

Veľký pokrok mal nastať i v zdravotníctve. Podľa článku, ktorý v roku 1999 publikoval americký inovátor Ray Kurzweil, mali moderné vedecké prístroje zabezpečiť, že ľudia budú v 21. storočí žiť oveľa zdravšie.

Inteligentné hodinky, náramky či oblečenie im mali stále sledovať základné životné funkcie a okamžite hlásiť akékoľvek ohrozenie. Spolu s vynikajúcou diagnostikou a liečbou to malo viesť k tomu, že sa priemerná dĺžka ľudského života do roku 2020 zvýši na viac ako sto rokov.

Časopis Popular Mechanics v roku 1957 napísal, že do roku 2020 porazí ľudstvo slepotu a hluchotu.

„Vynájdu sa spôsoby, ako preniesť informáciu do mozgu tak, aby strata zraku či sluchu nijako neobmedzovala ľudskú činnosť. Posilnia sa i zmysly normálne vidiacich a počujúcich ľudí, napríklad tak, že budú vidieť aj v úplnej tme,“ naznačili futurológovia.

Zaujímavá je tiež predstava uznávaného britského chirurga Richarda Clementa Lucasa (1846 – 1915), podľa ktorého sa nezastaví ani evolučný vývoj človeka. Na prednáške v roku 1911 sa blysol predpoveďou o ľudských chodidlách.

Keďže väčšinu z desiatich prstov človek už nepotrebuje a prestal ich používať, domnieval sa, že čoskoro zmiznú, zrastú sa dokopy a človek budúcnosti bude mať už len jeden veľký prst na každej nohe. Ktovie, čo by na to povedali futbalisti. Ešteže používame aspoň tie prsty na rukách…

Kašeľ v Simpsonovcoch

Keď už je reč o proroctvách, nemožno vynechať ani obľúbený animovaný seriál Simpsonovci. Vysiela sa už 31 rokov a jeho tvorcom sa už viackrát podarilo zobraziť niečo, čo sa neskôr naozaj udialo.

Azda najznámejším príkladom je časť, kde sa miliardár Donald Trump stane hlavou USA. Tento diel si pritom diváci mohli pozrieť už v roku 2000, teda 16 rokov predtým, ako Trumpa skutočne zvolili.

Vo februári tohto roka prišli Simpsonovci opäť na pretras. Britský denník Daily Mail upozornil, že v seriáli predpovedali koronavírus už v roku 1993.

V jednej epizóde sa tam totiž rozšíril vírus nazývaný Osaka Flu (osacká chrípka), ktorý napadol mestečko Springfield. Nebezpečná nákaza sa mala preniesť z Japonska, kde infikovaný robotník v továrni nakašľal do obalu odšťavovača, ktorý si potom v Amerike otvoril nič netušiaci Homer Simpson.

Scéna z animovaného seriálu Simpsonovci, kde... Foto: Fox Broadcasting Company
Simpsonovci - Osaka Flu 1 Scéna z animovaného seriálu Simpsonovci, kde japonský robotník kašle do škatule s odšťavovačom.

Podobnosť so súčasnou situáciou je, pravdaže, zveličená, no fanúšikovia satirického seriálu sa toho tak chytili, že sa rozhodli zasiahnuť samotní tvorcovia. Bill Oakley, ktorý bol spoluautorom uvedenej časti, porovnávanie s koronavírusom rázne odmietol.

„Nepáči sa mi, že sa to používa na nevhodné účely. Predstava, že to niekto zneužije, aby koronavírus vyzeral ako nejaké ázijské sprisahanie, je strašná. Pokiaľ ide o pokus zvaliť vinu na Áziu, myslím si, že je to primitívne,“ uviedol scenárista pre portál The Hollywood Reporter.

Podľa Oakleyho sa tvorcovia inšpirovali skôr hongkonskou chrípkou z rokov 1968 – 1969. Na tú pandémiu ochorelo len v USA 30 miliónov obyvateľov a vo svete jej podľahlo vyše milióna ľudí.

„Mienili sme to ako absurditu, že by ktosi mohol nakašľať do škatule a vírus by v nej prežil šesť či osem týždňov. Je to karikatúra,“ vysvetlil Oakley a zdôraznil, že tak to treba i brať. „Chceli sme, aby to bolo bláznivé, a nie strašidelné – aby to so sebou neprinášalo nič z tých zlých asociácií.“

Nie je zvláštne, že žijeme vo svete, kde obhajobu potrebujú už aj kreslené postavičky? Tak či tak, keď to zhrnieme, v predpovediach na rok 2020 zlyhali zrejme všetci – slávni proroci, jasnovidci, veštice aj propagátori vedecko-technického pokroku.

Nový vírus nepredvídal nikto, koniec sveta nenastal, piliny do nášho jedálnička nepatria a ani opiciam sme zatiaľ nerozdali vodičské preukazy. Možno by sme tie proroctvá mali hodiť za hlavu…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #predpovede #prognózy #veštenie #veštby #Prorok #rok 2020 #Nostradamus #proroctvo #Baba Vanga #jasnovidec