Aj drsné mamičky majú zlaté srdce, hoci občas pijú, fajčia či nadávajú

Deň matiek má dávnu tradíciu. V máji dostávajú mamičky kytice, torty, objatia, darčeky. Detičky sú stále rozkošné, inak je to však s mamičkami. V priebehu času sa menia. Zo svätíc sú už aj rebelantky, feministky, suverénky. Život zdrsnel a mamičky tiež. Deň matiek však stále zostáva sviatkom nežnej lásky. Pripomíname si ho vždy v druhú májovú nedeľu.

09.05.2021 06:00
matka hlavna Foto:
V každej dobe je materstvo trochu iné.
debata

Mamu má každý, v tom je svet spravodlivý. Materstvo je posvätné, ale nie sväté. O svojich mamičkách deti hovoria, že sú najkrajšie a najlepšie na svete. O matkách píšu umelci verše, stvárňujú ich ako madony, sú uctievané.

Ale čo ak mamička fajčí, popíja a hovorí škaredé slová? Vybuchuje, lebo „má nervy“. Aj takúto mamičku jej deti milujú, nedajú na ňu dopustiť, lebo – mamička je len jedna a nikto iný takú nemá. Každá mamička je iná a aj v každej dobe je materstvo trocha iné.

Pri sporáku s trvalou

V päťdesiatych rokoch boli mamy väčšinou v domácnosti. Moja mama bola napríklad zamestnaná, ale u kamarátok bol celý deň niekto doma. Každý deň sme boli u inej mamy. Všade bolo niečo dobré pod zub – väčšinou tie mamy varili omáčky – ale ponúkali nám aj výborný chlieb s lekvárom, s horčicou alebo s masťou a cibuľou. Citronádu. Sedelo sa okolo stola, lebo veľké sedačky a televízory boli ešte len hudbou budúcnosti. Pri stole sme si písali úlohy alebo sa hrali.

Veľa času sme trávili ale aj na ulici. V centre Bratislavy bolo bezpečne a ticho, veď autá boli „na čakačku“ a aj finančne nedostupné. Na ulici ich bolo málo. Mamy chodili pešo, šoférky sa medzi nimi ani nevyskytovali. Išiel z nich pokoj. Zdalo sa, že nemajú iné ambície, než venovať sa deťom. Nesťažovali sa na nedostatok času či možností. Usmievali sa, boli nenápadné a prirodzené. Nechceli vyzerať mlado, nechceli byť s dcérami „kamošky“, nechceli o všetkom hovoriť. Mali svoju dôstojnosť, tajomstvo, čo z nich naozaj robilo madony, a boli tak spokojné.

Print Čítajte aj Moderná rodina. Skvelá nórska kniha o tom, ako deti súdia rodičov

Pre nás deti to bola úžasná životná istota. Mamy s trvalou, v šatovej zástere, pri sporáku. Nemali sexepíl, vyzerali, akoby ani nemali prsia. Veľa vecí bolo tabu. Súviselo to s kultúrnym a historickým vývojom spoločnosti. Mnoho vecí a javov nebolo ešte ani pomenovaných. Mamy to mali ťažké napríklad pri sexuálnej výchove, nehovorilo sa o pôrodoch, o menštruácii, tobôž nie o pohlavných orgánoch. Mamy museli odovzdávať ľudské poznanie veľmi jemne, intuitívne. K takejto mame sa hodil sviatok matiek, ale práve v tých rokoch sa neoslavoval. Ako prežitok.

Hurá na vysoké školy!

V šesťdesiatych a neskorších rokoch už ženy vo veľkom študovali na vysokých školách. Maľovali si výrazne oči, na ústach mali bledý rúž a prsia v tvarujúcich „bardotkách“, podprsenkách s kosticami. Cigareta patrila k dokonalému imidžu, nikto sa nikomu už nechcel podriaďovať.

Výchova detí sa tiež emancipovala. Jasle, škôlky, družiny. Tabu témy zmizli, pribudli ambície. Mamičky sa chceli realizovať. Svojim snom a plánom často obetovali pokoj rodinného života. V umení sa objavil motív dieťaťa s kľúčom na šnúrke okolo krku. Boli o tom filmy, poviedky a romány.

Dnešné mamy majú povinností nad hlavu. Foto: SHUTTERSTOCK
matka druha Dnešné mamy majú povinností nad hlavu.

Matky, ktoré otehotneli za slobodna, sa už ale nehádzali do studne. Pribúdalo však manželských trojuholníkov. Zamestnanosť žien poskytovala množstvo podnetov pre ľúbostné vzplanutia na pracoviskách. Rodiny sa rozpadali, ale rozvod bol stále niečo, čo sa hodnotilo ako zlyhanie. Oslavovalo sa MDŽ, Deň matiek pestovali iba v niektorých rodinách. Vývoj pokračoval. V novom tisícročí sa matky ešte viac emancipovali. Mnohé už rezignovali aj na svadbu v bielych šatách, čo bývalo odvekým snom dievčat.

Na dieťa, ktorého rodičia nie sú zosobášení, sa spoločnosť začala pozerať ako na niečo celkom normálne. Rodinný život sa v rôznych modeloch rozbehol na plné obrátky. Otvorili sa nové možnosti, deti dostali viac povinnosť tí, ale aj viac zábavy – krúžky, tábory, kontakty. Život uľahčil aj skomplikoval internet. Dnešná mama musí strašne veľa zvládať, o mnohom musí rozhodovať, veľa investovať a mať sa na pozore. Niekedy už nemá síl. Dnešná mama by si zaslúžila aj tri sviatky matiek do roka, a to poriadne dotované láskou aj darčekmi.

Deti internetu

Veď ako žije taká dnešná mama? Nemá ani chvíľu pokoja. Niet sa čo čudovať, že občas povie aj nejaké to vulgárne slovo, zapáli si alebo si naleje pohárik. Však koľko úskalí, koľko príkorí prináša materstvo a rodinný život! Kto má vydržať to tempo? Aj mama má predsa ambície! Nespokojné mamičky začínajú snívať o tom, čo stratili. Chceli by si užiť vlastnej domácnosti, nechodiť toľko do práce, byť trocha viac doma. Prať, žehliť, variť, vytvárať idylku, zaoberať sa sebou a deťmi.

A ďalej? Treba predsa vytvoriť aj niečo veľké! Pre večnosť. Takúto dilemu má aj hlavná hrdinka série kníh o súčasnej mamičke, ktoré napísala škótska spisovateľka Gill Simsová (vydalo ich Lindeni). Názvy kníh sú vyzývavé a naznačujú, že pôjde o humor.

Škótska spisovateľka Gill Simsová napísala... Foto: Lindeni
Gill Simsová knihy o mamách Škótska spisovateľka Gill Simsová napísala vtipnú trilógiu o matkách.

Žltá kniha sa pýta v názve Prečo mama pije a podtitul znie Denník vyčerpanej matky, druhá, modrá kniha, má v názve otázku Prečo mama nadáva a podtitul hlása, že pôjde o útrapy podráždenej matky. Do tuhého ide tretej, v červenej knihe, ktorej názov znie Prečo má mama všetko v … a podtitul odpovedá: Pretože rodina je prvoradá. Áno, dobrá mamička sa kvôli rodine aj rozkrája. A táto, hrdinka trilógie, nájde aj východisko. Uplatní sa ako autorka úspešnej aplikácie a tento motív sa v knihe tiež zaujímavo a vtipne rozvíja.

Príbeh o súčasnej rodine sa vlastne celý zrodil na internete. Gill Simsová tam má úspešný blog a facebookovú stránku o rodičovstve (pod názvom Peter a Jane). Získala si už tam množstvo fanúšikov a tí milujú aj jej knihy. Priblížme si ich epizódou, ako mamička z trilógie začne snívať o tom, že keby mohla pracovať z domu, mala by viac času a možno by niečo mimoriadne dokázala.

Veď jej strýka, ktorý bol nie veľmi úspešný vynálezca, rodina priam hájila, aby sa mohol sústrediť na prácu. Aj ona chcela takú pozíciu, ale keď začala pracovať z domu, bolo jej zrazu u otupno. Chýbali jej kolegovia, rozhovory, kávičky…

Večná nespokojnosť srdca! O tej píše Gill Simsová vo svojich zábavných knihách. Veľmi dobre zmapovala situáciu v dnešných rodinách s menšími deťmi. Vtipne opísala vzťahy s príbuznými, s manželom, aj s okolím. Jej text obsahuje veľa postrehov najmä o tom, aké sú súčasné deti, deti internetovej doby. Majú skvelé nápady a veľké nároky.

Zaujala ma kapitola práve o Dni matiek, do ktorého mama jedného dňa vstúpila s opicou, lebo večer sa musela posilniť niekoľkými pohárikmi vína. Deti ju zobudili skoro ráno, aby jej dali vlastnoručne vyrobené pohľadnice a darčeky ku Dňu matiek. Všetko bolo oblepené trblietkami, sypali sa do postele. Blyšťali sa aj záhadné malé hrudky, ktoré boli v balíčku.

Syn vysvetlil, že to sú jeho hovienka, zamaskované trblietkami. Mama ocenila nápad a už len dúfala, že ide o hrudky z moduritu, a nie o prírodný materiál. Svet sa dnes topí v trblietkach, ale, našťastie, presvitá z nich ešte skutočné zlaté srdce mamičiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mamičky #Deň matiek #mamy