K Titanicu je drahšia letenka ako do vesmíru

V júli 2021 sa začala vesmírna turistika. Miliardár a majiteľ značky Virgin Richard Branson vyštartoval 11. júla ako prvý, o deväť dní ho nasledoval vlastník Amazonu Jeff Bezos. Oba lety majú povzbudiť vesmírny cestovný ruch, už teraz si ľudia rezervujú letenky v cene približne 100-tisíc eur za neopakovateľný výlet "nahor".

04.08.2021 06:00
Titanic, Titanik Foto:
Expedície chcú zdokumentovať Titanic, kým ho baktérie zjedia.
debata

Existuje však ešte jeden drahší cestovný lístok na výlet úplne opačným smerom. „Nadol“ v ústrety morským hlbinám, k vraku Titanicu, ktorý nezastaviteľne požiera príroda.

Aj hlbinná turistika sa začala v júli. Za jeden lístok od spoločnosti OceanGate Expeditions turisti zaplatia približne 110– až 170-tisíc eur.

Vidieť Titanic na vlastné oči

Medzi 40 hlbokomorskými výletníkmi je napríklad 53-ročná bankárka Renata Rojasová z Hobokenu v New Jersey. Titanic bol jej vášňou odmalička, dokonca začala študovať oceánografiu v nádeji, že práve ona raz objaví vrak.

To bolo v polovici 80. rokov. Lenže Titanic v roku 1985 našli a tak sa pani Rojasová miesto toho vrhla na kariéru vo svete financií. „Mám jednoducho potrebu vidieť (vrak) na vlastné oči, aby som vedela, že je skutočný,“ vysvetlila pre agentúru AP.

Branson Čítajte viac Britský miliardár Richard Branson na palube raketoplánu dosiahol hranicu vesmíru

Nebudú to len samoúčelné luxusné výlety, aby si turisti vyfotili hrdzavejúci kolos. Pôjde o skutočné misie. V rámci päťčlennej posádky budú pomáhať s obsluhou sonaru a s ďalšími výskumnými úlohami. Spolu s nimi sa budú ponárať aj archeológovia či morskí biológovia.

Zatiaľ čo vesmírne turistické lety by mohli pomôcť napríklad s efektívnejším umiestňovaním satelitov sledujúcich klimatickú zmenu, a možno by sa vďaka turistom začal konečne riešiť odpad, ktorým je zahltená obežná dráha Zeme, hlbinná turistika by mala financovať výskum. Nielen potopenej lode, ale aj samotných procesov, pre ktoré Titanic mizne.

Celú loď zjedia

„Oceán si ho berie a musíme ho zdokumentovať predtým, než úplne zmizne alebo sa stane nerozpoznateľným,“ povedal pre AP Stockton Rush, prezident OceanGate Expeditions. Zaoceánsky parník triedy Olympic, kedysi najväčšiu loď svojho druhu na svete, hlcú baktérie.

Jeden z druhov dokonca pomenovali po parníku – Halomonas titanicae. Žije vo zvláštnych kvapľovitých útvaroch, ktoré pripomínajú stekajúcu hrdzu, po anglicky sa nazývajú „rusticles“. Baktérie požierajú stovky kilogramov železa denne. Predpokladá sa, že o pár desiatok rokov „zjedia“ celý Titanic, pričom materiály, ktorého ho tvorili, odovzdajú drobné organizmy oceánskemu ekosystému.

t Blue Origin Bezos669217797263 Čítajte viac Bezos o lete k hranici vesmíru: Bolo to úžasné

Od objavu vraku sa v trupe zväčšili diery, zboril sa celý predný asi 30-metrový stožiar, zmizlo aj vranie hniezdo, z ktorého zaznelo 14. apríla 1912 varovanie. Najprv tri údery zvonu, ktoré signalizovali predmet pred loďou, a potom hlásenie – ľad priamo pred nami.

Dokumentácia rozpadu Titanicu by mohla vedcom lepšie predpovedať osud ďalších lodí, ktoré sa potopili hlboko na oceánskom dne, najmä lodí zničených a potopených počas svetových vojen. V rámci misií budú členovia posádky zaznamenávať aj dáta o ďalších morských druhoch, kraboch či koraloch. Titanic sa stal útočiskom stoviek rôznych druhov. Ďalším cieľom bude dokumentácia trosiek a artefaktov, ktoré sú roztrúsené v okolí niekoľkých kilometrov. Nič však nezoberú na povrch. Chcú sa vyhnúť súdom.

Vykrádanie hrobu?

Spoločnosť RMS Titanic, ktorá vlastní práva súvisiace s prácami na vraku, chcela vystavovať rádiostanicu, z ktorej loď vysielala volanie o pomoc.

No zámer vyvolal súdny spor s vládou USA, podľa ktorej by takáto expedícia predstavovala porušenie federálneho zákona a dohody so Spojeným kráľovstvom, podľa ktorej by sa mal vrak zanechať v takom stave, ako je, nedotknutý. Ide o hrobové miesto. Z 2 224 ľudí na palube Titanicu zahynulo asi 1 450.

Ponorka Titan, ktorá sa ponorí k Titanicu. Foto: AP/OCEANGATE EXPEDITIONS
ponorka Titan Ponorka Titan, ktorá sa ponorí k Titanicu.

Súdne ťahanice ustali z jednoduchého dôvodu. Spoločnosť RMS Titanic načas upustila zo svojich plánov, pretože ich skomplikovala pandémia koronavírusu. Agentúra AP pripomína slová amerického historika Eda Kamudu, ktoré povedal už pred takmer 20 rokmi. „Nechajme prírodu, nech si vezme, čo jej patrí. Je len otázkou času, kedy (z Titanicu) ostane len hnedá škvrna a hŕba surového železa na dne oceánu.“

Kým sa tak stane, spoločnosť OceanGate Expeditions chce nahrať na kamery s rozlíšením 4K čo najviac materiálu. Členovia expedícií budú obsluhovať jednu z najvyspelejších súkromných ponoriek na svete. Volá sa Titan, na jej konštrukcii sa podieľala NASA. V prednej časti je malé asi polmetrové okno na priame pozorovanie. Počas približne poldruhahodinového zostupu k Titanicu bude znieť jazz, rock, oldies. Nie však pieseň Yellow Submarine od Beatles. Prezident expedičnej spoločnosti Stockton Rush ju neznáša.

(Ne)ekologické výlety

Ponorku poháňa nízkoemisný hybridný pohon. Rovnako aj jej domovská loď Horizon Arctic spĺňa vysoký štandard CLEAN DESIGN, čiže plavidiel priateľských k životnému prostrediu. V porovnaní s vesmírnou turistikou ide o kľúčový parameter.

Posádka vo vnútri ponorky Titan. Foto: AP/OCEANGATE EXPEDITIONS
ponorka Titan, posádka Posádka vo vnútri ponorky Titan.

Portál Euractiv upozorňuje, že vesmírne výlety majú privysoké klimatické náklady. Podľa analýzy spoločnosti S&P Global Sustainable1 sa len pri jednom štarte vesmírnych turistov uvoľní do atmosféry 518 ton emisií CO2. Toľko by dokázalo vyprodukovať jedno auto, ak by prešlo 74-krát okolo Zeme.

„Najbohatšie jedno percento ľudstva je už dnes zodpovedné približne za 50 percent emisií z leteckej dopravy. Tie by mali kvôli klimatickej kríze čo najrýchlejšie klesnúť. Napriek tomu vesmírny cestovný ruch pridá do vyšších vrstiev atmosféry ďalšie obrovské množstvo uhlíka a iných znečisťujúcich látok,“ cituje Euractiv Lorelei Limousineovú z organizácie Greenpeace. Spoločnosť Virgin Galactic hľadá spôsoby, ako emisie kompenzovať.

Výstava artefaktov z Titanicu v Brne Čítajte viac Je tu Titanic 2, stavali ho 6 rokov, stál 126 miliónov. Prežije tento raz 'úvodnú plavbu'?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letenky #Titanic #vesmírna turistika #Titanik