Moskva asi ponúkne neviditeľnú stíhačku svetu

Prototyp novej neviditeľnej stíhačky Su-75 Checkmate (Šachmat) odhalilo Rusko s veľkou pompou. Na júlovom Medzinárodnom leteckom a kozmickom salóne sa ním pochválil aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Povedal, že sa ukázalo, že ruský letecký priemysel má veľký potenciál a pokračuje vo vývoji konkurencieschopných technológií.

09.09.2021 06:00
neviditeľná stíhačka Su-75, Checkmate Foto:
Prototyp ruskej stíhačky Su-75.
debata (157)

Konštrukčná spoločnosť Suchoj podľa televízie ABC uviedla, že stíhačka Su-75 by mohla prvý let absolvovať už v roku 2023 a komerčné dodávky by sa mohli začať v roku 2026.

"Či a kedy budú tento stroj využívať ruské vzdušné sily, však zatiaľ nie je jasné. Moskva doteraz zlepšila svoje letectvo strojmi Su-35S, Su-30SM a Su-57. Všetko sú to ťažké viacúčelové bojové stíhačky,“ reagoval pre Pravdu Douglas Barrie, expert na vojenské letectvo z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Aj spomenuté lietadlo Su-57 je neviditeľné, presnejšie povedané, je ťažšie zachytiteľné radarom. Stroj Checkmate má však na rozdiel od neho len jeden motor. Je to teda ľahší typ bojového lietadla, ktoré vraj bude mať jednomiestnu, dvojmiestnu a bezpilotnú verziu.

Dizajnom sa Su-75 podobá na americkú stíhačku F-35, ktorá je tiež jednomotorová. Výrobcovia ruského stroja však tvrdia, že ich lietadlo bude mať väčší bojový rádius. F-35 ho má menej ako 1 100 kilometrov. Lietadlo Checkmate by ho malo mať takmer 1 500 kilometrov. Stíhačka Su-75 má byť schopná dosiahnuť až dvojnásobok rýchlosti zvuku. Je to zaujímavý údaj, ak to naozaj zvládne. Checkmate totiž údajne dokáže kontinuálne lietať rýchlejšie ako zvuk, čo je niečo, s čím má F-35 problémy.

Belarus, Minsk, vojenské cvičenie, ruské tanky Čítajte rozhovor Analytik: Aj starý tank dokáže zabiť. Na čo sa pripravuje ruská armáda?

Bojové vlastnosti ruského stroja sú, samozrejme, veľmi dôležité, ale asi najzaujímavejšie bude sledovať, či ho výrobca bude schopný naozaj dodať tak rýchlo, ako sľubuje. A možno ešte podstatnejšie bude, či ho dokáže skutočne predávať za sumu iba asi 25 až 30 miliónov dolárov. V prípade, že áno, Moskva by mohla získať zaujímavý exportný artikel, ktorý možno bude smerovať viac do zahraničia ako do ruských ozbrojených síl. Na porovnanie, pri F-35 treba počítať s cenou okolo 78 miliónov dolárov.

"Vyzerá to tak, že stroj Checkmate pôjde v prvom rade na export. Nie som si istý, akú úlohu by mohol hrať v ruských vzdušných silách. Nezdá sa mi, že by po ňom práve túžili. Pravdepodobne radšej počkajú, či si lietadlo objednajú iné krajiny, z čoho by mohli usúdiť, či sa ho oplatí nakúpiť,“ uviedol pre Pravdu Rob Lee z Katedry vojnových štúdií na King's College London, ktorý sa zameriava na ruskú obrannú politiku.

Stíhačka Su-75 by sa mohla predávať v Ázii, na Blízkom východe alebo v Afrike. "Videli sme však zatiaľ len jej nelietajúci model. Je teda veľmi zložité ju hodnotiť. Dá sa povedať, že existuje medzinárodný trh pre lacné jednomotorové neviditeľné bojové lietadlá. Záujem o takéto stroje môžu mať krajiny, ktoré nemajú peniaze na americkú F-35, alebo ktorým by túto stíhačku USA nepredali. Predpokladám, že Rusko hlavne dúfa, že Su-75 vo veľkom nakúpi India,“ vysvetlil Lee.

Alexandr Lukašenko / Vladimir Putin / Čítajte rozhovor Morawiecki: Moskva a Minsk majú rozpísané scenáre, ktoré ohrozujú suverenitu Poľska

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #stíhačka #ruské stíhačky