Keď umenie pomáha. Tým, ktorí ako Beata Bobulová prišli o životného partnera

Až 46 výtvarníkov sa rozhodlo pomôcť vdovám a vdovcom v zložitej životnej situácii. Zapojili sa do projektu s názvom Bude ako nebolo a bez nároku na honorár vytvorili originálne diela, ktorých základom bolo drevené koliesko. Osem diel vydražili za celkovo 6 300 eur. Tie pomôžu ľuďom, čo podobne ako zakladateľka sociálneho podniku Drevenô koliesko Beata Bobulová prišli o životného partnera.

16.10.2021 06:00
Iveta Lederer - Letokruhy Foto:
Iveta Lederer: Letokruhy.
debata (1)

Príbeh Beaty Bobulovej, ktorá po náhlom úmrtí svojho partnera ostala sama v Moskve s dvoma deťmi, ste si mohli prečítať v Pravde už v apríli. Keď sa Beata spamätala z najhoršieho, založila občianske združenie Súčasť života a neskôr sociálny podnik Drevenô koliesko. Beata zorganizovala aj projekt Bude ako nebolo, spojený s dražbou a výstavou umeleckých diel v Bratislave.

Na aukcii sa podarilo vydražiť osem výtvarných diel od umelcov Michala Šudu, Pavla Dubinu, Alexeja Vojtáška, Ivety Lederer, Ivana Pavleho, Igora Mosného, Juraja Čuteka a Martina Šafárika. Časť zisku z dražby diel pôjde aj ďalšiemu občianskemu združeniu Kolobeh života, ktoré zastrešuje najmä psychologickú pomoc ovdoveným. Jeho ambasádorkou je manželka tragicky zosnulého hokejistu Pavla Demitru Mária Demitrová.

Video
Ide o nás: Smútok, úzkosť či úplné popretie - smrť blízkych s nami poriadne zatočí

„Som veľmi rada, že sa podarilo spojiť skvelých výtvarníkov. Vytvorili naozaj špičkové umelecké diela, ich dražbou sme získali financie, ktoré reálne pomôžu niekoľkým ženám a mužom v ťažkej životnej situácii,“ povedala Beata Bobulová. Dobre si pamätá, aké náročné obdobie pred pár rokmi sama zažívala a ako bojovala nielen s veľkým zármutkom, ale aj s finančnými problémami. V čase, keď partner zomrel, bola na rodičovskej dovolenke a keďže neboli manželmi, nedostala ani vdovský príspevok. Psychologickú pomoc jej okrem priateľov a rodiny poskytlo aj OZ Kolobeh života, v ktorom už roky nachádzajú útočisko vdovy a vdovci.

Diela z projektu Bude ako nebolo

Pozrite si výber jednotlivých diel projektu Bude ako nebolo.

Fotogaléria
Marián Komáček: Hodiny z rodiny.
Juraj Čutek: Aviatik.
+6Iveta Lederer: Letokruhy.

Beata však časom zistila, že môže ľuďom s podobným osudom, ako mala ona, pomôcť aj inak. Tak, že im dá možnosť pracovať. „Prácou si ženy a muži s ťažkým osudom nielen finančne prilepšia, ale prídu aj na iné myšlienky. Je to teda veľmi dobrá kombinácia pomoci. Momentálne zamestnávame v sociálnom podniku štyroch stálych zamestnancov, každý z nich má neľahký osud. Mojím cieľom je podnik rozširovať a môcť tak poskytnúť prácu viacerým,“ hovorí Beata Bobulová.

Beata Bobulová. Foto: Archív Drevenô koliesko
Beata Bobulová Beata Bobulová.

Výhodou práce v Beatinom sociálnom podniku je predovšetkým flexibilita a možnosť pracovať z domu. Preto sa v ňom môžu zamestnať aj vdovy či vdovci s malými deťmi. Náplňou ich práce je tvorivá činnosť – vyrábajú darčekové predmety z drevených koliesok, symbolu sociálneho podniku Drevenô koliesko. Reklamné predmety, drevené ozdoby, kreatívno – edukatívne sety pre vlastnú výrobu pekného darčeka sú navyše ekologické. „Ako hlavný symbol a zároveň výrobný materiál som zvolila drevené koliesko, ktoré je vlastne odpadom. Takto má ďalšie využitie – poskytne prácu zraniteľným a iným zase radosť,“ vysvetľuje Beata Bobulová.

Aukciu navštívila aj bývalá tenistka Daniela Hantuchová, herec Ivan Matulík, humorista Henrich Platek či herečka Zuzana Vačková, vystúpili aj hudobníci Kristin Lash & Jakob Grey. Kurátorkou výstavy bola Mária Horváthová a prítomným sa prihovoril i kňaz a autor jedného z výtvarných diel Martin Šafárik, ktorý vyzdvihol potrebu vedieť pomáhať a podať pomocnú ruku blížnemu, nežiť len svoj život, ale žiť aj pre druhých.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Beata Bobulová #drevenô koliesko