Aj príroda má zmysel pre humor. Pozrite si smiešne fotografie zvierat

Humor nie je len výsadou ľudí, poznajú ho aj niektoré druhy zvierat. V prírode sa navyše vyskytujú situácie, ktoré nás dokážu rozosmiať. Svedčia o tom snímky finalistov medzinárodnej súťaže The Comedy Wildlife Photography Awards (Ceny za komické fotografie divokej zveri). Pozrite si výber z toho, čo sa tu za sedem rokov objavilo.

01.01.2022 06:00
debata (1)
Mayday, mayday! Žirafa v letovej dráhe. Foto: GRAEME GUY/COMEDY WILDLIFE PHOTO AWARDS 2017
10 - nepoužívať! Mayday, mayday! Žirafa v letovej dráhe.

Grimasy, gestá alebo akrobatické kúsky. Pohyby, ktoré vyzerajú ako tanečné kreácie primabaleríny. Nemotorné kotrmelce, vtipná súhra okolností, pózy či výrazy tváre až nápadne podobné tým ľudským…

Pri pozorovaní zvierat vo voľnej prírode môže človek natrafiť na hocičo. A ak má šťastie, že sa mu ten okamih podarí zvečniť na fotografii, dokáže pobaviť aj ostatných.

Svoje o tom vedia i zakladatelia súťaže The Comedy Wildlife Photography Awards Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam. Prvý z nich pracoval ako fotograf divokej prírody vo východnej Afrike. Keď si raz prezeral svoje snímky, narazil aj na také, čo ho rozosmiali.

Uvedomil si, že humor z týchto záberov by sa dal využiť nielen na zábavu, ale aj ako prostriedok, ako ľudí zapojiť do ochrany ohrozených živočíchov.

To nemyslíš vážne! Ty si mi zožrala rybu?! Foto: GEORGE CATHCART/COMEDY WILDLIFE PHOTO AWARDS 2017
05 - nepoužívať! To nemyslíš vážne! Ty si mi zožrala rybu?!

„Smiešna fotografia zvieraťa je neuveriteľne účinná, lebo pri nej neexistujú nijaké prekážky v porozumení alebo tabu, ktoré by bolo treba riešiť,“ vysvetľujú organizátori súťaže na svojej webstránke.

Také zábery podľa nich využívajú antropomorfizmus (prisudzovanie ľudských vlastností zvieratám), ktorý je jedným z najsilnejších spúšťačov ľudskej empatie.

Kaštieľ v obci Žíp Čítajte viac Chátrajúce kaštiele: Z najväčšej pýchy hanba

„Aby ste skutočne pochopili zvieratá a problémy, ktorým čelia, musíte sa do nich vcítiť ako spoloční obyvatelia rovnakej planéty,“ pripomínajú zakladatelia súťaže.

Je jasné, čo tým mysleli. Ak nám zvieratá vďaka fotkám dajú najavo svoje city a vyčaria nám úsmev na tvári, možno pochopíme, že aj ony majú právo na život a potrebujú našu pomoc.

Ale som ťa dostal!
V súťaži zabodoval aj Slovák Jakub Hodáň, ktorý...
+20Z kaluže do blata...

Podujatie, ktoré sa po prvý raz konalo v roku 2015, si získava čoraz väčšiu obľubu. Zapájajú sa doň amatérski aj profesionálni fotografi z celého sveta a ich výsledky sledujú milióny ľudí. Do posledného ročníka súťažiaci prihlásili asi 7 000 fotografií.

World press Photo 2020 a Čítajte viac World Press Photo 2020: Poézia je silnejšia ako zbraň

Okrem víťazov siedmich kategórií porota ocenila aj desať ďalších fotografov, medzi ktorými nechýba ani Slovák Jakub Hodáň. Ten zabodoval záberom z Bornea, kde zachytil opicu s nosom narazeným na strome.

Dávaj pozor! Ovládam bojové umenia. Foto: ARTHUR TREVINO/COMEDY WILDLIFE PHOTO AWARDS 2021
16 - nepoužívať! Dávaj pozor! Ovládam bojové umenia.

Cieľom súťaže však nie je iba rozveseliť. Výťažok z nej (napríklad z televízneho prenosu) pravidelne putuje na podporu rôznych projektov či prírodných rezervácií. Desať percent z tohtoročných príjmov tak poputuje na pomoc orangutanom v národnom parku na ostrove Borneo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #príroda #Zvieratá #fotografia #súťaž #fotografická súťaž #The Comedy Wildlife Photography Awards