Znepokojujúce videá, kampaň CIA či hra napojená na kult. Toto sú najväčšie internetové záhady

Všeobecne koluje názor, že tzv. deep web obsahuje stránky, ktorým je lepšie sa vyhýbať. V skutočnosti sa však mnohé nevysvetliteľné fenomény, naháňajúce hrôzu, vyskytujú v hojnom počte aj na tzv. surface webe, ku ktorému máme prístup všetci.

12.01.2022 06:00
debata (3)

Čo to je ARG?

Pod skratkou ARG sa ukrýva výraz alternate reality game (hra s alternatívnou realitou), ktorý označuje interaktívny príbeh, využívajúci ako platformu skutočný svet, v tomto prípade internet. Príbeh sa vyvíja v reálnom čase a hráči, ktorí sa doň zapoja, majú možnosť ovplyvňovať ho svojimi činmi.

Surface web je časť internetu, ktorá je... Foto: SHUTTERSTOCK
Zloženie webu Surface web je časť internetu, ktorá je prístupná bežnému človeku. Ide však zhruba len o 4 % celkového webového obsahu. Až 90 % tvorí tzv. deep web, na ktorý sa dá dostať pomocou špeciálneho prehliadača. Najzložitejší prístup je k často s názvom dark web, kde sa konajú rôzne ilegálne aktivity.

Pri tomto opise si viacerí určite spomenú na interaktívny diel seriálu Black Mirror, ktorý dával možnosť divákovi voliť si, ako bude hlavná postava konať. Na tomto princípe funguje aj niekoľko súčasných herných titulov, ako napríklad séria Life Is Strange.

V tomto prípade sa však sústredíme na špecifický žáner ARG, ktorý sa vyskytuje predovšetkým na platforme YouTube, ale aj na niektorých sociálnych sieťach. Zatiaľ čo zmienené druhy ARG pôsobia pomerne nevinne a človek vie, že ide len o vymyslený príbeh, existuje mnoho takých, pri ktorých si tým človek nie je istý.

Jedným takýmto zaujímavým projektom je The Sun Has Vanished, ktorý ako platformu využíva twitter. Autorove príspevky ukazujú realitu, v ktorej jedného dňa z neznámych príčin zmizlo Slnko. Jednotlivé textové a audiovizuálne príspevky nemajú žiadnu umeleckú hodnotu, vyzerajú veľmi realisticky a človek by len ťažko hádal, že ide o fikciu.

Na YouTube sa zasa nachádza séria videí užívateľa AshVlogs, ktoré sú spracované veľmi originálnym spôsobom. Zobrazujú príbeh dievčaťa, ktoré bolo unesené a divák je presvedčený o tom, že nové videá pridáva práve jej únosca. V popise videí sa často nachádzajú odkazy na ďalšie, ktoré približujú, čo sa deje.

Prvé video zo série AshVlogs.

Ďalšími zaujímavými projektmi takéhoto typu sú napríklad This Room Does Not Exist či Magic World of Ania – na internete ich však koluje obrovské množstvo, a ak ich chcete nájsť, určite vám poradia užívatelia sociálnej siete Reddit, na ktorej sa nachádza viacero miestností riešiacich túto tému. Ak na takéto videá narazí niekto, kto o ARG nikdy predtým nepočul, musí mu to nahnať ozajstný strach. Niektorí tvorcovia síce zvyčajne uvedú, že ide o ARG, býva to však skôr výnimkou, pretože radi pôsobia čo najautentickejšie.

Umelecké projekty či niečo horšie?

Na internete sa nachádza viacero virálnych aj menej známych videí či projektov, ku ktorým chýba vysvetlenie, a užívatelia potom nevedia, ako si ich vysvetliť. Dobrým príkladom je video s názvom Dining Room or There Is Nothing (Jedáleň alebo Nič tam nie je), ktoré zachytáva mŕtvolne vyzerajúcu ženu sediacu za stolom, pričom za oknom šľahajú plamene. Žena monotónnym hlasom opakuje slová „there is nothing“ (nič tam nie je) a po čase jej spadne hlava do taniera. Ide o krátky film od Davida B. Earleho, ktorý si pred pár rokmi získal pozornosť širšieho publika.

Video Dining Room or There is Nothing.

V podobnom duchu sa nesie aj video I Feel Fantastic, z ktorého dokonca britská speváčka gréckeho pôvodu Marina and The Diamonds použila zvukovú stopu do jednej zo svojich piesní s názvom Su-Barbie-A. Vo videu vidíme čiastočne robotickú manekýnku, ktorá opakuje slová „I feel fantastic, hey hey hey“, zatiaľ čo hýbe rukami a hlavou. Video pôsobí veľmi znepokojujúco, či už vizuálom, alebo zvukom. Nepomáha ani popis videa, ktorý hovorí niečo o vychádzaní z gréckej mytológie a o tom, že výtvor, ktorý sa nám môže zdať zvláštny a znepokojujúci, je pre autora krásny.

Video I Feel Fantastic.

Zaujímavým projektom je aj Local 58. Ide o internetovú televíziu, ktorá uverejňuje videá na YouTube. Nie je to však televízia, na akú sme zvyknutí. Už notorickým výstupom tejto stanice je video s názvom Contingency (Nepredvídaná skutočnosť). To ukazuje núdzové vysielanie, ktoré hovorí o tom, ako majú obyvatelia USA postupovať po tom, čo prehrali v bližšie neurčenej vojne.

Video fiktívnej stanice Local 58 s názvom Contingency.

Vysielanie ľuďom v patriotickom tóne oznamuje, akým spôsobom majú spáchať samovraždu, aby ich nepriateľ nezajal – majú sa zastreliť a zaujať pri tom tzv. víťaznú polohu. Najdesivejší na celom videu je však jeho záver, ktorý oznamuje, že išlo len o omyl. Predstava, koľko ľudí by takémuto oznamu uverilo a skutočne spáchalo samovraždu, naháňa hrôzu. Autorom Local 58 je Kris Straub, ktorý stojí aj za legendárnou hororovou creepypastou Candle Cove, na motívy ktorej bola natočená prvá séria seriálu Channel Zero.

Aj v prostredí strednej Európy sa vyskytujú tvorcovia videí, po ktorých vám naskáču zimomriavky. Príkladom je poľská séria Kraina Grzybów (Krajina hríbov). Ide o sériu na pohľad nezmyselných a často strašidelných videí, v ktorých ako hlavná postava vystupuje dospievajúce dievča Agátka. Esteticky pripomínajú televízne programy z 80. rokov, a to po vizuálnej i hudobnej stránke.

Jedno zo série poľských videí Poradnik Usmiechu.

Po zhliadnutí celej série si človek uvedomí, že v pozadí figuruje nejaký motív, ktorý je potrebné rozlúštiť. Existuje mnoho interpretácií toho, o čom Krajina hríbov v skutočnosti je – autor svoje tajomstvo nikdy neodhalil a rozhodol sa prenechať divákom voľnú ruku.

V susednom Česku zasa vznikla krátka séria Nanožka a Ponožek, ktorá dodnes nebola dokončená. Podobne ako v prípade Krajiny hríbov aj táto séria sa nesie v štýle 80. rokov a mätie diváka tým, že vyzerá ako rozprávka pre deti. Čoskoro sa však stretávame s domácim násilím, so sexuálnymi narážkami a s čírym šialenstvom. Nie je známe, kto je autorom, ani či ešte niekedy budú zverejnené nové časti.

Aj Česi majú na internete svoje zvláštnosti. Jednou z nich je Nanožka a Ponožek.

Jednou z notorických internetových záhad však do dnešného dňa zostáva Cicada 3301, ktorú aj The Washington Post označili za jednu z piatich najväčších záhad internetu. Ide o sériu hádaniek, ktoré boli postupne zverejňované na internetových platformách 4chan a twitter. Jednotlivé hádanky sa sústreďovali najmä na informačnú bezpečnosť, kryptografiu (šifrovanie) a steganografiu (poddruh kryptografie). Autori Cicady 3301 sa vraj usilovali takýmto spôsobom regrutovať výnimočne inteligentných ľu­dí.

Sériu hádaniek Cicada 3301 jej tvorcovia... Foto: 4chan
Cicada 3301 Sériu hádaniek Cicada 3301 jej tvorcovia postupne zverejňovali na stránkach 4chan a twitter.

Kolovali chýry, že malo ísť o kampaň CIA, to však nikdy nebolo potvrdené. Iní zasa tvrdia, že ide o ARG. Dodnes sa nikto konkrétny neprihlásil ako autor, a tak záhada pokračuje. Posledný raz o sebe dali tvorcovia série hádaniek vedieť v apríli 2017, keď vyhlásili, že nimi oficiálne nepodpísané hádanky nepochádzajú od nich.

Na motívy jednej z najväčších záhad internetu... Foto: Hulu
Cicada 3301 Na motívy jednej z najväčších záhad internetu vznikol aj film s názvom Dark Web: Cicada 3301, ktorý mal premiéru minulý rok.

Herné záhady

Nie je ničím novým, keď tvorcovia občas ukryjú niečo do svojich hier. V niektorých prípadoch však ide o závažnejšie tajomstvá, ktorých zámer býva často nevysvetlený. Ak sa o podobné veci zaujímate, zrejme ste už počuli o hre s názvom Sad Satan.

Ide o hru, ktorej autor nie je známy, zdá sa však, že pochádza z deep webu. Názov je pravdepodobne odvodený z piesne Stairway To Heaven od Led Zeppelin – keď sa hrá pospiatky, je v nej počuť okrem iného aj slová sad Satan (smutný Satan). V hre hráč prechádza chodbami a v pozadí je celý čas počuť skreslené, narušené či pospiatky hrané časti známych piesní a rozhovorov s rôznymi vrahmi, ako napr. s Charlesom Mansonom.

Ukážka z hry Sad Satan.

Okrem toho na hráča vyskakujú fotografie týkajúce sa zneužívania detí a vrážd. Po internete kolovali rôzne verzie tejto hry vrátane takej, ktorá obsahovala vírusy spôsobujúce vážne poškodenie počítača.

V roku 2013 bola do sveta vypustená hra s názvom Kanye Quest 3030, ktorá však samotným reperom nebola nikdy autorizovaná ani licencovaná. Ide o 2D sci-fi RPG, ktoré sa venuje témam hip-hopu. Hra bola kritikmi prijatá pomerne dobre a zdalo sa, že ide o jednoduchú voľnočasovú zábavku. Tak to bolo až do roku 2015, keď sa zistilo, čo skrývajú jej tajné levely. Keď človek zadal slovo „ascend“ (stúpať), dostal sa do časti hry, ktorá o sebe tvrdila, že je tá skutočná.

Trailer ku hre Kanye Quest 3030.

Prostredníctvom viacerých hesiel a QR kódov sa hráč postupne dopracoval až do bodu, keď od neho hra pýtala osobné údaje a informovala ho, nech počká, kým ho kontaktujú. Hra bola podľa viacerých napojená na kult ascensionistov, ktorí veria v reinkarnáciu a pomocou tejto hry chceli získať nových priaznivcov. S najväčšou pravdepodobnosťou však išlo len o jedno veľmi podarené ARG.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #dark web #záhady #deep web #surface web