S aplikáciou WocaBee je cudzí jazyk hračka

Od konca roku 2018 sa dajú učiť cudzie jazyky aj pomocou zábavnej aplikácie WocaBee, za ktorou stojí slovenský programátor Michal Ošvát pochádzajúci z obce Tužina. Aj on sa potreboval naučiť po nemecky a hľadal najefektívnejší spôsob, ako zvládnuť cudzie slovíčka a frázy.

27.02.2022 06:00
Michal Ošvát Foto: ,
Programátor Michal Ošvát zaznamenal so svojimi aplikáciami WocaBee a LangBee veľký úspech.
debata

Teraz jeho aplikáciu WocaBee aktívne využíva 70-tisíc ľudí. Navyše Ošvát so svojou aplikáciou získal aj druhé miesto v súťaži Inovatívny čin roka, ktorú vyhlasuje ministerstvo hospodárstva.

Michal Ošvát sa po niekoľkoročnej prestávke rozhodol oživiť si znalosti nemčiny. Chcel ísť totiž pracovať do zahraničia. „Začal som intenzívne čítať a pozerať filmy v nemčine. Slovíčka som si zapisoval do excelovej tabuľky. Keď ich bolo okolo 150, začal som sa zamýšľať nad tým, ako sa ich asi všetky naučím,“ vysvetľuje. Ako programátor sa šikovne vynašiel a vytvoril jednoduchý model, vďaka ktorému sa slovíčka učil hravou formou.

„Zistil som, že je to zábavné a efektívne zároveň,“ dodáva Ošvát. Dnes má tento absolvent Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity 31 rokov. Čiastočne ho inšpirovalo aj sklamanie z používania istej bezplatnej webovej aplikácie na výučbu cudzích jazykov.

„Nemal som pocit, že by som si z nej niečo odniesol. Ľudia sa často sťažujú, že sa v aplikácii nachádzajú nezmyselné vety. Chcel som preto vytvoriť skutočne kvalitnú aplikáciu na učenie cudzích jazykov.“

Zbaví strachu hovoriť

Prvú verziu aplikácie WocaBee spustili na jeseň roku 2018. Jej názov vznikol zo skrátenej verzie anglického slova vocabulary (slovná zásoba). Po odrezaní -ulary zostalo vocab, a keďže B sa v angličtine číta ako bee (včela) a názov VocaBee už bol registrovaný ako ochranná známka, vzniklo pomenovanie WocaBee.

K nastaveniu systému na princíp učiteľ – žiak inšpirovala Ošváta jeho sestra, ktorá je učiteľkou na základnej škole. WocaBee sa nemusí inštalovať, funguje on-line na akomkoľvek zariadení – či už ide o počítač, tablet, alebo smartfón.

„Základná funkcia spočíva v tom, že učiteľ zadá žiakom balíčky slov, ktoré sa musia naučiť. Bonusom sú testy, ktoré si aplikácia sama vyhodnocuje a učiteľ to nemusí robiť manuálne. Výsledky žiakov vidí v percentách, vyhodnotenie vie prípadne upraviť a na základe toho im dáva známky,“ hovorí autor aplikácie.

Pri on-line testoch je nutné brať do úvahy prirodzený študentský inštinkt podvádzať. To rieši WocaBee viacerými spôsobmi. „Pri testoch má učiteľ možnosť nakonfigurovať viacero parametrov, aby dokázal podvádzaniu zabrániť. Jedným z nich je aj časový limit, aby nemali priestor vyhľadať si správne odpovede. Súčasťou aplikácie je aj mechanizmus, ktorý používateľovi zabraňuje skopírovať a vložiť cudzí text.“

Aplikácia má mnoho rôznych metód učenia – dopĺňanie slov či písmen, priamy preklad, priraďovanie dvojíc alebo pomenovanie obrázkov. „WocaBee má tri úrovne – v prvej si odsleduje, čo žiakovi nejde, a v ďalších tieto poznatky aplikuje,“ hovorí Ošvát.

Aplikácia využíva umelú inteligenciu, vďaka ktorej sa pokúša dosiahnuť čo najefektívnejšie výsledky. „Sleduje konkrétne chyby každého žiaka a podľa toho s ním slovíčka, s ktorými má problém, cielene precvičuje,“ vysvetľuje Ošvát. Učiteľ vidí slovíčka, ktoré žiakom nejdú. Ďalšou výnimočnou vlastnosťou WocaBee je, že žiakov učí správne vyslovovať jednotlivé frázy, ktoré nahlas číta.

Vo videu hovorí Michal Ošvát o aplikácii WocaBee.

„Žiaci si následne môžu pomocou mikrofónu overiť správnu výslovnosť, za čo sú odmeňovaní bodmi. To odbúrava ich strach z rozprávania. Keď im aplikácia potvrdí, že slovo vyslovujú správne, nebudú sa hanbiť povedať ho nahlas pred inými ľuďmi.“

Učitelia prostredníctvom WocaBee zadávajú domáce úlohy. Žiakom určia aj termín, dokedy ich majú vypracovať. Ak si nejaký balík slov potrebujú lepšie precvičiť, môžu si to viackrát zopakovať. „Aplikácia momentálne obsahuje 12 jazykov. Najpoužívanejšia je angličtina, na druhom mieste je nemčina, nasleduje francúzština a španielčina,“ informuje jej tvorca.

Pre deti už od 4 rokov

WocaBee je vhodná pre všetky vekové kategórie. Učiteľ určuje úroveň tým, aké balíky tvorí. Najnovšie môže využiť aj vopred pripravené súbory podľa učebníc. „Máme aj verziu pre deti od štyroch do siedmich rokov, ktorá je založená na audiovizuálnom princípe.“ Zaujímavosťou je, že aplikáciu využívajú aj vysokoškoláci na učenie latinských výrazov.

WocaBee je najpoužívanejšia na Slovensku a v susednom Česku. Okrem toho sa používa v Chorvátsku, Maďarsku, Rakúsku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Poľsku. „Kombinácie sú ľubovoľné, čiže aj žiaci z Nemecka sa pomocou WocaBee môžu učiť napríklad po rusky,“ vysvetľuje Ošvát.

Ohlas od učiteľov a žiakov je podľa Ošváta fantastická. „WocaBee si dlhodobo drží priemerné hodnotenie päť z piatich hviezdičiek. Keďže sme v dennom kontakte s učiteľmi, dostávame od nich pozitívnu spätnú väzbu, ako im aplikácia uľahčuje prácu a ako na žiakoch vidia, že sa zlepšujú. Dokonca aj takí, ktorí prirodzene neinklinujú k cudziemu jazyku. Sú súťaživí, predbiehajú sa v rebríčku aplikácie, kto bude mať lepšie výsledky.“

Ich vzájomné súperenie o to, kto bude mať viac správnych odpovedí, sa tvorcovia aplikácie rozhodli využiť – pravidelne usporiadavajú súťaže, v ktorých môžu žiaci vyhrať rôzne ceny. „Na základe spätnej väzby vieme, že súťaže sú pre nich dobrou motiváciou k učeniu.“

LangBee pre samoukov

S aplikáciou WocaBee sa Ošvátovi podarilo získať 2. miesto v kategórii inovácie – služby v súťaži Ministerstva hospodárstva SR s názvom Inovatívny čin roka. „Toto ocenenie je pre nás veľkou cťou a zadosťučinením. Ďalej priebežne pracujeme na rozvoji a zlepšovaní aplikácie. Cieľom je odstrániť manuálne učenie z papiera a nahradiť ho takouto inovatívnou formou.“

Aplikácia WocaBee využíva viacero metód učenia... Foto: WocaBee
WocaBee Aplikácia WocaBee využíva viacero metód učenia - dopĺňanie slov či písmen, priamy preklad, priraďovanie dvojíc alebo pomenovanie obrázkov.

Okrem WocaBee vytvoril Ošvát aj LangBee. „V začiatkoch WocaBee som dostal niekoľko podnetov od rodičov, ktorí sa tiež chceli naučiť nejaké slovíčka. Preto som pred dvoma rokmi vytvoril aplikáciu LangBee, ktorá funguje takmer rovnako ako WocaBee. Na rozdiel od nej je však určená pre jednotlivcov a samoukov, ktorí si v prípade, že nemajú prístup k internetu, môžu stiahnuť PDF súbor,“ ozrejmuje Ošvát.

Rovnako ako WocaBee obsahuje LangBee 12 jazykov. Jej názov vznikol podobne ako pri WocaBee, pričom lang je v tomto prípade skratkou zo slova language (jazyk).

„Aby bola aplikácia dostupná naozaj širokému spektru používateľov, sú jej súčasťou aj viaceré on-line kurzy. Ide o balíčky spracované lektormi, ktoré sú rozdelené podľa úrovní,“ hovorí programátor. LangBee v súčasnosti používa niekoľko tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzí jazyk #vzdelávanie #WocaBee #LangBee #Michal Ošvát