Zatvorí vojna cestu ruskému plynu?

Potrubie, ktoré má niekoľko stoviek kilometrov, je od jesene 2021 hotové, zrazu však vôbec nie je isté, či sa dočká nevyhnutnej pečiatky. Plynovod Nord Stream 2, ktorý vedie z Ruska cez Baltské more do Nemecka, sa stal rukojemníkom vojny proti Ukrajine. Ide pritom o veľmi drahý projekt, pretože vyšiel takmer až na 10 miliárd eur.

04.03.2022 13:16
Nord Stream 2, Lubmin Foto: ,
Terminál plynovodu Nord Stream 2 v Lubmine na severe Nemecka.
debata (80)

Varovné slová sa naplnili. Nemecký kancelár Olaf Scholz v polovici februára na návšteve Bieleho domu vystríhal, že prípadné napadnutie Ukrajiny bude mať pre plynovod veľmi vážne dôsledky. Výsledok sa dostavil už pred preniknutím ruských vojsk na ukrajinské územie. „Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2,“ oznámil Scholz minulý týždeň, keď Rusko uznalo samostatnosť tzv. Luhanskej ľudovej republiky a tzv. Doneckej ľudovej republiky. Moskvu vystríhal pre možnou inváziou aj Washington. „Ak Rusko podnikne inváziu, potom Nord Stream 2 dlhšie nebude… Ukončíme to. Sľubujem vám, že to dokážeme urobiť,“ povedal prezident USA Joe Biden na spoločnej tlačovke so Scholzom. Biely dom už počas vládnutia Donalda Trumpa začal uvaľovať sankcie, ktoré mali zastaviť samotnú výstavbu plynovodu.

Niektorých nemeckých politikov veľmi dráždili podobné vyjadrenia z Washingtonu. „Ultimatívne výroky Bidena si nevážia demokratickú suverenitu Nemecka. Biden zjavne vidí v európskych partneroch jednoducho satelitné štáty, ktoré chce využiť v podobe trhu pre odbyt neekologického bridlicového plynu,“ tvrdila poslankyňa Sevim Dagdelenová zo strany Ľavica. Upozornila, že keby Nord Stream 2 neuviedli do prevádzky, zvýšené ceny plynu v konečnom dôsledku zaplatia nemeckí spotrebitelia.

Nord Stream II. / Nord Stream 2 / Čítajte viac Sankcie potápajú Nord Stream 2. Prepustil všetkých zamestnancov

Príde Schröder o výhody?

Terminál plynovodu sa nachádza na nemeckom pobreží Baltského mora v Meklenbursku-Predpomoransku. Nord Stream 2 má v Berlíne aj veľa kritikov, ale v tejto spolkovej krajine prevládla podpora. „Myslíme si, že je správne vybudovať plynovod. Nikto, kto na jeho výstavbe pracuje, nerobí nič zlé. Zle robia jedine tí, čo sa snažia zastaviť plynovod,“ tvrdila ešte v januári 2021 krajinská premiérka Manuela Schwesigová.

Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2.
Olaf Scholz, nemecký kancelár

Nord Stream 2 by umožnil zdvojnásobiť objem ruského plynu dodávaného do Nemecka. „Stalo by sa menej zraniteľným v prípade prerušených dodávok zapríčinených spormi medzi Ruskom a Ukrajinou a prinieslo by to ekonomické výhody pre Meklenbursko-Predpomoransko,“ napísala agentúra Reuters krátko pred začatím ruského útoku proti Ukrajine, čím sa situácia dramaticky zmenila.

Nemecký kancelár Olaf Scholz Foto: TASR/AP, Markus Schreiber
Nemecko Rusko Ukrajina Scholz zbrane pomoc Nemecký kancelár Olaf Scholz

Zastavenie schvaľovacieho procesu v prípade plynovodu a s tým súvisiaci hnev na Rusko pre inváziu do susedného štátu sa môže nepríjemne dotknúť bývalého kancelára Gerharda Schrödera. Zelení, menší koaličný partner vo vláde Scholza, žiadajú, aby niekdajší šéf vlády pykal za to, že svoj vplyv využil na presadzovanie záujmov ruského energetického gigantu Gazprom v súvislosti s vybudovaním Nord Stream 2. Pridali sa k nim aj niektorí opoziční politici. Vyzvali Scholza, aby Schröderovi odňal výhody, ktoré má z pozície exkancelára: kanceláriu, asistentov a auto so šoférom – všetko platené zo štátnych peňazí. Dokonca by radi videli, keby vrátil všetky financie od štátu, ak sa nejako spájali s jeho lobistickou činnosťou pre Gazprom.

Verejná mienka

Určite bude zaujímavé, ako dopadne nejaký najbližší prieskum verejnej mienky v Nemecku o osude plynovodu pod dojmom agresie proti Ukrajine. V minulom roku bola nálada taká, že priala jeho dokončeniu a uvedeniu do prevádzky.

V prieskume agentúry Forsa pre denník Ostsee Zeitung v januári 2021 sa 70 percent opýtaných v Meklenbursku-Predpomoransku vyslovilo, že si myslia, že plynovod by bol dôležitý pre energetické dodávky do Nemecka. V celej východnej časti štátu iný prieskum ukázal, že je o tom presvedčených až 74 percent oslovených.

Na tom, ako dopadne vojna na Ukrajine, bude záležať, ako sa Nemecko celkovo postaví k nákupu ruského plynu. Pre Moskvu to môže znamenať vážne riziko, že Berlín by sa mohol snažiť čo najrýchlejšie zmenšovať svoju energetickú závislosť od ruského dodávateľa plynu. Rusko ročne vyvezie do Európy 168 miliárd kubických metrov tejto suroviny, pričom do Nemecka prúdi až okolo 56 miliárd kubických metrov.

Berlín, protest, Rusko Čítajte viac Nemci stopli Putinovu plynovú zbraň Nord Stream 2. Prídu ďalšie postihy, varuje Európa

Plynovod Nord Stream 2

  • Potrubie vedie z Ruska cez Baltské more do Nemecka. Plynovod má dĺžku 1 230 kilometrov. Pozostáva z dvoch vetiev, cez ktoré má prúdiť ruský plyn do Nemecka. Každá sa skladá približne zo 100-tisíc kusov potrubia s dĺžkou 12 metrov. Ročne by sa dalo cez Nord Stream 2 prepraviť až okolo 55 miliárd kubických metrov zemného plynu z Ruska.
  • Podporovatelia projektu argumentujú zvýšeným dopytom po plyne. Predpokladajú, že okolo roku 2035 budú členské štáty Európskej únie potrebovať ročne o 120 miliárd kubických metrov viac plynu v porovnaní so súčasnosťou. Očakávané uvedenie plynovodu do prevádzky je však veľmi otázne po ruskom útoku proti Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Gerhard Schröder #Nordstream #vojna na Ukrajine #ruský plyn