V Dubaji aj sokoly klimatizujú, hovorí sokoliar Mátýas Koncz z Veľkého Krtíša

Ako malý chlapec si Mátyás Koncz vysníval, že sa bude starať o sokoly v Dubaji. To vraj tvrdil rodák z Veľkého Krtíša mame. Dnes má dvadsaťtri a pracuje ako profesionálny "breeder" na farme so sokolmi. Kde? Predsa v Dubaji.

17.04.2022 06:00
sokol Foto:
Matyás Koncz sa stará o sokoly v Dubaji.
debata (1)

Mátyás Koncz sa do sokoliarstva pred dvadsiatimi troma rokmi narodil. Jeho otec bol a stále je vášnivý sokoliar. „Už ako malé dieťa som za asistencie otca kŕmil dravce v našej záhrade. Odvtedy ma to sprevádza,“ hovorí o začiatkoch svojho vzťahu k opereným dravcom.

On sám považuje sokoliarstvo za umenie, životný štýl a doživotnú lásku. „Aké to je, byť sokoliarom? To sa ani nedá opísať slovami, musíte to cítiť. Sokoliarstvo mi prináša priam euforické pocity, ktoré ma pri práci s dravcami napĺňajú. Medzi sokoliarom a dravcom sa vytvára veľmi silné puto,“ hovorí Mátyás, ktorý vyrastal v dedine Kleňany pri Veľkom Krtíši.

V Dubaji sa pre vysoké teploty trénuje len od... Foto: archív Mátyása Koncza
sokol. sokoliar V Dubaji sa pre vysoké teploty trénuje len od šiestej do deviatej ráno.

Hneď, ako skončil Strednú odbornú školu veterinárnu v Košiciach, začal sa venovať sokoliarstvu profesionálne. Najskôr na Slovensku – na Hrade Devín, potom v mestečku Alberobello na juhu Talianska. Šesť mesiacov sa venoval biologickej ochrane v poľskom mestečku Rzeszów a pred rokom a pol odišiel za prácou do Dubaja, priamo na sokoliu farmu Dubai Falcon Center. Jej majiteľom je zámožný Arab, ktorého koníčkom sú preteky s dravcami. Keďže je v nich veľmi úspešný, jeho chovateľské stredisko je známe po celej krajine.

„Majiteľ a šéf farmy si ma vyhliadol na Instagrame a oslovil ma. Moja pracovná pozícia bola vopred dohodnutá. A hoci výberovým konaním som nemusel prejsť, skúšobnou dobou áno. Zamestnávatelia si potrebovali overiť, ako viem pracovať s dravcami, či som na túto prácu schopný a dostatočne aktívny, energický a flexibilný.“

Matyás Koncz sa stará o sokoly v Dubaji. Foto: archív Mátyása Koncza
sokol, dravec, sokoliar, Mátyás Koncz Matyás Koncz sa stará o sokoly v Dubaji.

Sokoliarske dedičstvo

Ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, sokoliarstvo nie je v Spojených arabských emirátoch módnou záležitosťou ani zábavou len tých najbohatších. Táto dlhoročná tradícia sa dedí z pokolenia na pokolenie. Jej počiatky sa spájajú pravdepodobne s Mezopotámiou, s dobou približne 2000 rokov pred naším letopočtom. Ešte dnes otcovia toto umenie odovzdávajú svojim synom a dokonca aj dcéram.

Od toho nášho, slovenského, sa však sokoliarstvo v Dubaji odlišuje. "U nás sa sokoliarstvo využíva prevažne na lov a čoraz častejšie na komerčné účely, ako sú vystúpenia a biologická ochrana. V Spojených arabských emirátoch ide skôr o zábavu – či už pri samotnom love, alebo pri pretekoch, vysvetľuje Mátyás. Aj v Dubaji sa však dravce často používajú ako biologická ochrana. Veľké hotely si ich objednávajú na odháňanie dotieravých vrán, vrabcov a škorcov od hostí raňajkujúcich na terasách.

Hoci má sokoliarstvo v Dubaji dlhú históriu, na výcvik sokolov sa dnes používajú tie najmodernejšie metódy – drony alebo špeciálne lietadlá. Rôzne manévre budujú dravcom svaly. Nie je to však nebezpečné? Nemôže dôjsť k ich stretu? „Isteže, sú situácie, keď rýchlosť a sila vo vzduchu vedú k rôznym, menej alebo viac závažným nehodám,“ pripúšťa Mátyás Koncz.

Odchov dravcov je časovo a psychicky veľmi náročná práca. Práca „profesionálneho breedera“, ako sa volá profesia slovenského sokoliara, spočíva v kŕmení dravcov a vo veterinárnej starostlivosti o zvieratá. „Mám tiež na starosti zakladanie nových chovných párov a dlhodobé monitorovanie ich správania. Odber semena, insemináciu, sledovanie času plodnosti a správania samíc počas znášania vajec. Špeciálnu starostlivosť vyžadujú vajíčka a mláďatá sokolov, až kým nedosiahnu dospelú formu,“ približuje náplň svojej práce mladý muž.

Stará sa približne o 250 sokolov loveckých a sťahovavých. „Každý jeden je jedinečný a vzácny kus. Naše sokoly sú zo vzácnych pretekárskych línií, ktoré sme už aj my sami vytvorili, je tu jeden sokol aj zo Slovenska.“

Dravec si zo začiatku musí zvyknúť na čiapku a... Foto: archív Mátyása Koncza
sokol, dravec Dravec si zo začiatku musí zvyknúť na čiapku a rukavicu sokoliara.

Klimatizované dravce

V Spojených arabských emirátoch sa dravcom venuje skutočne veľká pozornosť. V Dubaji sa nachádza prvá nemocnica na svete pre sokoly. „Veterinári v nej vedia vyliečiť veľa chorôb, aj takých, s ktorými máme v Európe obrovské problémy. My máme na farme tiež vlastnú kliniku. Tu v Dubaji sú podmienky na chov dravcov zložitejšie ako v Európe, pre vysoké teploty ovzdušia. Dravce držíme vo veľkých uzavretých halách s nastavenou klimatizáciou a ventilátormi. Každý pár sokolov tu má vlastnú voliéru.“

Mátyás má momentálne najrušnejšie obdobie roka. Odchovná sezóna sa začína vo februári a trvá do augusta, kým sa mladé dravce predajú. Toto obdobie sprevádza málo spánku, veľa práce a stresu. „Patrí k nemu ranné vstávanie s rýchlymi raňajkami. Prípadné nočné sledovanie samíc, či zniesli vajíčka, pretože insemináciu musíme urobiť do jeden a pol hodiny po znesení vajíčka, aby ďalšie vajíčko bolo oplodnené. Keďže sokoly znášajú vajcia len raz v roku, táto časť roka je pre nás veľmi dôležitá. Po auguste prichádza pokojnejšie obdobie, vtedy máme viac času na trénovanie dravcov.“

Výcvik dravcov má niekoľko fáz. Od krotenia až po samotný voľný let. Dravec si musí zo začiatku zvyknúť na mnoho vecí. Okrem človeka na čiapku, rukavicu, nové prostredia… Keďže v Dubaji je cez deň veľmi teplo, trénuje sa len od šiestej do deviatej ráno. „Ako každý špičkový športovec má dravec svoju kondíciu – váhu, v ktorej je najaktívnejší. Sokoliar sa pri jeho tréningu snaží zistiť, aká je táto váha. Ak máme túto fázu za sebou a dravca začne spolupráca s cvičiteľom baviť, výcvik ide relatívne rýchlo. Dravca voláme na čoraz väčšiu vzdialenosť na umelú korisť. Každý zvládnutý krok odmeníme kvalitným mäsom. Po istom čase dravce už samy presne vedia, čo a ako majú robiť,“ približuje Mátyás.

Ide o každú stotinu

Po výcviku prichádza čas na súťaž v rýchlosti sokolov. „Preteky sa začínajú koncom novembra či začiatkom decembra v každom väčšom meste, ako je Dubaj či Abu Dhabi. Trvajú niekoľko dní, pretože sa na nich zúčastňuje veľa sokolov v mnohých kategóriách – podľa poddruhu sokolov – sokol lovecký, sťahovavý, rároh, hybridy, tiež podľa pohlavia a veku. Sokoly lietajú na vzdialenosť 400 metrov. Keďže sa preteká na čas, v cieli je dôležitá každá stotina. Do súťaží sú, samozrejme, investované veľké peniaze, každá kategória má svoju cenu alebo zlatú trofej, hotovosť či nové auto,“ prezrádza Mátyás, ktorý býva priamo na farme.

Vo vzácnych chvíľach voľna cvičí vlastné lovecké sokoly, prípadne jazdí off-road v púšti na aute alebo na motorke. Dá sa povedať, že žije svoj sen. „Chcel som to robiť odmalička. Mamka spomína, ako som v detstve hovoril, že budem raz chovať sokoly v Dubaji. Nakoniec sa tak aj stalo.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dravce #Sokol #Dubaj #Mátýs Koncz #sokoliar