Prešiel 6 000 kilometrov pešo po nemeckých lesoch, aby odhalil pravdu

Gerald Klamer štvrťstoročie pracoval ako lesník v Nemecku. Mal dobrú, stabilnú prácu, no minulý rok dal výpoveď. Nemohol sa viac pozerať na to, čo sa deje s lesmi. Nemohol sa stotožniť s tým, čo bolo od neho ako od lesníka požadované, aby v lesoch robil. Po výpovedi však z lesov neodišiel. Práve naopak, dostal sa k nim ešte bližšie.

20.04.2022 06:00
Gerald Klamer vo Vysokých Tatrách. Foto: ,
Gerald Klamer vo Vysokých Tatrách.
debata (1)

„Nebol za tým jeden konkrétny impulz, nazbieralo sa toho viac,“ naznačuje Klamer. Po výpovedi sa zbavil podstatnej časti svojho majetku a urobil niečo, čo je pre väčšinu ľudí asi ťažko pochopiteľné, ale pre neho to bola úplne prirodzená vec. Jeho vášňou boli odjakživa diaľkové pochody.

Rozhodol sa, že prejde pešo 6 000 kilometrov po nemeckých lesoch, aby upozornil na to, v akej sú situácii. Vyrazil vlani vo februári, trvalo mu to desať mesiacov. Prespával v lese, iba každých zhruba 10 dní zišiel „do civilizácie“, aby si nabil mobil a notebook, doplnil zásoby. V teréne sa zhováral s poprednými nemeckými vedcami.

Video
Lesník Gerald Klamer hovorí o svojich dojmoch zo slovenských národných parkov

Počas 6 000 kilometrov spoznal lesné dedičstvo ako nik. Videl krásne lesy, za jeden z najkrajších označil Hainich v Durínsku, veľmi starý listnatý les, ktorý sa rozkladá na ploche asi 5 000 hektárov.

No videl aj katastrofu. Napríklad v pohorí Harz, kde – podľa jeho slov – „zomreli celé hory a krajina sa radikálne zmenila“. V niektorých oblastiach na vlastnej koži spoznával ťažobu sucha. V Porýní-Falcku klesla hladina podzemnej vody relatívne blízko Rýna za tri roky o dva metre, bukové porasty tu na 30 hektároch úplne vyhynuli. „Tisli sa mi slzy do očí,“ opisoval Klamer pre nemecké rádio hr-iNFO.

Aj napriek tomu, keď nemecký lesník rozpráva o svojich zážitkoch v lese, nestráca úsmev, jeho myšlienky a postrehy sú povzbudivé, inšpiratívne. Dôkazom toho je aj rozhovor, ktorý sme s ním urobili, a ktorý si budete môcť prečítať v prílohe Víkend. Vyjde v piatok 22. apríla.

Navštívil aj divočinu v Jaloveckej doline. Foto: GERALD KLAMER
GERALD KLAMER, jalovecka dolina Navštívil aj divočinu v Jaloveckej doline.
Kôprová dolina. Foto: GERALD KLAMER
GERALD KLAMER, koprova dolina Kôprová dolina.
Prešiel sa lesmi Suchej doliny. Foto: GERALD KLAMER
Gerald Klamer, suchá dolina Prešiel sa lesmi Suchej doliny.

Klamer v týchto dňoch putuje po Slovensku, po národných parkoch. Zastihli sme ho po tom, čo navštívil Veľkú Fatru, Vysoké Tatry. Bol nadšený. Podľa neho sme si zachovali niečo, čo v Nemecku už nie je. „V Nemecku nezostali už takmer žiadne prírodné lesy,“ hovorí. „Ale na Slovensku na niektorých miestach máte naozaj pocit, že ste sa ocitli v lesnej divočine. Nadobudnúť podobný pocit v Nemecku je ťažké. Myslím si, že toto predstavuje veľkú silu vašich národných parkov. Avšak na druhej strane som videl aj veľké holoruby, čo je v národnom parku absolútne neakceptovateľné. Veľmi dúfam, že sa to v budúcnosti zmení.“

Prešiel aj Vihorlat, Poloniny. Mal pokračovať do ukrajinskej časti Karpát, no vojna mu tento zámer prekazila. Navštívi Rumunsko. To všetko je súčasť jeho najnovšieho projektu zameraného na pralesy Karpát. Kniha o jeho neuveriteľnom putovaní po nemeckých lesoch vyjde 28. júla. O svojej ceste a najnovšie o postrehoch zo slovenskej prírody píše blog na waldbegeisterun­g.de.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gerald klamer