Nestačí stop pre ruský plyn. Treba utlmiť všetok

Dokým budeme nakupovať ruský plyn, budeme sa podieľať na utrpení Ukrajincov. Riešením však nie je hľadanie nových dílerov na uspokojenie energetickej závislosti. Pretože dokým budeme používať plyn ako taký, budeme urýchľovať vlastnú a celosvetovú tragédiu. Využívanie zemného plynu zhoršuje klimatickú krízu. Útlm plynu, naopak, predstavuje obrovskú príležitosť zachrániť státisíce životov a milióny ton plodín.

02.05.2022 06:00
zásobník, plyn, potrubie Foto: ,
Všetky úniky v plynárenskej infraštruktúre sa eliminovať nedajú.
debata (55)

Podľa údajov OSN zomrelo v konflikte na Ukrajine od februára najmenej 2 000 civilistov, číslo je však pravdepodobne oveľa vyššie. Celkovo však od roku 2014 vo vojne na Donbase zahynulo vyše 14 000 ľudí.

Stačila jediná vlna horúčav, august v roku 2003, keď teplota vo viacerých európskych mestách presiahla 40 stupňov, a v Európe zomrelo 70-tisíc ľudí. Z toho vo Francúzsku 20-tisíc, rovnako v Taliansku (na Slovensku sa v rokoch 1996 až 2012 počas najteplejších dní zvýšila úmrtnosť až o 14 percent).

Domovy na Ukrajine opustilo 11 miliónov ľudí, z toho päť miliónov zamierilo za hranice.

Lenže podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov bolo od roku 2008 vnútorne vysídlených 21,5 milióna ľudí pre klimatickú krízu – každý rok! Títo ľudia utekajú pred devastačnými záplavami, búrkami, suchom, horúčavami a ďalšími extrémami počasia, ktoré klimatická kríza zosilňuje.

Dnes narodené deti dospejú do sveta, kde bude 1,2 miliardy klimatických utečencov. Viac ako desatina odhadovanej svetovej populácie v roku 2050. Tvrdí to austrálsky think tank – Inštitút pre ekonomiku a mier. Každý desiaty človek bude utečenec. Kto ich prijme, keď sa scvrknú obývateľné zóny? Bude to svet mieru?

Ale prečo spomínať vojnu na Ukrajine a klimatickú krízu? „Klimatická zmena spôsobená človekom a vojna proti Ukrajine majú rovnaký pôvod – fosílne palivá a našu závislosť od nich,“ vystihla to ukrajinská vedkyňa a členka Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) Svitlana Krakovská dva dni po Putinovom kroku do priepasti.

Video
Vďaka špeciálnej kamere je vidno ako na Slovensku neustále uniká metán

Hrozba aj príležitosť

Zemný plyn je na Slovensku z asi 94 percent tvorený metánom. Metán klimatickú krízu zhoršuje. Podľa IPCC je 82,5-krát efektívnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý. Inými slovami – má takmer 83-krát väčšiu moc zohriať atmosféru a zextrémniť počasie. Metán je podľa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) zodpovedný za tretinu doterajšieho oteplenia.

Lenže práve v metáne sa skrýva príležitosť, ako naplniť sľuby, ktoré dali svetoví lídri na klimatickej konferencii v Paríži v roku 2015. Zaviazali sa, že urobia všetko preto, aby zabránili najhoršiemu a udržali oteplenie nižšie ako 1,5 stupňa.

Únik metánu na špeciálnej termosnímke. Foto: Greenpeace
Únik, metán Únik metánu na špeciálnej termosnímke.

Podľa správy Globálne hodnotenie metánu z roku 2021, ktorú vydáva UNEP, sa to podarí, ak sa znížia emisie metánu o 45 percent do ôsmich rokov. Predišlo by sa tým 255 000 predčasným úmrtiam a strate 26 miliónov ton plodín. Greenpeace Slovensko okrem zákazu dovozu ruského plynu a zákazu akejkoľvek novej plynovej infraštruktúry žiada ukončenie využívania fosílneho plynu najneskôr do roku 2035.

Ako ale môže zemný plyn prispievať ku katastrofe? Čo je zlé na tom, že bežní ľudia na Slovensku kúria plynom, varia na plyne? Alebo jazdia v autách alebo autobusoch na plyn, veď pri spaľovaní plynu vznikajú v porovnaní s ropou či uhlím nízke emisie.

Áno, pri spaľovaní plynu naozaj vznikajú nižšie emisie ako pri ostatných fosílnych palivách. Ale problém je, že kým sa tento plyn dopraví až do sporáka na Slovensku, prechádza zložitou plynárenskou infraštruktúrou, z ktorej plyn neustále uniká. A práve tieto úniky predstavujú hrozbu. Aj keď je zemný plyn bezfarebný, neviditeľný, prinášame vám fotografie, kde môžete úniky na Slovensku jasne vidieť.

Video
Dorota Osvaldová vysvetľuje, prečo je metán nebezpečný

Metán sa vypúšťa aj zámerne

Stojíme pri podzemných zásobníkoch plynu na Záhorí. Do vyťaženého ložiska sa napumpuje zemný plyn. Nad zemou je oplotená plynárenská konštrukcia. Každých päť sekúnd zaznie silný zvuk. Ale nič nevidno.

Až keď ľudia z Greenpeace namieria špeciálne termokamery, odhalíme pôvod zvláštneho zvuku. V surreálnych farbách na monitore vidno vypúšťanie plynu. Dokonca vidieť, ako neustále uniká z medzier v plechovom kontajneri.

Emisie metánu dokumentovala organizácia Greenpeace Slovensko v spolupráci s Jamesom Turittom, expertom z medzinárodnej organizácie Clean Air Task Force. Jeho prácu o emisiách metánu v Európe citovali prestížne noviny po celom svete.

Dorota Osvaldová, koordinátorka kampane v Greenpeace, hovorí, že pri niektorých podzemných zásobníkoch sa plyn vypúšťa úplne zámerne, hoci by nemusel. „Využíva sa totiž na poháňanie chladiaceho zariadenia. Ide o zastaraný systém, ktorý sa už dávno nahrádza energiou zo solárnych panelov.“

Video
PLYN: Osvaldová o biometáne, energetickej závislosti, sociálnych dôsledkoch a skutočných riešeniach

Je jedna stotina pre klímu dobrá?

Environmentálna organizácia zdokumentovala dokopy 31 únikov. Merali pri zariadeniach spoločností Nafta, SPP Distribúcia, Eustream, úniky boli všade. Nemali však kapacitu zdokumentovať úplne všetky.

Spoločnosť Eustream sa bráni. „Vďaka významným investíciám do technológie sa nám od roku 2010 podarilo emisie metánu znížiť približne o 80 percent.“

Tiež uvádza, že vedia odhaliť a eliminovať väčšinu únikov. Nie však všetky. Tie neodstrániteľné stále predstavujú menej ako jednu stotinu prepravovaného množstva. Dodajme, že cez Slovensko sa prepravuje asi tretina ruského plynu do Európy, koncom februára cez Veľké Kapušany prúdilo 80 miliónov kubíkov denne.

Pýtame sa Eustreamu, či je stotina bezpečné množstvo pre klímu. Neprichádza odpoveď. Ide pritom o zásadnú otázku. No ešte predtým si treba položiť ďalšiu. Naozaj uniká menej než stotina?

Video
Pravda o klíme: 1. časť novej relácie, hosťom je olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z.

Úniky sme podcenili

Na Slovensku si emisie metánu monitorujú spoločnosti, ktoré prevádzkujú plynárenskú infraštruktúru. Neexistuje žiadna kontrola zvonka, štát to nerobí. A ak aj v niektorých krajinách existuje kontrola, nemusí byť dôsledná.

Americká agentúra životného prostredia (EPA) pôvodne tvrdila, že emisie metánu v plynárenskej infraštruktúre v USA sú 1,4 percenta. Ale v roku 2018 toto tvrdenie napadla organizácia Environmental Defense Fund. Viedla šesťročný výskum, do ktorého sa zapojilo 140 vedcov a expertov z priemyslu, 40 inštitúcií a 50 firiem. Zistili, že úniky sú v skutočnosti o 60 percent vyššie, než to deklaruje štátna agentúra.

Organizácia Greenpeace Slovensko zdokumentovala... Foto: Pravda, Andrej Barát
únik metánu, zásobník, plyn, potrubie Organizácia Greenpeace Slovensko zdokumentovala na Slovensku vyše 30 únikov metánu.

Plynárenské spoločnosti opakovane odkazujú na dáta Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) z roku 2018, podľa ktorých prechod z uhlia na plyn môže výrazne znížiť skleníkové plyny, o 33 až 50 percent. Nemusí to už platiť. Tá istá agentúra pred dvomi rokmi priznala, že emisie metánu sú oveľa horšie, než sa odhadovali.

V časopise Nature vychádza v roku 2020 štúdia (Benjamin Hmiel a kol.), podľa ktorej sa úniky metánu z ropného a plynárenského priemyslu mohli podceniť až o 40 percent.

Európska vesmírna agentúra zistila, že z ruských plynovodov uniklo v roku 2020 o 40 percent viac metánu ako v roku 2019. A to aj napriek tomu, že dopyt v pandemickom roku klesol o 14 percent.

„Podľa meraní sú globálne úniky metánu do ovzdušia zo zemného plynu na úrovni troch percent,“ uvádza Lucia Palmanová, manažérka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE. Stotina hore-dole, je to rozdiel?

Zásadný! Pri dvojpercentných únikoch sú emisie z používania plynu skutočne nižšie v porovnaní s uhlím. Ale pokiaľ sú úniky vyššie ako 3,2 percenta (s týmito dátami už pracuje aj IEA), používanie plynu je pre klímu horšie, ako keby sme pálili uhlie. Tak aké množstvo únikov je pre klímu bezpečné? Žiadne.

Kde sa ťaží najviac plynu a kto vymyslel plynovod?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Plyn je pasé

Zemný plyn vychádza podľa Palmanovej v niektorých parametroch tabuľkovo naozaj o niečo lepšie ako uhlie či ropa. „No v situácii, v ktorej sa dnes nachádzame, keď stojíme na pokraji klimatickej krízy, takéto výsledky nie sú ani zďaleka dostačujúce a zemný plyn musíme čo najrýchlejšie obmedziť, rovnako ako ostatné fosílne zdroje.“

Rovnako sa podľa nej obyvatelia Slovenska nemôžu uspokojiť ani s minimalizovanými únikmi v slovenskej plynárenskej sieti. „Práve pri ťažbe a transporte zemného plynu dochádza k najhorším únikom metánu. Globálne otepľovanie nás zasiahne, aj keď k únikom dochádza mimo nášho územia.“

Nord Stream 2, Lubmin Čítajte viac Zatvorí vojna cestu ruskému plynu?

Slovensko svoju závislosť od plynu výrazne posilňovalo. „Až 77 percent projektov, ktoré od vzniku SR podporila Európska investičná banka (EIB), išlo do fosílneho plynu,“ pripomína ekologicko-ekonomický analytik Juraj Melichár. Lenže ako povedal prezident EIB Werner Hoyer – zemný plyn je pasé. Najväčšia verejná banka na svete plyn viac nepodporuje, fondy presúva do obnoviteľných zdrojov.

Energia z plynu je už dnes drahšia ako tepelné čerpadlá a jej cena sa bude ďalej zvyšovať aj podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

A čo vlastný plyn? Biometán? Vodík?

Spoločnosť Nafta avizovala, že by dokázala zvýšiť ťažbu plynu zo slovenských ložísk a pokryť nie jedno percento, ale desať percent ročnej spotreby na Slovensku. Pre TASR sa firma posťažovala, že toto úsilie „sabotujú“ – aktivisti. Lenže aktivisti v skutočnosti chránia pred rizikami.

Už v minulosti sa objavovali snahy ťažiť bridlicový plyn z okolia Medzilaboriec. Takýto plyn sa získava sa kontroverznou metódou – frakovaním. Do podložia sa vstrekujú pod vysokým tlakom chemikálie, piesok a obrovské množstvo vody. Frakovanie sprevádzajú malé zemetrasenia, v roku 2019 pri britskom meste Preston ich pre frakovanie zaznamenali vyše 120.

Plyn sa môže dostať do pitnej vody. Na internete sú videá, ako ľudia zapaľujú plyn unikajúci spolu s vodou z vodovodného kohútika v kuchyni. Frakovanie ako príčinu tohto nebezpečného javu potvrdila vedecká štúdia v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences už v roku 2011 (Stephen G. Osborn a kol.).

drevo, elektráreň, Bardejov Čítajte viac Ak nie teplo z plynu, tak z dreva? Za akú cenu?

Ďalšou alternatívou má byť biometán. Slovenský plynárenský a naftový zväz odhaduje, že Slovensko má potenciál vyrobiť 400 až 500 miliónov kubických metrov biometánu. Stále je to však iba 10 percent súčasnej spotreby, čo je asi päť miliárd kubíkov. „90 percent by bol stále zemný plyn, je absurdné vydávať to za ekologické. Rovnako, ak by sme kvôli výrobe biometánu rúbali lesy,“ upozorňuje Osvaldová. Portál Euractiv pripomína výhradu vedcov z Princetonskej univerzity a francúzskej poľnohospodárskej výskumnej organizácie CIRAD – biopalivá podkopávajú európske klimatické ciele.

Objavil sa návrh, že plynovými potrubiami by mohol prúdiť vodík. Eustream chce byť do konca budúceho roka pripravený prepravovať do päť percent vodíka v zmesi so zemným plynom. Súčasné plynovody sú na prepravu čistého vodíka nevhodné. A stále je problém v tom, ako sa vodík vyrába. „Ak z plynu, tak je jeho klimatická stopa o 20 percent vyššia ako spaľovanie plynu. Takže si len vyrobíme o 20 percent väčší problém, aký máme dnes,“ dodá Osvaldová.

Tak aké sú riešenia?

Asi 60 percent rodinných domov na Slovensku je podľa platformy Budovy pre budúcnosť v pôvodnom stave. To znamená, že do mnohých zateká, fúka, majú veľké tepelné úniky, úplne zbytočne sa pre nich vyrába veľké množstvo energie.

„Vykurovanie bez fosílneho plynu a s minimom biomasy je možné. Obnovou rodinných domov, bytových domov či škôl možno ušetriť viac ako 60 percent energie. Štúdia z Prievidze ukazuje, že po hĺbkovej obnove budov, modernizácii rozvodov nám stačí len 46 percent energie,“ vyratúva Melichár.

Rakúsko vydalo v reakcii na ruskú inváziu celý súbor politík, ktoré riešia kúrenie. „Cieľ je mať do roku 2040 100-percentne obnoviteľné vykurovanie. Starý kotol možno vymeniť iba za obnoviteľný zdroj alebo sa možno pripojiť na centrálne zásobovanie teplom. Po roku 2025 nesmie byť v nových budovách použitý fosílny plyn. Rakúska vláda navyše zaplatí nízkopríjmovým domácnostiam 100 percent investície do obnoviteľných zdrojov,“ vymenúva Osvaldová.

Od plynu je bytostne závislý slovenský priemysel. Na plyn je pripojených 94 percent domácností. Je naozaj nepredstaviteľné, že by sa Slovensko úplne odpojilo od plynu? Iba pred tromi mesiacmi bolo absolútne nepredstaviteľné, že by Putin v 21. storočí a v pohodlnom európskom priestore vojensky napadol a ničil Ukrajinu.

Viaceré slovenské firmy nečakajú, kým im niekto nútene posunie „hranice predstavivosti“. Samy začali investovať do energetickej sebestačnosti.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vojna na Ukrajine #ruský plyn