Za zážitkami k susedom. Česko ponúka Technotrasu, jazdy kráľov aj filmové lokality

S blížiacim sa letom a postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení to ľudí čoraz viac láka von. Za zážitkami však vôbec netreba cestovať ďaleko - susedná Česká republika ponúka veľa možností, ako stráviť voľný čas.

15.05.2022 06:00
debata

Technotrasa, Moravsko-sliezsky kraj

Technotrasa od roku 2012 prepája výnimočné technické atraktivity v Moravsko-sliezskom kraji. V súčasnosti ju tvorí 35 objektov, ktoré pripomínajú výraznú technickú a remeselnú vyspelosť regiónu. Najnovšie sa rozrástla o štyri nové zastávky, medzi ktorými je napríklad automobilka Hyundai v Nošoviciach či Múzeum nákladných automobilov Tatra.

Automobilka Hyundai v Nošoviciach. Foto: Moravian-Silesian Tourism
Automobilka Hyundai v Nošoviciach Automobilka Hyundai v Nošoviciach.

Technotrasa sa zaradila do Európskej cesty priemyselného dedičstva ERIH, ktorú tvorí vyše 2 100 lokalít nachádzajúcich sa v 47 európskych krajinách.

Filmový festival, jazdy kráľov a pamiatky, východná Morava

Región východnej Moravy ponúka návštevu Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda, ktorá sa tento rok rozrástla o novú multimediálnu expozíciu Cyrilometodského centra pri Pamätníku Veľkej Moravy v Starom Meste pri Uherskom Hradišti.

Tento rok sa budú konať aj preslávené jazdy kráľov – vlčnovská koncom mája, hlucká na prelome júna a júla a kunovická začiatkom augusta.

Jednou z obľúbených českých tradícií je aj... Foto: Czech Tourism, Lukáš Zentel
Jazda kráľov Jednou z obľúbených českých tradícií je aj jazda kráľov.

Návštevníci východnej Moravy sa môžu tešiť aj na 62. ročník najväčšieho a najstaršieho filmového festivalu svojho druhu na svete – Zlín Film Festival. Medzinárodný festival filmov pre deti a mládež sa uskutoční na prelome mája a júna.

Keď už spomíname Zlín, neopomenieme ani pamiatky, ktoré stojí za to vidieť: Baťov mrakodrap, Infopoint baťovského bývania, Pamätník Tomáša Baťu či 14/15 Baťov inštitút s galériou, múzeom a knižnicou.

Baťov mrakodrap. Foto: Czech Tourism, Upvision
Baťův mrakodrap Baťov mrakodrap.

V mestskej časti Štípa sa nachádza obľúbená zoo, ktorá tento rok otvára Jaguar Trek. Ide o druhú najobľúbenejšiu cestu záhradou v Česku, ktorá je zbavená nepríjemných stúpaní a prekážok. Všetko je bezbariérové.

Po stopách kráľov, stredné Čechy

Stredné Čechy sa už v období stredoveku tešili istej prestíži, ktorú upevňoval záujem kráľov a cisárov o tento región. Preto bolo v tejto lokalite postavených mnoho hradov a dokonca aj niekoľko kráľovských miest.

Jedným z nich je napríklad Kolín, ktorý bol už v čase vlády kráľa Přemysla Otakara II. váženým kráľovským mestom. Jeho krásu si môžete vychutnať aj z výšky vodárenskej veže, ktorá zároveň slúži aj ako rozhľadňa. Ide o jednu z najkrajších konštruktivis­tických stavieb v stredných Čechách.

Ďalším mestom, ktoré sa pýšilo titulom kráľovské, je Nymburk – rodné mesto spisovateľa Bohumila Hrabala. Založený bol v druhej polovici 13. storočia už spomínaným kráľom Přemyslom Otakarom II. Vďaka dvojitému opevneniu a vodným priekopám sa mesto stalo takmer nedobytným.

Kostol sv. Jiljí v Nymburku. Foto: Czech Tourism, Ladislav Renner
Nymburk - Kostol sv. Jiljí Kostol sv. Jiljí v Nymburku.

Dominantou a vzácnou ukážkou gotickej tehlovej architektúry je dekanský Kostol sv. Jiljí. Ďalším zaujímavým miestom v Nymburku je funkčná secesná vodárenská veža z roku 1904.

Stredné Čechy sa pýšia aj miestami ako Kouřim, Nový Knín, Beroun, Mělník či Kutná Hora.

fotograf Tomáš Helísek Čítajte viac Fotograf Tomáš Helísek má rád kúzlo okamihu. Pozrite si fotogalériu

Poznávanie ľudových tradícií, južná Morava

Centrála cestovného ruchu – Južná Morava prináša výletné tipy nadviazané na nehmotné kultúrne dedičstvo regiónu a hracie karty s tematikou tradičných ľudových zvykov. Karty vznikli v spolupráci s módnou návrhárkou a ilustrátorkou Zuzanou Osako. Región rozvíja svoju minuloročnú kampaň s názvom „Nestůj, cestuj“, ktorou chce inšpirovať k poznávaniu južnej Moravy prostredníctvom tradícií.

"Nápad kartovej hry o ľudových tradíciách je výsledkom mojej spolupráce s historičkou Věrou Colledani. Ľudová kultúra je pre náš región príznačná a táto hra je ideálnym prostriedkom, ako ju lepšie spoznať. Prevedie vás tradíciami, ako je napríklad jazda kráľov, sypané ornamenty alebo veľkonočné obchôdzky.

Južná Morava ponúka spoznávanie českých tradícií. Foto: Czech Tourism, Vendula Burgrová
České tradície Južná Morava ponúka spoznávanie českých tradícií.

Vzorom pre dekor kariet bola stará modrotlačová forma z dielne v Strážnici. Vďaka nášmu spojeniu s tímom Centrály sa náš nápad stal skutočnosťou. Originály obrázkov z hracích kariet, ilustrácie k nehmotnému dedičstvu južnej Moravy aj originály návrhov pre olympijskú kolekciu na letné olympijské hry v Tokiu budú vystavené až do konca apríla v Art Gallery Brno. Ich predajom chceme podporiť tornádom zasiahnuté Lužice a pomôcť aj ľuďom postihnutým vojnou na Ukrajine," povedala ilustrátorka Zuzana Osako.

Kroměříž, východná Morava

Ak sa chcete pokochať krásami prírody, určite by ste si nemali nechať ujsť návštevu Květnej a Podzámockej záhrady v Kroměříži. Mesto ponúka okrem Víkendu otvorených záhrad v dňoch 11. a 12. júna aj hudobné a divadelné zážitky – 26. júla tu vystúpi John Malkovich v hre The Music Critic (Hudobný kritik).

Kvetná záhrada v Kroměříži. Foto: Czech Tourism, m-ARK
Kvetná záhrada v Kroměříži Kvetná záhrada v Kroměříži.

V Kroměříži sa tiež nachádza múzeum legendárneho Karla Kryla, ktoré ponúka bezbariérový vstup.

Filmové miesta, stredné Čechy

Stredočeský kraj je domovom viacerých miest, na ktorých sa natáčali obľúbené filmy. Pri vodnom mlyne Střehome sa napríklad nakrúcala legendárna rozprávka S čerty nejsou žerty. Návštevníci si môžu pozrieť chalupu Petra Máchala (Vladimír Dlouhý), z ktorej ho jeho zlá macocha vyhnala, či zámocký park v Průhoniciach, ktorý slúžil ako miesto svadby Petra s princeznou Adélkou.

Film Spider-Man: Ďaleko od domova sa natáčal aj... Foto: SITA/AP, Jay Maidment/Columbia Pictures/Sony
Spider-Man: Ďaleko od domova Film Spider-Man: Ďaleko od domova sa natáčal aj v Česku.

Ďalším zaujímavým miestom na výlet sú Křečovice, kde režisér Jiří Menzel natočil komédiu Vesničko má středisková. Dodnes sa tam nachádza Otíkov (János Bán) statok, pomník, pri ktorom sa umelec (Zdeněk Svěrák) pýta na bývanie, či dom manželov Turkových (Petr Čepek a Libuše Šafránková).

Zo zahraničných filmov na v Stredočeskom kraji natáčal napríklad Anthropoid, Spiderman: Ďaleko od domova či Kliatba bratov Grimmovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cestovanie #tipy