Česko má najdlhší visutý most sveta - Sky Bridge 721 na Dolnej Morave

V piatok trinásteho mája sa turistom na Dolnej Morave otvorí najdlhší visutý most na svete. S ohľadom na svetové prvenstvo, ktoré s ľahkosťou vyfúkol 516 metrov dlhému portugalskému mostu Arouca, dostal názov v angličtine Sky Bridge 721.

12.05.2022 13:05
sky bridge Foto:
Najdlhší visutý most sveta Sky Bridge 721 na Dolnej Morave ponúka úžasné výhľady v pohorí Králický Sněžník.
debata (1)

Lanový most v podhorí Králického Sněžníku v Pardubickom kraji má dĺžku 721 metrov a spája vo výške 95 metrov nad údolím Mlynského potoka dva hrebene Slamník a Chlum v rekreačnej oblasti Dolná Morava. Most na východe Pardubického kraja vznikal posledné dva roky a je svetovým unikátom. Veď najbližší podobný most sa nachádza v tirolskom Reutte na pomedzí Rakúska a Nemecka, ktorý v roku 2014 spojil dva hrady. Vlani v Portugalsku most Arouca prekročil rieku Paiva.

VIDEO: Najdlhší visutý most pre peších na svete je v susednom Česku.

Video

Český most navrhla a vyprojektovala rožnovská firma Taros Nova. Jej generálny riaditeľ Radek Ondruch upozornil, že z technického hľadiska nejde o most, ale o lávku – pretože je určená len peším turistom, nie autám. „Na stavbe mostu sme začali pracovať v roku 2019, investor nám poslal fotku švajčiarskeho lanového mostu Charles Kuonen neďaleko Matterhornu. Ten meria 494 metrov a klenie sa nad lavínovým svahom nad dedinou Randa. Vraj či by sme niečo podobné vedeli postaviť. Bola to výzva a my sme ju prijali,“ hovorí konštruktér Ondruch.

Sky Bridge 721 - najdlhší visutý most sveta

Pozrite sa, ako vyzerá najdlhší visutý most sveta

Fotogaléria
Najdlhší visutý most sveta Sky Bridge 721 na...
Pohľad z dronu na najdlhší visutý most sveta...
+15Pohľad na vyhliadkovú vežu Stezka v oblacích na...

Lenže medzi hrebeňmi Slamník a Chlum bolo treba preklenúť ešte väčšiu dĺžku, 721 metrov a to si vyžiadalo iný prístup než zvolili v zahraničí. Bolo sa treba vysporiadať nielen s nadmorskou výškou 1100 metrov, kde sa na most za chatou Slaměnka vstupuje, ale aj vyriešiť statiku, vhodný tvar lávky, aby prieves lana nebol príliš malý ani veľký, aby sa celá konštrukcia dala zvariť, pozinkovať aj namontovať. Problémom mohla byť aj námraza, ktorá by pri obalení celej konštrukcie spôsobila výkyv až 33 metrov. Všetko sa však podarilo vyriešiť. Vstupné na jednosmerný most so skvelými výhľadmi bude 350 Kč (asi 14 eur).

Z Prahy sa dá na na Dolnú Moravu, kde je Sky Bridge, dostať za 2 a pol hodiny, z Hradca Králové za hodinu a pol a z Brna je to k svetovému mostu 150 kilometrov, čiže cesta trvá zhruba 2 hodiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #visutý most #Sky Bridge 721 #Sky bridge #Dolná Morava