Hnev je jedna z najvirálnejších emócií, aj preto sa na internete darí hoaxom

Dezinformácie, neoverené fakty, šírenie poloprávd či dokonca zámerných lží je v 21. storočí výraznejšie aj vďaka sociálnym sieťam.

13.05.2022 06:00
debata (7)
Video

VIDEO: S Michalom Horským, novinárom denníka Pravda a zakladateľom OZ DemDis o časoch hoaxov, prečo majú takú živnú pôdu na sociálnych sieťach, ale aj o tom, čo môže byť protiodpoveďou pre šírenie podobných dezinformácií.

Novým „fenoménom“ súčasnej doby sa stali hoaxy, ktoré veľmi výrazným spôsobom dokážu zasahovať do tvorby verejnej mienky a ovplyvňovať názory a myslenie množstva ľudí.

Používajú pri tom osvedčené prostriedky – jasný útok na emócie, využívanie tých negatívnych ako je hnev, rozčarovanie, pobúrenie. Ak k tomu pridáme aj zvýhodnený priestor pre expresívne písomné reakcie a šírenie bez kontroly na sociálnych sieťach, máme tu ako spoločnosť pomerne zásadný problém.

Dá sa to však zmeniť? A ak áno, ako to dokážeme urobiť. S novinárom denníka Pravda a zakladateľom OZ DemDis Michalom Horským sme sa v relácii Ide o nás pokúsili odpovedať na to, čo môžeme proti hoaxom urobiť ako jednotlivci, ale aj ako spoločnosť.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vydavateľstvo OUR MEDIA SR a. s. úzko spolupracuje aj s občianskym združeným VERUM et MUNDUM. Združenie sa zameriava na boj proti hoaxom a dezinformáciám a vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti hľadania kvalitného zdroja informácií.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #problém #sociálne siete #Michal Horský #diskusia #hoax #Ide o nás #dezinformácia