Nordic walking nie je turistika. Zapájame vyše 650 svalov a spaľujeme tuky

O nordic walkingu sa hovorí, že je to najlacnejší a aj najzdravší šport. Chôdza je človeku najprirodzenejší pohyb, ak si k tomu pridáte dve paličky, hoci z lesa, prečo potrebujete inštruktora?

20.05.2022 06:00
okolicanyova nordic walking Foto:
Lucia Okoličányová s partiou walkerov.
debata (5)

Na jar čoraz častejšie stretávame v lese či v meste ľudí, ktorí kráčajú športovou chôdzou s dvoma paličkami. Popularita nordic walking na Slovensku stále rastie. Je obľúbený, lebo je vhodný pre deti od 5 rokov až po seniorov, pre pacientov aj vrcholových športovcov. "Pravidelná, aktívna, zdravá chôdza pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych, neurologických, pohybových aj mentálnych ochorení. Tiež pri reumatických ochoreniach, problémoch s lymfatickým systémom, poruchách učenia u detí a mnohých ďalších,“ hovorí Lucia Okoličányová, zakladateľka a prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking.

Les je ideálnym prostredím na nordic walking. Foto: archív Lucie Okoličányovej
noedic walking okolicanyova Les je ideálnym prostredím na nordic walking.

Pochádza z Bratislavy, zo športovej rodiny, od detstva sa venovala gymnastike, basketbalu aj tenisu a pri športovaní si ublížila. Môže si niekto ublížiť aj pri nordic walkingu? "Nie, nordic walking nepozná kontraindikácie, pretože tempo a výkon si prispôsobujeme podľa potrieb. Je to chôdza a tá je pre nás absolútne prirodzená. Len sme už pri sedavom spôsobe života zabudli, ako správne, aktívne a zdravo chodiť,“ vysvetľuje Lucia Okoličányová. O tomto modernom športe vie zrejme všetko, veď získala titul Národná trénerka svetovej akadémie nordic walking a ostatné roky ju vyhodnotili ako inštruktorku s najlepšou technikou na svete.

V lete sa dá tento šport pestovať aj na pláži. Foto: archív Lucie Okoličányovej
nordic walking okolicanyova plaz V lete sa dá tento šport pestovať aj na pláži.

Paličky z lesa nepomôžu

Chôdza je človeku najprirodzenejší pohyb, ak si k tomu pridá dve paličky, hoci z lesa, prečo potrebuje inštruktora? "Nordic walking nie je turistika. Zapájame vyše 90 % svalov tela a na to potrebujeme aj špeciálne palice. Rotuje horná polovica tela, pohyb rúk ide z ramena, lakeť nekrčíme. Ruky idú popri tele aj smerom vzad. Telo držíme vzpriamené, musíme vedieť, kam smerujú chodidlá, kolená, panva, brucho, lopatky, aj hlava. Nordic walking je makačka,“ vysvetľuje trénerka.

Ak sa naučíme nordic walking správne, zapájame vyše 650 svalov a kráčame v aeróbnom tepe, spaľujeme tuky. Keď chrbticu držíme vzpriamene, medzistavcové priestory sa otvárajú a posilňujeme jadro tela. "Nordic walking má obrovské množstvo výskumom prebádaných zdravotných benefitov. Nie je to však akákoľvek chôdza s obyčajnými palicami. Nordic walking sa treba naučiť, tréneri vedia intenzitu a náročnosť prispôsobiť každému,“ dodáva. Pri deťoch a pacientoch využívajú rôzne zábavné a koordinačné cvičenia, pri športovcoch náročné imitácie.

Ideálne je v dnešnom období absolvovať jednotlivé výlety vo dvojici, prípadne len najbližšia rodina. Čítajte aj Aj karanténa si pýta prírodu! Nordic walking je ideálna šanca pre telo aj dušu

Pokojne aj na asfalte

Nordic walking nie je turistika. Zapájame vyše 90 % svalov tela a na to potrebujeme aj špeciálne palice

Čo je teda pre nordic walking dôležité, aby bol skutočne zdravý? Povrch, po akom kráčate? Má efekt aj chôdza v meste po asfalte? Špeciálne paličky? "Ideálny je mäkký, lesný povrch, rovinatý terén s miernymi kopčekmi. Ale ani asfalt nie je zlý,“ hodnotí Lucia Okoličányová. Na asfalte môžeme počuť, či používame správnu techniku, či paličky ťukajú správne a neškŕkajú. "To zas vypovedá o správnosti práce dlaní a prstov. Nehovoriac o tom, že pohyb a tvrdý povrch rozvibruje aj kosti, čo má obrovský vplyv na ich výživu,“ dodáva trénerka. Paličky musia mať špeciálne pútko, tzv. rukavičku, aby sa mohli za telom vypúšťať a vpredu tlačiť a tým zapojili viac svalov, rozrotovali chrbticu a rozpumpovali lymfatický systém. Aj ich dĺžka je dôležitá, ruka má zvierať maximálne pravý uhol v lakti.

Nordic walking v meste: na asfalte môžeme... Foto: archív Lucie Okoličányovej
nordic walking okolicanyova mesto Nordic walking v meste: na asfalte môžeme počuť, či používame správnu techniku, či paličky ťukajú správne a neškŕkajú. Pohyb a tvrdý povrch rozvibruje aj kosti, čo má obrovský vplyv na ich výživu, hovorí trénerka.

Lucia Okoličányová o nordic walkingu napísala aj knihu – dá sa naučiť z knihy? "Pohybovo nadaní ľudia sa prostredníctvom knihy naučia dosť. Ale nie je nad doladenie prostredníctvom inštruktora či inštruktorky. Aj ja sama chodím na dolaďovanie do zahraničia. Predsa len, pri chôdzi sa nevidíme,“ vysvetľuje.

nordic walking, šport, príroda Čítajte aj Nordic walking zaznamenáva na Slovensku boom! A celkom oprávnene

Ako národná trénerka pripravila už veľa inštruktorov po celom Slovensku. Nedávno organizovali v Trenčíne pokračovanie History Nordic Walking Tour 2022 – turné Dolaďovačiek techniky pre verejnosť, spojené s historickým výkladom o krásnych miestach na Slovensku. Hrady, zámky, kaštiele od západu až na východ. Na workshope na Skalke sa budú venovať okrem nordic walking aj funkčnému pohybu a dýchaniu. V júni bude týždenný walkerský pobyt na Balatone, cez prázdniny v kúpeľných mestách a leto ukončí walkovačka na dánskom ostrove Bornholm. Asociácia Nordic Walking má veľa akcií počas celého roka, inštruktori organizujú pravidelné kurzy po celom Slovensku, na vyše 80 miestach, najmä cez víkendy.

Novinkou v ponuke sú postcovidové kurzy, dvojhodinovky, zamerané primárne na pacientov a seniorov. "Majú pomalšie tempo, dôraz na správny vzpriamený postoj, kde sa otvárajú aj dolné dýchacie cesty. Rozpumpováva sa kardiovaskulárny systém, lymfa, imunita. Paličky odľahčujú, pomáhajú v chôdzi, aj keď človek nevládze,“ vysvetľuje trénerka, ktorá je tento rok nominovaná na Slovenku roka v kategórii šport.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nordic walking