„Sixtínsku kaplnku“ Pompejí znovu otvorili

Casa dei Vetti - Dom Vettiovcov, známy ako Sixtínska kaplnka Pompejí, znovu otvorili verejnosti po 20 rokoch intenzívnych reštauračných prác.

24.01.2023 12:00
fresky, pompeje Foto:
Fresky sa zachovali vo výnimočne dobrom stave.
debata

Dom bol postavený v druhom storočí pred naším letopočtom v jednej z najbohatších štvrtí Pompejí a pochovala ho masívna erupcia Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu.

Meno nesie po bratoch Vettiovcoch, bývalých otrokoch. Aulus Vettius Conviva a Aulus Vettius Restitutus zbohatli predajom vína a poľnohospodárskych produktov v oblasti Stredozemného mora po tom, čo nadobudli slobodu. Svoje bohatstvo využili na zdobenie svojho domova prepracovaným umením.

„Majitelia, otroci prepustení na slobodu, sú vyjadrením sociálnej mobility, ktorá by o dve desaťročia skôr bola nemysliteľná,“ povedal Gabriel Zuchtriegel, riaditeľ archeologického parku Pompeje pre BBC. Dodal, že v dome bratov sa vykonávala aj prostitúcia.

Dom bohato vyzdobený takmer bezchybne zachovanými mytologickými freskami a sochami otvorili v januári tohto roka. Je považovaný za jeden z najvýznamnejších príkladov rímskeho umenia na prelome letopočtov. Dom bol síce otvorený už v roku 2016, no iba čiastočne a zatvorili ho v roku 2020, aby umožnili kompletné reštaurátorské práce pred jeho definitívnym otvorením.

Na jednej z fresiek je napríklad vyobrazený grécky boh plodnosti Priapus, ako váži svoj vlastný falus oproti mešcu peňazí. Ide o obraz, ktorý mal podľa portálu Lonely Planet pravdepodobne symbolizovať bohatstvo majiteľov a možno zapôsobiť na susedov, alebo naopak ich zastrašiť.

Zdobený nábytok vo vnútri domu, ako aj grécke a rímske sochy z bronzu a mramoru, záhrada, mramorové fontány, nástenné maľby zobrazujúce obety, poľovačky, erotické scény a grécku mytológiu, to všetko ako celok ponúka pohľad do životného štýlu vtedajšej elity.

Ďalšia miestnosť blízko kuchyne je vyzdobená erotickými nástennými maľbami a archeológovia sa domnievajú, že práve táto izba slúžila pre účely prostitúcie, čo bolo v tom čase v domoch elity bežné. Prostitúcia bola v Pompejach legálna a spoločensky akceptovaná, no treba dodať, že sexuálne služby poskytovali zotročení ľudia. Nápis objavený na stene uvádza meno zotročenej osoby, ktorá tu pracovala – Eutychis. Na rytine sú uvedené jej služby a cena v miestnej mene.

Výkopové práce, ktoré sa začali koncom roka 1894 a pokračovali do začiatku roka 1896, odhalili, že tento staroveký rímsky mestský dom sa zachoval v pozoruhodne dobrej kondícii aj napriek sopečnej erupcii. Ukázalo sa tiež, že bol postavený na ruinách ešte staršieho domu.

Znovuotvorenie Casa dei Vetti je súčasťou rozsiahleho reštaurátorského projektu za 155 miliónov eur, ktorý financuje Európska únia. Ide o viacročné úsilie pod názvom Projekt Veľké Pompeje a jeho cieľom je zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu stavu starovekého rímskeho náleziska a pokračovať v odkrývaní ďalších artefaktov.

Medzi nedávno obnovené pamiatky patria Villa dei Misteri, alebo Vila Mystérií, veľká predmestská vila nachádzajúca sa na okraji Pompejí. Tiež Dom milencov pomenovaný podľa nápisu na dome, ktorý znel: Amantes ut apes vitam melitam exigent – Milenci ako včely, robia život sladkým ako med. Tento dom bol prvýkrát vykopaný v roku 1923, pričom väčšina jeho dekorácií bola takmer úplne neporušená. Dom sprístupnili verejnosti počas pandémie, predtým bol vyše 40 rokov zatvorený, pretože ho poškodilo zemetrasenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sixtínska kaplnka #Pompeje #Vezuv #casa dei vetti #dom vettiovcov