Do Piešťan opätovne "priletel" Mucha. Kúpele so svetoznámym maliarom spája dramatický príbeh

Bol to obyčajný príborový nôž, akým zlodej v roku 2000 vyrezal z reštaurácie secesného hotela Thermia na piešťanskom Kúpeľnom ostrove unikátny päťuholníkový obraz od uznávaného českého maliara, grafika a návrhára Alfonsa Muchu. Paradoxné bolo to, že až do dňa krádeže bolo dielo považované za nástennú maľbu. Obraz sa našiel o štyri roky neskôr. Dňa 10. mája v priestoroch tzv. Napoleonských kúpeľov vedľa spomínaného hotela pre verejnosť otvorili Muchovu výstavu "Kvetinové svety". Do Piešťan tak opätovne "priletel" Mucha a navštívil ich osobne aj jeho pravnuk Marcus Mucha.

10.05.2023 20:11
Marcus Mucha, Mucha, Piešťany, výstava Foto:
Pravnuk Alfonsa Muchu, Marcus, na otvorení výstavy svojho pradeda v Napoleonských kúpeľoch na piešťanskom Kúpeľnom ostrove.
debata

Počas slávnostného príhovoru na vernisáži Muchovej výstavy sa rozfúkalo a moderátorke Alenke Heribanovej takmer odletel klobúk. Spadol aj propagačný panel za jej chrbtom, akoby Alfons Mucha (1860–1939) chcel povedať: „Som tu, pozerám sa.“ Osobne bol prítomný aj veľmi sympatický, usmievavý Muchov pravnuk Marcus, ktorý svojho pradeda síce nikdy osobne nestretol, ale vzdal sa úspešnej kariéry v americkom Hollywoode, aby pracoval v Nadácii Mucha a šíril výtvarný a grafický odkaz svojho slávneho príbuzného. Presťahoval sa do Prahy a usilovne sa učí po česky. V rozhovore, ktorý čoskoro prinesieme, priznal, že sám rád vo voľnom čase maľuje, ale netrúfa si tvrdiť, že je talentovaný. Pod jeho rukou vznikajú skôr prírodné motívy, pričom pradedovým kompozičným vzorcom bola vždy pôvabná žena harmonicky naaranžovaná s kvetmi a ďalšími prírodnými motívmi.

Otvorenie výstavy moderovala Alena Heribanová. Foto: Dávid Popovič
Alena Heribanová, Mucha, výstava, Piešťany Otvorenie výstavy moderovala Alena Heribanová.

Muchova výstava „Kvetinové svety“ v Piešťanoch nie je jediná – je súčasťou série výstav v rámci „Muchovej cesty“. Inými slovami, súbežne sa konajú ešte tri ďalšie výstavy u našich českých susedov: v Ivančiciach, Hrušovanoch nad Jevišovkou a v Moravskom Krumlove. Všetko sú to miesta, ktoré sú nejakým spôsobom späté s Muchovým životom a prácou. V Ivančiciach sa napríklad Alfons Mucha narodil. A čo má tento tvorca inovatívneho grafického štýlu spoločné s Piešťanmi?

Marcus Mucha momentálne žije v Prahe a učí sa... Foto: Dávid Popovič
Marcus Mucha, pravnuk Alfonsa Muchu, Mucha Marcus Mucha momentálne žije v Prahe a učí sa po česky. Narodil sa v Anglicku a pracoval v Amerike.

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov secesie navštívil Piešťany viackrát. Liečila sa tu jeho manželka Marie aj dcéra Jaroslava (z reumatizmu). Liečbu aj pohodlie a spoločenský život si tu užíval aj jeho syn Jiří. „O návštevách rodiny Alfonsa Muchu v Piešťanoch sa nezachovalo veľa informácií,“ hovorí PhDr. Vladimír Krupa, historik a riaditeľ piešťanského Balneologického múzea, ktorý pre výstavu urobil výber vzácnych archívnych dokumentov a fotografií Muchu a jeho rodiny. „Vďaka zachovanej korešpondencii, spomienkam Muchovho syna a správam v dobových periodikách môžeme návštevy Muchovej rodiny podložiť dôkazmi v rokoch 1928, 1929, 1930–32 a v roku 1936. Významný je však predovšetkým obraz, ktorý piešťanským kúpeľom daroval a je to jediná veľká olejomaľba na slovenský námet vytvorená v Nice v roku 1932 s názvom "Buď pozdravená, požehnaná studňa zdravia“. Je to poďakovanie kúpeľom za uzdravenie dcéry Jaroslavy a tá sa na obraze aj nachádza (vľavo, sediac v kresle). Na plátne je vpravo dole aj autorov podpis, čo tiež nie je štandard pre všetky jeho obrazy. K olejomaľbe sa viaže dramatický príbeh krádeže a vypátrania so šťastným koncom. Dnes ho možno obdivovať v plnej kráse vo veľkej jedálni zrekonštruovaného hotela Thermia Palace, na mieste, pre ktoré bol vytvorený. A jeho pravnuk Marcus ho tam zblízka uvidel po prvýkrát!

Muchov obraz, hotel Thermia Čítajte viac Slávny Muchov obraz zlodeji vyrezali príborovým nožom

Štyri Muchove výstavy, či už tie u našich českých susedov, ale najmä tá slovenská, na piešťanskom Kúpeľnom ostrove, potrvajú do konca októbra 2023. Dohromady je na všetkých štyroch až 118 umeleckých diel. Mimochodom, jednu z najväčších zbierok Muchových diel vlastní bývalý prvý svetový profesionálny tenista Ivan Lendl, ktorý ich začal zbierať začiatkom 80. rokov. Čo si však o tom myslí jeho pravnuk Marcus Mucha a či ide o hodnotné kúsky, to sa dozviete v rozsiahlejšom rozhovore s Marcusom Muchom už čoskoro.

Marcus Mucha pod slávnym obrazom svojho pradeda... Foto: Dávid Popovič
Marcus Mucha, Piešťany, Thermia Palace Marcus Mucha pod slávnym obrazom svojho pradeda Alfonsa v reštaurácii hotela Thermia Palace. Tento obraz v roku 2000 ukradli a o štyri roky sa ho podarilo vypátrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #obraz #Piešťany #výstava #mucha #secesia #Kvetinové svety