Najväčšie záhady zmiznutých lietadiel

Záchranári, lode, lietadlá aj satelity naďalej pokračujú v pátraní po lietadle malajzijských aerolínií, ktoré v piatok s 239 ľuďmi na palube záhadne zmizlo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Záhadné zmiznutie stroja, po ktorom sa zatiaľ nenašla ani stopa, nie je prvou vzdušnou drámou, ktorá vyvoláva viac otázok než dáva odpovedí. Spravodajský server Politico zostavil prehľad niektorých z najväčších záhad minulosti okolo zrútenia či zmiznutia lietadiel:

13.03.2014 17:00
Amelia Earhartová, lietadlo, pilotka, letecké... Foto:
Amelia Earhartová a Lockheed Electra, 1937.
debata

1. AIR FRANCE LET 447 (2009)

Ak sa malajské lietadlo zrútilo, potom by nehoda bola najpodobnejšia tragickej nehode lietadla Airbus A330 leteckej spoločnosti Air France, ktoré zmizlo nad Atlantikom cestou z Ria de Janeira do Paríža. Rovnako ako v prípade letu Malaysia Airlines, ani piloti Air France nevyslali žiadny núdzový signál. Vyšetrovatelia nenašli a nezistili o osude lietadla s 228 ľuďmi na palube nič celých päť dní od jeho zmiznutia, až kým záchranné a pátracie tímy konečne objavili časť chvosta vo vode. Samotné trosky lietadla sa na dne našli až za dva roky a trvalo ďalší rok, kým vyšetrovatelia stanovili príčinu nešťastia – kryštáliky ľadu, ktoré zablokovali rýchlostné senzory lietadla, čo viedlo k smrtiacemu poklesu vztlaku pod krídlami.

2. TWA LET 800 (1996)

Lietadlo Boeing 747 mal letieť do Európy, keď vybuchlo a zrútilo sa krátko po štarte z newyorského Medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho. Zahynulo všetkých 230 ľudí na palube. Po štvorročnom vyšetrovaní Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTBS) zistil, že pravdepodobnou príčinou bol výbuch palivovej nádrže spôsobený chybnou elektroinštaláciou. Stále však koluje mnoho konšpiračných teórií, podľa ktorých išlo o niečo oveľa horšie, napríklad bombu alebo odpálenie rakety; na túto tému bol natočený aj dokument odvysielaný v rovnakom roku. Ešte v lete minulého roka, teda takmer dve desaťročia po nehode, cítila NTBS potrebu zvolať tlačovú konferenciu, na ktorej zdôraznila, že žiadne informácie z radarov, fyzických dôkazov alebo svedectiev ľudí nenasvedčujú, že by išlo o raketový útok.

3. EGYPTAIR LET 990 (1999)

Lietadlo Boeing 767 na ceste z New Yorku do Káhiry sa zrútil krátko po štarte a zahynulo všetkých 200 ľudí na palube. Po dvojročnom vyšetrovaní NTBS došiel k záveru, že striedajúci druhý pilot v kokpite úmyselne spôsobil nehodu. Dôkazy zahŕňali trajektóriu lietadla, rovnako ako hlasový záznam z kokpitu a ďalšie údaje naznačujúce, že sa kapitán lietadla a druhý pilot hádali o kontrolu nad strojom počas posledných minút pred nešťastím. Druhý pilot opakovane vyhlasoval: "Spolieham sa na Boha. "Egyptská vláda ale túto verziu udalostí spochybnila a vydala vlastnú správu, podľa ktorej nehodu spôsobilo mechanické zlyhanie kontroly stúpania lietadla.

4. REPUBLIKÁNI HALE BOGGS A NICK BEGICH (1972)

Boggs, ktorý bol v tej dobe vodcom väčšiny v americkej snemovni, a Begich nastúpili do dvojmotorovej Cessny v aljašskom Anchorage. Lietadlo zmizlo cestou do Juneau na Aljaške. Nikdy sa nenašlo napriek 39 dní trvajúcemu pátraniu, ktoré denník The Washington Post označil za „najväčšie v dejinách Aljašky“. Zapojilo sa do neho viac ako 70 lietadiel, ktoré nalietali 3 600 hodín. Okamžite sa vynorili konšpiračné teórie opierajúce sa o to, že Boggs bol členom Warrenovej komisie, ktorá mala prešetriť okolnosti atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Prípadne sa špekulovalo o tom, že Begicha zavraždili Srbi kvôli jeho chorvátskemu pôvodu.

5. FLYING TIGER LINE LET 739 (1962)

Lietadlo Lockheed L-1049 Super Constellation prenajaté americkou armádou, aby prepravilo takmer 100 vojakov z Kalifornie do vtedajšieho Saigonu, doplnilo palivo na Guame, a mierilo na Filipíny, keď bez stopy alebo núdzového signálu zmizlo. V tom čase jeho zmiznutie vyvolalo rozsiahle pátranie zo vzduchu i na mori a tiež štedrú dávku konšpiračných teórií. Medzi nimi bola možná sabotáž, únos či dokonca zostrelenie vlastnými silami. Presná príčina nebola nikdy zistená a vrak sa nenašiel. Ako najpravdepodob­nejšia možnosť sa javí výbuch za letu; tanker plávaúci približne oblasťou, kadiaľ mal stroj letieť, videl vo vzduchu explóziu.

6. AMELIA EARHARTOVÁ (1937)

Vo výpočte najzáhadnejších zmiznutí nemôže chýbať. Najvytrvalejšia letecká záhada všetkých čias sa krúti okolo otázky, čo sa stalo s lietadlom Lockheed Electra, ktoré pilotovala Amelia Earhartová a jej navigátor Fred Noonan. Spoločne vyrazili na pokus obletieť svet a nikto o nich viac nepočul. Mnohí si myslia, že jej došlo palivo a spadla do vody neďaleko ostrova Howland uprostred Pacifiku. Koluje však stále značné množstvo konšpiračných teórií vrátane tej, že ju uniesli Japonci.

7. GLENN MILLER (1944)

Slávny americký muzikant a kapelník, ktorý bol vtedy majorom letectva, nastúpil v Anglicku na palubu lietadla kráľovského letectva Norseman C-64 a odletel do Paríža, kde sa mal pripojiť ku zvyšku kapely. Lietadlo však do cieľa nikdy nedoletelo. Vtedy sa predpokladalo, že sa zrútilo do Lamanšského prielivu, nad ktorým bola hmla. Ale opäť sa vynorilo značné množstvo teórií. Medzi kolujúcimi príbehmi bol napríklad ten, že Millera náhodne zastrelil parížsky policajt, ale armáda to ututlala, alebo že jeho lietadlo zostrelilo vražedné nemecké komando.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #letecká havária