Vajanský bol štvorkár, Hroboň šprt, hovoria vysvedčenia našich dejateľov

Študijné výsledky vybraných 19 slovenských osobností prináša v trojdielnom seriáli počas júna Slovenská národná knižnica (SNK) sídliaca v Martine. Vysvedčenia dejateľov našej histórie a kultúry sú prístupné na webovej stránke národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) všetkým čitateľom.

13.06.2014 14:30
debata

Podľa manažérky publicity národného projektu DIKDA Zuzany Stančíkovej, o úspechoch, no aj školských úskaliach svedčí 29 vysvedčení, z ktorých najstaršie má úctyhodných 205 rokov.

Na www.dikda.eu si môžu čitatelia pozrieť výsledky spisovateľa Jána Chalupku, ktorý ako pedagóg dohliadal na svojho mladšieho brata Sama Chalupku.

Ján Chalupka, reprodukcia olejomaľby od...
Vysvedčenie Jána Chalupku z Evanjelického a. v....
+14Školské vysvedčenie Jána Chalupku z lýcea v...

Zverejnené sú aj diametrálne odlišné vysvedčenia ľudovo-výchovného pracovníka Samuela Jurkoviča a jeho vnuka Svetozára Hurbana Vajanského. Z vysvedčení je tiež jasná snaživosť prozaika, folkloristu Sama Bohdana Hroboňa a divadelníka, advokáta Andreja Halaša či pestrá škála školských výsledkov správcu Matice slovenskej, univerzitného profesora a prozaika Jozefa Škultétyho.

Nabudúce zhodnotíme Tajovského či Rázusa

Druhá časť seriálu odhalí študijné výsledky Jozefa Gregora Tajovského, Ľudmily Podjavorinskej či Jozefa Cígera Hronského.

Tretia časť patrí Martinovi Rázusovi, Márii Rázusovej-Martákovej, Jánovi Smrekovi, ale aj Františkovi Hečkovi, opísala projekt Zuzana Stančíková.

Horúce aktuality z habsburgského dvora

Dodala, že Slovenská národná knižnica ponúkne verejnosti zaujímavosti zo svojich zdigitalizovaných zbierok aj počas leta. Popri oddychových témach bude SNK pokračovať v monitorovaní 100-ročných novín, ktoré okrem iného mapovali vyostrujúcu sa domácu a medzinárodnú situáciu po atentáte na následníka habsburgského trónu Františka Ferdinanda D'Este a priniesli správy zo začiatku bojov I. svetovej vojny.

debata chyba
Viac na túto tému: #osobnosti #vysvedčenie #Slovenská národná knižnica #dejatelia