Povstalecká Pravda 2: Úder za úderom

Pripravili sme pre vás seriál ukážok z povstaleckej Pravdy, ktorá začala vychádzať 9. septembra 1944.

10.09.2014 06:00
debata (1)

Na titulke druhého čísla z 10. septembra je článok Daniela Ertla, člena vedenia Soc. dem. strany na Slovensku s názvom Za zjednotenie socialistických strán, správa s titulkom Sjednocovací sjazd o spájaní KSS a Sociálne demokratickej strany robotníckej.

Správu Úder za úderom o priebehu bojov na Slovensku i v Európe prinášame v kompletnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 2. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 2 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 2.

Úder za úderom

dostáva skrvavená fašistická vojnová beštia na všetkých frontoch. Po rozpadnutí sa nemeckého frontu vo Francúzsku, armády spojencov valia sa do samotnej III. Ríše. Tiež Červená armáda zasadzuje fašistickej mašinérii ťažké rany. O nemeckom fronte v juhovýchodnej Europe môžeme hovoriť len ako o minulosti, pretože dnes už celý Balkán povstal do boja proti nemeckým votrelcom. Boje sa približujú k Maďarsku a tento posledný spojenec fašizmu môže čo v najkratšom čase čakať útok s troch strán.

Na Slovensku sa fronty štabilizujú. Nepriateľovi sa nepodarilo ešte vždy obsadiť Turčiansky Sv. Martin, hoci proti nemu nasadil početné pešie, motorizované a letecké sily. Hrdinskí obráncovia kultúrneho strediska Slovákov v ťažkých obranných bojoch muža proti mužovi vyhnali nepriateľa takmer už z martinských predmestí a nad Martinom vejú ešte naše zástavy.

Situačná zpráva československej armády zo slovenských bojísk:

Noc na 9. septembra uplynula bez pozoruhodnejších zmien. V údolí Váhu sa podarilo našim jednotkám prerezať zadné spoje nepriateľa a spôsobiť mu veľké straty na ľuďoch i na materiále. V priestore Vrútky a Ružomberok prudké boje. Do tvrdých bojov zasahuje vlastné i nepriateľské letectvo. V údolí Nitry naše jednotky protiútokom získavajú prechodne stratený terén.

Červená armáda na postupe

Na severnom úseku východného frontu sa bojuje na rieke Narev, ktorú Rusi dosiahli na širokom fronte. Podarilo sa im túto rieku prekročiť na viacerých miestach. Rieka Narev je poslednou prirodzenou obrannou čiarou Nemcov medzi Varšavou a východným Pruskom. Nemci podnikajú prudké protiútoky. Ruské letectvo bombardovalo soskupovanie nemeckých síl v Estonsku v oblasti na sever od mesta Tartu.

Dnes je 40. deň boja o Varšavu. Hlási sa prudká delostrelecká paľba. Poliaci odrazili všetky útoky Nemcov na stred mesta.

V piatok ráno v Budapešti oznámili, že maďarské vojenské veliteľstvo dalo rozkaz maďarským oddielom k boju proti rumunským oddielom, ktoré postupujú po boku ruských vojsk cez Karpatské priesmyky do Sedmohradska.

Rumunská vláda vyhlásila, že dúfala, že maďarská vláda sa chopí iniciatívy a vráti Rumunsku územia, ktoré mu boly ulúpené viedenským diktátom. Maďarsko odmietlo vydať Sedmohradsko a preto Rumunsko sa pokladá byť vo vojnovom stave s Maďarskom.

V Rumunsku postupujú sovietske oddiely a obsadily vyše sto osád v priestore na sever od Dunaja. Medzi nimi Sibín, Bohdahči, Diosči a Prešene. Sovietske oddiely zajaly veľké množstvo nemeckých vojakov, dôstojníkov, ba čo viac i generála Artura Brandta a generál-majora Teschnera.

Ruské oddiely, postupujúce do Juhoslávie cez rieku Dunaj, nadviazaly spojenie s oddielmi maršala Tita. Podľa posledných správ vypuklo v Srbsku všeobecné povstanie. Britsko-americko-juhoslávska generálna ofenzíva proti nemeckým komunikačným cestám úspešne pokračuje.

Červená armáda prekročila včera hranice Bulharska v blízkosti rumunského dunajského prístavu Giurggu a obsadila na bulharskej strane Dunaja mesto Ruse-Rusčuk, Dobrič, Altart, Topar, Balagža a černomorský prístav Varnu. Bulharské oddiely nekládly nijaký odpor.

Na Balkáne je temer úplne obkľúčených 20 nemeckých divízií a stojí pred neodvratnou skazou.

Sofijské rádio oznámilo, že v piatok v bulharskom hlavnom meste rozpustili parlament a náčelníka generálneho štábu pozbavili funkcie.

V bojoch v Rumunsku ruské vojská zajaly 25.000 nemeckých vojakov, medzi nimi štyroch generálov. V bojoch na východnom fronte Rusi zajali za včerajší deň 3800 Nemcov. Na Dunaji obsadili ďalšie dve mestá. Oddiely juhoslávskeho národného oslobodenia vyhnaly v Srbsku Nemcov z mnohých miest a dedín.

POCHOD DO REICHU

Hlavný veliteľ spojeneckých vojsk na Západe, generál Eisenhower nariadil mlčanlivosť o operáciách spojeneckých vojsk, smerujúcich do Nemecka. Takto o pohyboch druhej britskej a prvej americkej armády, ktoré operujú v úseku od Antverp pozdĺž rieky Maas a Mosel predbežne nebude možné podávať z vojenských dôvodov zprávy. Nie je to nič nového. Pamätáme sa, že tá istá mlčanlivosť bola nariadená, keď americké oddiely prelomily front pri Grandeville a Avranche a potom po prekročení rieky Seiny u Mant a Vernon.

Posledné zprávy hovorily o tom, že druhá anglická armáda a prvá americká smerujú k hraniciam Ríše. Anglické oddiely viedly ťažké boje za Albertovým kanálom, ktorý prekročily na viacerých miestach a obsadily mesto Bourg-Leopold. Na južnom krídle belgického frontu Američania oslobodili včera mesto Lütich a postupujú smerom na Cáchy. Tretia americká armáda stretla sa na úseku Mosely s húževnatým odporom. Vojská generála Patona prekročily včera Maasu na ďalších troch miestach a týmto vytvorily doteraz päť predmestí na pravom brehu rieky.

Včera došla zpráva z Londýna, že Nemci už po druhý raz od spojeneckého vylodenia na Západe, vymenili miesto hlavného veliteľa nemeckých vojsk. Hovorí sa, že doterajší veliteľ generál von Kluge, dostal srdečný záchvat.

Kanadské oddiely oslobodily belgický prístav Ostende.

Siedma americká armáda, postupujúca v strednom Francúzsku údolím Saony, oslobodila včera mesto Besancon. Teraz sú spojenecké oddiely vzdialené od amerických oddielov, bojujúcich pri rieke Mosele, sotva sto kilometrov. Boj o Belfortskú bránu na ceste do Nemecka sa začal.

V Taliansku oddiely ôsmej britskej armády nachádzajú sa sotva štyri míle od Rimini. Väčšie bojové operácie sú v tomto úseku znemožnené nepriaznivými povetrnostnými podmienkami. Nemci kladú tvrdý odpor.

V Londýne včera oznámili, že za 28 dní od vylodenia spojencov na Západe, spojenecké námorníctvo vylodilo vo Francúzsku jeden milión vojakov, vyše 180 tisíc motorizovaných vozidiel a 650 tisíc ton vojenských zásob.

Frontová línia v Belgicku a severozápadnom Francúzsku sa uskutočňuje na línii, ktorú tvoria Albertov kanál, rieka Maas, Mosel a ďalej na juhu rieka Rýn.

Spojeneckým armádam sa podarilo na niekoľkých miestach prekročiť Albertov kanál a prvá americká armáda obsadila mesto Bourg-Leopold ležiace za Albertovým kanálom. Južnejšie odtiaľto Američania už bojujú v predmestiach Lütychu, vzdialeného 40 km od Cách na Siegfriedovej línii. Na rieke Maas vytvorili Američania päť predmostí, pri tom obsadili mesto Huy, ležiace na pravom brehu Maasy medzi Namurom a Lütychom. Na frontovom úseku pri rieke Mosele stretli sa spojenci s veľmi tuhým nemeckým odporom. Nemcom sa podarilo v tejto oblasti opäť obsadiť mesto Nancy. V okolí mesta Sedanu obsadili spojenci po ťažkých bojoch ďalšie dve mestá pri Maginotovej línii. Spojenci teraz držia 80 km dlhý úsek na západnom brehu rieky Mosely.

V piatok odcestoval z Londýna belgický ministerský predseda Pierlot do oslobodeného Brüsselu, aby sa ujal svojho úradu na území oslobodeného Belgicka.

Holandský princ Bernhard sa odoberie v najkratšom čase do Holandska, kde bude mať svoj hlavný stan holandských vojsk, bojujúcich na strane spojencov.

Kanadske vojská sú iba na 8 km južne od Dünkerque. Tvrdohlavá nemecká posádka v prístave Le Havre bola znova bombardovaná. V severnom Francúzsku spojenci zajali ďalšieho nemeckého generála von Seyferta.

V Porýní Nemci zabavujú všetky motyky, lopaty, fúriky a podobné náradie, najmä stroje na miešanie betónu k stavbe novej obrannej línie za povestným Západným valom. Pre tieto práce najnovšie zmobilizovali všetkých vysokoškolákov a vysokoškoláčky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda