Povstalecká Pravda 6: Začal sa boj o Nemecko

Slávna červená armáda - armáda pracujúceho ľudu - prekročila vo štvrtok v noci slovenské hranice! Túto vetu napísala povstalecká Pravda presne pred 70 rokmi - 15. septembra 1944 vo svojom 6. čísle.

15.09.2014 06:00
debata

Titulok správy znel: Sláva červenej armáde – s podtitulom nech žije maršal Stalin, nech žije hrdina Sovietskeho sväzu maršal Konjev.

Šieste číslo povastaleckej Pravdy, ktorá po prestávke zapríčinenej vojnou začala opäť vychádzať 9. septembra, prináša aj reportáž z tábora smrti v Lubline, správu o oslobodení školstva a raste významu učiteľstva v boji proti tisovsko-tukovskému režimu, ale aj stĺpček pod názvom Básnici volajú do revolúcie.

Za všetky aspoň jeden verš:
Bi všade vraha, kde ho nájdeš
a nešetri tú hadiu krv
pozri sa dobre a nech nezabudneš
ako oni bili Slovač prv.
(Adam Chlieb)

Zaujímavý je aj odkaz redakcie na poslednej, štvrtej strane: R.J. a Š.D. – Vaša ochota je nám vítaná. Píšte krátke zprávy z vášho prostredia, prípadne krátke reportáže z bojov, ktoré ochotne uverejníme. Radšej ako ideové a politické úvahy.

V kompletnom prepise prinášame situačnú správu o bojoch v Európe, ktorá vyšla na druhej strane čísla. Je v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 6. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 6 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 6.

Začal sa boj o Nemecko

V minulých dňoch rozpútal sa na Siegfriedovej línii a na nemecko-holandských hraniciach boj o Hitlerovo Nemecko a tak z nafúkaných plánov fašistického diktátora o ovládnutí Europy nezostalo nič, len veľký krach. Cesta k tomuto cieľu však je poškvrnená potokmi nevinne preliatej krvi a sĺz. Celá zodpovednosť za tieto utrpenia a bolesti padá však na hlavu strešteného a zúrivého vraha – Adolfa Hitlera.

Na východnom fronte oddiely maršala Konjeva prekročily slovensko-poľské hranice a postupujú na Prešov a ďalej do vnútra Slovenska. Týmto faktom stáva sa i Slovensko operačným územím.

Na západnom fronte sa pripravuje šesť spojeneckých armád na generálnu ofenzívu proti vlastnému Nemecku. Sú to: prvá, tretia, siedma a deviata americká armáda. Americká prvá armáda už útočí na fronte sto kilometrov širokom proti Siegfriedovej línii medzi mestami Cáchy a Treviers. Druhá britská armáda vnikla do Holandska. Americká tretia armáda prekročuje Mosellu. Poľské vojská bojujú vo vonkajších okresoch mesta Gent.

Predzvesťou generálnej ofenzívy proti Nemecku je mohutná letecká ofenzíva, ktorá trvá šesť dní a šesť nocí. Tisíce spojeneckých lietadiel útočí na Siegfriedovu líniu, na rafinérie a továrne na syntetický benzín, na továrne na výrobu vojnového materiálu v celom Nemecku, Poľsku, Československu, Rakúsku a Maďarsku. Z nemeckých prameňov sa dozvedáme, že tieto továrne sú úplne vyradené z prevádzky, niekoľko dní horia a nemožno ich opraviť. Priemyslové mestá ako Darmstadt ležia úplne v rozvaleninách.

Američania klopú na bránu Nemecka

Americké a kanadské sväzy prešly na viacerých miestach nemecké hranice a stoja pred opevneniami Siegfriedovej línie a skúšajú ich pevnosť. Britská druhá armáda v prudkých bojoch donútila Nemcov ustúpiť od celej línie Albertovho kanála medzi belgickými a holandskými hranicami. Iné spojenecké bojové sily ženú sa pozdĺž Scheldy, aby odrezaly nemecký ústup.

Americká prvá armáda po dobytí Rotgentu, prvého to nemeckého mesta, vniká do opevnení Siegfriedovej línie. Tretia americká armáda na viacerých miestach prekročila rieku Moselu a oslobodila Neu Chateau. Americké vojská zajaly 320 000 nemeckých vojakov.

Jednotky piatej a ôsmej armády v Taliansku aj za včerajších bojov získaly pôdu. Severne od Florencie postupujú oddiely k apeninským priesmykom, vedúcim do pádskej nížiny.

Bomby na Nemecko

Britské lietadlá typu Moskyto napadly včera v noci Berlín. Dosiahnutie opevnení Siegfriedovej línie bolo súčasne jednotným znamením k veľkej leteckej ofenzíve proti Nemecku. Cez deň i v noci útočia spojenecké bombardovacie lietadlá na železničné objekty a rafinérie. Včera napadly Osnabrück za Siegfriedovou líniou. Už po tretí deň útočí vyše 1000 bombardérov na rafinérie nafty. Spojenecké letectvo zničilo 53 nemeckých lietadiel a stratilo 27 vlastných bombardovacích a 9 stíhacích strojov.

Nemecké frontové zprávy hlásia ťažké letecké útoky na Mníchov, Berlín a porúrsku oblasť a konštatujú, že okrem ďalekonosných batérií a námorníctva prístav Le Havre bombardovalo vyše 1300 lietadiel.

Výzva na robotníkov v Nemecku

Londýnsky rozhlas vysielal výzvu k cudzím robotníkom v Nemecku, v ktorej konštatoval, že nadišiel čas, aby sa aj oni zapojili do boja proti Nemecku a zachránili tak svoje životy. Himmler zamýšľa zasadiť cudzích robotníkov aj do betónových pevností, kde by pod dozorom Nemcov boli prinútení bojovať proti spojencom. Londýnsky rozhlas vyzval ďalej všetkých robotníkov, aby opustili továrne a hľadali bezpečný úkryt na vidieku. Nemeckí sedliaci potrebujú pracovné sily a dajú im potravu aj prístrešie.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda