Povstalecká Pravda 10: Tri týždne odporu

Napriek všetkým nemeckým chvastavým slovám, že odpor Slovákov zlikvidujú za niekoľko hodín, my sa držíme, ba na niektorých úsekoch frontu prechádzame i do protiútoku, píše Pravda o SNP 20. septembra 1944.

20.09.2014 06:00
debata

Pripomeňmne si – prvé číslo povstaleckej Pravdy vyšlo 9. septembra 1944 – v priebehu Slovenského národného povstania jej posledné 40. číslo 25. októbra 1944. Potom vydávanie pokračovalo aj v horách pri Hlavnom štábe partizánskeho hnutia. V tejto druhej etape vyšlo 21 čísel Pravdy. "Povstalecká Pravda bola predchnutá bojovým duchom povstania: dokumentárnou silou slova zachytila dni a týždne, na ktoré sa nezabúda – napísal v roku 1974, pri príležitosti 30. výročia SNP vtedajší šéfredaktor Pravdy Bohuš Trávniček.

Teraz, keď od vypuknutia povstania prešlo 70 rokov, sme v seriáli priniesli titulné strany a články z prvých desiatich vydaní povstaleckej Pravdy. Veríme, že že to pre vás bolo zaujímavé a milé čítanie. (Viac o povstaleckej Pravde v článku V. Jancuru Pravda bola na strane povstalcov).

Desiate číslo vyšlo 20. septembra 1944. Titulná, celá druhá a aj časť tretej strany patria udalostiam po zjednocovacom zjazde socialistických strán a najmä referátu predsedu KSS Karola Šmidkeho (v prvom čísle noviny jeho meno písali Schmidtke) s titulkom Sústrediť sa na vyhnanie nemeckého okupanta.

My sme sa rozhodli v prepise priniesť tri situačné správy z diania na fronte – na Slovensku i v zahraničí. Články sú v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 10. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 10 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 10.

Tri týždne odporu

Dnes je tomu tri týždne, čo povstal slovenský národ do svätého boja proti nemeckým fašistom. A napriek všetkým nemeckým chvastavým slovám, že odpor Slovákov zlikvidujú za niekoľko hodín, my sa držíme, ba na niektorých úsekoch frontu prechádzame i do protiútoku. Hlavné veliteľstvo čsl. armády vydalo včera túto situačnú zprávu:

Zpráva č. 31: Z priestoru Prievidze vyvíja nepriateľ veľký tlak ako v smere Nem. Pravno, tak aj na Handlovú. Tvrdé boje trvajú. V údolí Váhu sú hlásené miestne výpady nepriateľa a obojstranná činnosť delostrelectva a minometov.

V priestore Kr. Lehota-Telgart ako nepriateľ, tak aj naše jednotky prevádzajú zvýšenú činnosť prieskumnú na viacerých miestach došlo k miestnym prestrelkám. Z údolia Hrona, ako aj z južných hraníc oslobodeného územia nie sú hlásené pozoruhodnejšie udalosti.

Z Londýna hlásili, že naše jednotky pri Martine prešly do útoku, ktorý sa veľmi sľubne rozvíja. Ako píše >Hlas národa<! v tieto dni sa prihlásili dvaja maďarskí dôstojníci so 150 mužmi do slovenských partizánskych oddielov a vyhlásili, že chcú bojovať proti nemeckým fašistom.

Gemer chráni južné hranice

Ohlas nášho povstania proti odvekému nepriateľovi Slovanstva – hitlerovskému germánstvu – veľmi rýchlo prenikol i do Gemera. Gemerčania ešte nemali presné zprávy o pomeroch na Slovensku, o tom, ako celé Slovensko jednotne a spontánne sa dalo do boja za svoju lepšie budúdnosť, keď Národný výbor v Revúcej prevzal do svojich rúk všetku správnu a výkonnú moc.

Jeho prvou povinnosťou bolo zaistiť vojskom naše južné hranice a vo svojom obvode udržať pokoj a poriadok. Keď prišla zpráva, že Nemci prepadli horné Pohronie a páchajú neopísateľné zverstvá na obyvateľstve Telgartu, zorganizovala sa v Revúcej narýchlo vojenská jednotka, ktorá vyrazila na Pohronie ku Telgartu proti Nemcom. Tam teraz Revúčania hrdinne odrážajú útoky nepriateľa, aby nasledujúc príklad svojich slávnych rodákov z minulosti, dokázali, že sú hodní mena Gemerčanov. mk

Napred cez opevnenia

Spojenci prerazili Siegfrídovu líniu. – Poľskí vlastenci obsadzujú Varšavu
Tankové oddiely II. britskej armády postúpily za 24 hodín o 25 km za Escautský kanál a spojily sa pri meste Eindhovenu s oddielmi, ktoré pristaly zo vzduchu. Britské vojská obsadily mesto Eindhoven. Oddiely, dopravené lietadlami, operujú za pomoci holandských vlastencov veľmi úspešne. Na pravom krídle britskej II. armády bojujú oddiely prvej americkej armády za Cáchami, hlboko za opevneniami Siegfridovej línie. Američania znovu prekročili nemeckú hranicu severne od Cách. Americká III. armáda postúpila 30 km od Nancy a prešla lorainskou medzerou, ktorou vedie cesta do Nemecka.

Kanadské vojská pripravujú konečný nápor na Boulogne.

Červená armáda odrazila niekoľko zúrivých nemeckých útokov juhozápadne od Rigy. Poľskí vlastenci získali ďalší priestor v strede Varšavy. Na československo-poľskej hranici obsadily ruské vojská okresné mesto Usztryki Kl. Rudé letectvo bombardovalo druhú noc po sebe križovatku Satu Mare v severnom Sedmohradsku.

Na Balkáne preniká ČA z Bulharska hlbšie do Juhoslávie.

V Taliansku sa bojuje 30 km severne od Florencie. Na pobreží Jadranu bojuje sa v San Maríne.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda