Vo Francúzsku sa začal súd o 271 neznámych Picassových diel

Na juhu Francúzska sa v utorok začal súd v kauze 271 doteraz neznámych diel španielskeho majstra Pabla Picassa, ktoré mal vo svojom dome bývalý umelcov remeselník a jeho žena.

10.02.2015 16:00
Pablo Picasso, súdny proces, stratené obrazy,... Foto: ,
Pierre Le Guennec (75) trvá na tom, že ide o dary od slávneho španielskeho umelca.
debata (1)

Pár tvrdí, že všetko dostal od Picassa a jeho manželky ako dar. Picassova rodina však obvinila dvojicu z nelegálneho držania týchto diel, ktorých cena sa odhaduje na 60 miliónov eur.

Kresby, litografie, portréty a ďalšie menšie diela Picasso podľa odborníkov vytvoril v rokoch 1900 až 1932. Polícia všetko zabavila v októbri 2010 u vtedy sedemdesiatje­denročného Pierra Le Guenneka, ktorý pracoval ako elektrikár u Picassa posledné tri roky pred majstrovou smrťou v roku 1973 vo francúzskom Mougins.

Le Guennec, ktorý sám oznámil umelcovej rodine, že má predmety doma, trvá na tom, že ide o dary od slávneho španielskeho umelca alebo od jeho druhej manželky Jacqueliny, ktorá zomrela v roku 1986.

Pierre Le Guennec a jeho žena Danielle hovoria... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Pablo Picasso, obrazy, neznáme, diela, súd, súdny proces, Francúzsko, Pierre Le Guennec Pierre Le Guennec a jeho žena Danielle hovoria so sudcom.

Picassov syn a správca dedičstva po otcovi Claude Picasso však vyjadril presvedčenie, že otec by nikdy nedal niekomu toľko svojich výtvorov. Vzhľadom na to, že muž držanie diel sám oznámil, nehovorí žaloba o krádeži, ale o nezákonnom prechovávaní vecí.

Medzi objavenými prácami je okrem iného deväť kubistických koláží, ktoré samy o sebe by mohli stáť okolo 40 miliónov eur, ďalej akvarel z Picassovho takzvaného modrého obdobia, litografie, gvaše a portréty umelcovej prvej manželky Olgy.

Diela zabavil hneď po ich odhalení francúzsky ústredný úrad boja proti obchodovaniu s kultúrnymi predmetmi. Komu všetko pripadne, rozhodne súd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #obrazy #umelecké diela #Pablo Picasso