Ryža do Indie neprišla z Číny

Obyvatelia povodia rieky Indus, ktorá tečie súčasným Pakistanom a Indiou, sa nedozvedeli o pestovaní ryže od Číňanov, ako sa dosiaľ predpokladalo.

22.11.2016 16:00
India, vykopávky Foto:
Vykopávky v povodí rieky Indus odhalili, že sa tu ryža pestovala storočia predtým, ako bola dovezená čínska odroda.
debata (2)

Vlastné odrody ryže tam ľudia pestovali takmer päťsto rokov predtým, ako sa aj u nich viac osvedčila východoázijská verzia. Dokazujú to archeologické vykopávky, podľa ktorých domestifikácia ryže v okolí Indusu neprebehla po dovoze zŕn z východnej Ázie, ale diali sa nezávisle od seba.

Výskumníci v magazínoch Antiquity a Journal of Archeological Science takisto uviedli, že Indovia boli prví, ktorí zaviedli komplexné poľnohospodárstvo počas oboch sezón – letnej a zimnej. V lete pestovali najmä ryžu a fazuľu a v zime pšenicu, jačmeň a strukoviny, aj keď tieto plodiny vyžadovali rozdielne režimy zavlažovania.

Dosiaľ sa predpokladalo, že ryža na indickom území, najmä v okolí rieky Ganga, sa začala pestovať približne okolo roku dvetisíc pred naším letopočtom. Približne v tom období bola do oblasti dovezená ryža z Číny. Podľa nového výskumu však k domestifikácii ryže v Indii a Pakistane došlo prinajmenšom o 430 rokov skôr. „Našli sme dôkazy o úplne nezávislom osvojení si pestovania ryže v Južnej Ázii. Išlo predovšetkým o divokú odrodu Oryza nivara, ktorú vyšľachtili na Oryza sativa indica. Približne v roku 2000 pred naším letopočtom sa do povodia Indusu dostala aj čínska odroda Oryza sativa japonica,“ uviedla spoluautorka štúdie Jennifer Batesová z Cambridgeskej univerzity.

Rieka Indus pramení v tibetských Transhimálajach, oddeľuje západné Himaláje od Karákórumu, preráža úzkymi údoliami Himaláje západne od Nanga Parbatu a tečie južným smerom nížinami Pakistanu do Indického oceánu. Jej delta má až 8-tisíc štvorcových kilometrov, je však nesplavná.

„Čínska či japonská verzia ryže je produktívnejšia, no podľa našich zistení sa v okolí Indusu miestna verzia ryže pestovala dávno predtým, ako ju do značnej miery vytlačila odroda dovezená z Číny,“ hovorí Batesová. Jej kolega Cameron Petrie vysvetľuje, že povodie Indusu dostávalo dostatok letných aj zimných zrážok. To podporilo striedanie pestovaných plodín počas roka. Tým miestna civilizácia predbehla napríklad aj egyptskú či práve čínsku. „Vtedajšie civilizácie sa sústreďovali buď na zimné, alebo na letné plodiny. V Mezopotámii sa pestovala najmä zimná pšenica a jačmeň. V Číne dávali prednosť letnej ryži,“ uviedol Petrie. Oblasť Indusu je však na meteorologickej križovatke, čo umožnilo celoročné obhospodarova­nie pôdy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #India #ryža