Počas vojny v Bosne došlo údajne k znásilneniu 3 000 chlapcov a mužov

Sexuálne násilie, ktorým si prešli mnohí chlapci a muži počas vojny v Bosne a Hercegovine, je po viac ako 20 rokoch od konca vojny tabuizované.

19.05.2017 10:30
debata

Podľa správy Williamsovho inštitútu Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) bolo pritom počas vojny v rokoch 1992 až 1995 znásilnených asi 3 000 chlapcov a mužov, informoval spravodajský web Balkan Insight.

Hrubé porušenie ľudských práv

„Sexuálne násilie voči mužom a chlapcom, ktoré bolo spojené s konfliktom v Bosne, zostáva jednou z najmenej zdokumentovaných oblastí hrubého porušovania ľudských práv, ktoré sa odohrávalo,“ stojí v správe inštitútu.

Hlavným dôvodom, prečo sa tomuto násiliu nevenuje toľko pozornosti, je podľa správy skutočnosť, že časť spoločnosti túto minulosť popiera a mnoho obetí násilia svoj prípad neohlásilo. Stigma spojená so znásilnením a strach zo zahanbenia sú dôvody, prečo niektoré obete znásilnenia neoznámili. Bosnianske zákony podľa správy na riešenie týchto incidentov nestačia.

Znásilnenia počas domových prehliadok

Policajti vraj nemajú patričné ​​školenia k vyšetrovaniu podobných prípadov a u sudcov a súdnych znalcov je problém s citlivosťou voči obetiam sexuálneho násilia a ochranou ich súkromia v priebehu vyšetrovania a súdnych pojednávaniach.

Ďalším problémom je podľa správy skutočnosť, že celistvá databáza vojnových obetí sexuálneho násilia, ktoré sú nažive, neexistuje.

„Väčšina nahlásených prípadov sa odohrala vo väzbe alebo v koncentračných táboroch, v ktorých civilistov držali v otrasných podmienkach, boli však zdokumentované aj prípady, keď boli muži znásilnení počas rabovania, domových prehliadok a výsluchov,“ uvádza správa.

Spochybnené skutky

Hoci sa Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) podľa Williamsovho inštitútu téme venoval a tvrdil, že znásilňovanie predstavuje porušenie „zákonov a zvyklostí vojny“ a je zločinom proti ľudskosti, napriek tomu však sexuálne násilie voči chlapcom a mužom počas vojny v Bosne a Hercegovine býva príliš často spochybnené.

Občianska vojna v Bosne a Hercegovine bola najkrvavejšou kapitolou rozpadu Juhoslávie. Počas viac ako troch rokov si vyžiadala viac ako 100-tisíc mŕtvych a státisíce ľudí museli opustiť domovy.

Jedným z impulzov k vypuknutiu konfliktu bolo referendum o nezávislosti republiky, usporiadané na prelome februára a marca 1992. Hlasovanie, ktorého výsledky boli vyhlásené 3. marca 1992, totiž bojkotovali bosnianski Srbi, ktorí tvorili tretinu obyvateľov krajiny. Nedlho potom, čo sa voliči rozhodli pre samostatnosť, vypukli v Bosne prvé potýčky, ktoré čoskoro prerástli do občianskej vojny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Balkán #znásilnenie #Bosna a Hercegovina