Modré zákony menia farbu

Aj v USA majú zákony, ktoré upravujú, čo sa v nedeľu smie robiť a čo nie. Prečo sa volajú práve modré? Sú v súlade s ústavou USA? Aká budúcnosť ich čaká?

26.06.2020 07:00
šanon, spis, podnikanie, firma, úrad Foto:
Modré zákony sa v USA dostávajú pod paľbu kritiky najmä v ekonomicky ťažkých časoch.
debata

V Spojených štátoch upravujú chod života v nedeľu aj tzv. modré zákony. Ide o súbor zákonov, nariadení a iných právnych predpisov, ktoré zakazujú naplniť siedmy deň v týždni určitými svetskými aktivitami. Viaceré z týchto pravidiel vymysleli ešte americkí kolonisti koncom 17. storočia. Niektoré naďalej platia, aj keď v značne okyptenej podobe.

A prečo ich dodnes volajú modré? Traduje sa, že prvé vznikli v kolónii New Haven (štát Connecticut) a vytlačili ich na modrom papieri. Podľa inej verzie modré boli len obaly. A niektorí historici tvrdia, že výraz pochádza z pojmu „pravá modrá" a odkazuje na ľudí, ktorí nemenia svoje presvedčenie alebo politiku. Existuje však aj iné vysvetlenie z liahne kritikov týchto zákonov: „Modrá" znamenala v 18. storočí „strnulo, rigidne morálne".

Najprísnejšie nedeľné predpisy vznikli totiž v puritánsky, biblicky orientovaných komunitách. Spravidla zakazovali pravidelnú prácu v nedeľu, nákup a predaj, cestovanie, verejnú zábavu alebo šport. To všetko a ešte všeličo iné sa možno dozvedieť z knihy americkej religionistky Deborah Heinbuchovej a ekonóma Davida Labanda venovanej modrým zákonom.

Dodnes sa zachovali najmä tie z nich, ktoré zakazujú v nedeľu predaj liehových nápojov. Ale je to rozdielne nielen v každom z 50 štátov USA, ale nezriedka aj v jednotlivých krajoch, okresoch alebo dokonca mestách toho istého štátu. Povedzme, že niekde je predaj piva povolený, inde nie.

Okres Bergen v štáte New Jersey zakazuje nedeľný predaj všetkého s výnimkou predajní s potravinami, čerpacích staníc a lekární. V ostatných častiach štátu sú pravidlá voľnejšie. Veľmi prísne modré právo ma štát Severná Dakota, kde má nedeľný predaj „červenú" vo všetkých obchodných zariadeniach od polnoci do poludnia. Do roku 1967 to však bolo ešte prísnejšie – predajne sa mohli otvárať až v pondelok na poludnie.

Uznávaná americká právnička Lesley Lawrence-Hammerová tvrdí, že s plynutím času modré právo bledne alebo mení farbu, a že nadišiel čas na prehodnotenie jeho ústavnosti.

Modré zákony sa v USA dostávajú pod paľbu kritiky najmä v ekonomicky ťažkých časoch. Kritici im však aj v období prosperity vyčítajú, že nadŕžajú kresťanským cirkvám a diskriminujú ostatné náboženstvá. Stúpenci, naopak, poukazujú na to, že nedeľa už dávno nie je výlučne náboženským dňom a je veľa svetských dôvodov, aby sa počas nej zachoval pokoj, zákaz predaja alkoholu (menej autonehôd aj kriminality) a ľudia si oddýchli od nákupov i ďalších bežných starostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nedeľný predaj