Urobili dieru do sveta aj bez diplomu

Je až prekvapujúce, koľko ľudí bez vysokoškolského vzdelania nachádzame medzi svetovými politikmi, podnikateľmi a vynálezcami zvučných mien.

08.07.2020 07:00
iPhone, Steve Jobs Foto:
Steve Jobs, zakladateľ firmy Apple.
debata (24)

George Washington (1732 – 1799)

Nenadobudol formálne vzdelanie, v detstve mal však súkromných učiteľov. Pôvodným povolaním bol zememerač, neskôr farmár, počas bojov za nezávislosť urobil kariéru v armáde a v apríli 1789 sa stal prvým americkým prezidentom. Úrad zastával osem rokov.

Konstantin Ciolkovskij (1857 – 1935)

Zakladateľ teoretickej kozmonautiky, ako prvý na svete zdôvodnil použitie rakiet na lety do vesmíru. Nahluchlosť mu znemožnila dokončiť gymnázium vo Viatke (Riazanská oblasť v Rusku), potom sa vzdelával samoštúdiom.

Henry Ford (1863 – 1947)

Americký priemyselník, priekopník automobilizmu. Mal 16 rokov, keď ušiel z domu a začal pracovať v Detroite. V roku 1903 založil spoločnosť Ford Motor Co., ktorá spôsobila revolúciu na strojárskom trhu. Fordovi vyčítali nedostatok vzdelania, on sám tvrdil, že človek potrebuje špeciálne vedomosti, ktoré škola neposkytuje.

Jacques-Yves Cousteau (1910 – 1997)

Francúzsky oceánograf, ktorý odhalil hlbiny podmorského sveta. Skončil iba strednú námornú školu v Breste a potom 23 rokov slúžil vo vojenskom námorníctve. Neskôr konštruoval výskumné ponorky a hĺbkové morské kamery, stal sa riaditeľom Oceánografického ústavu v Monaku.

Ingvar Kamprad (1926 – 2018)

Švédsky podnikateľ, zakladateľ maloobchodného reťazca IKEA. Už ako 17-ročný zanechal štúdiá a dal sa na podnikanie. Od roku 1976 žil vo Švajčiarsku, bol najbohatším obyvateľom tejto krajiny a od roku 2009 aj najbohatším Európanom. Považovali ho za čudáka, napríklad jazdil na 15 rokov starom Volve a stravoval sa výlučne v lacných reštauráciách IKEA.

Zakladateľ reťazca obchodov IKEA sa dožil... Foto: SITA/AP
IKEA, Ingvar Kamprad Zakladateľ reťazca obchodov IKEA sa dožil úctyhodných 91 rokov.

Richard Branson (1950 – )

Britský podnikateľ a miliardár, majiteľ značky Virgin, ktorá zahŕňa okolo 500 spoločností. Jeho firma Virgin Galactic plánuje komerčné lety do vesmíru. Keď mal Branson 16 rokov, zanechal pokusy uchytiť sa na nejakej škole. Úlohu zohrali aj jeho ťažkosti pri čítaní (porucha dyslexia).

Bill Gates (1955 – )

Jeden z najznámejších a najbohatších ľudí súčasnosti. Na Harvardovej univerzite vydržal iba dva roky. Plne sa potom sústredil na vytvorenie programového zabezpečenia a založenie budúcej korporácie Microsoft. Mimochodom, v roku 2007 sa vedenie Harvardu rozhodlo udeliť Gatesovi status absolventa tejto univerzity.

Steve Jobs (1955 – 2011)

Zakladateľ a šéf firmy Apple, ktorá vyvinula jeden z prvých úspešných osobných počítačov. Štúdium na vysokej škole zanechal už po prvom semestri, niektoré prednášky však navštevoval podľa vlastného výberu ešte rok a pol.

Luigi Di Maio (1986 – )

začínal síce študovať právo na Neapolskej univerzite, ale nedokončil ju a vrhol sa do podnikania a politiky. Vstúpil do novozaloženého Hnutia piatich hviezd. Mal 26 rokov, keď sa stal podpredsedom talianskeho parlamentu a 31-ročný vicepremiérom v roku 2018 vo vláde Giuseppeho Conteho.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Diera do sveta #vysokoškolské vzdelanie