Dom prezidentov nebol vždy biely

Jeho základný kameň bol položený už v roku 1792, avšak prvý prezident v USA v ňom nikdy nebýval. Svoj názov dostal až v roku 1901. Čo sa ukrýva v Bielom dome?

06.11.2020 06:00
White House, Biely dom, dom prezidentov Foto:
Trojposchodová budova slúži najmocnejšiemu mužovi sveta na bývanie aj na prácu.
debata (1)
Prvý prezident USA, George Washington. Foto: SHUTTERSTOCK
George Washington, prezident, USA Prvý prezident USA, George Washington.

George Washington, prvý prezident Spojených štátov, osobne vybral parcelu na výstavbu rezidencie a odsúhlasil projekt architekta írskeho pôvodu Jamesa Hobana. Základný kameň otec zakladateľ USA položil v októbri 1792. Washington napriek tomu v Bielom dome nikdy nebýval. Ako prvá hlava USA sa do rozostavanej budovy nasťahoval až jeho nástupca John Adams v roku 1800. Odvtedy Biely dom dedí jeden prezident po druhom.

Prezidentský palác alebo Prezidentský dom – tak sa rezidencia pôvodne nazývala. Až neskôr získala oficiálny názov Biely dom. Oficiálne ju tak pomenoval v roku 1901 Theodore Roosevelt, za úradovania ktorého prešla rezidencia jednou z najrozsiahlejších renovácií vo svojej vyše dvestoročnej histórii.

Takto vyzeral Biely dom po požiari v roku 1814. Foto: SITA/AP
Biely dom, White House, požiar Takto vyzeral Biely dom po požiari v roku 1814.

Bielu fasádu sídlo prezidentov pôvodne nemalo. Získalo ju až niekoľko rokov po dokončení stavebných prác, ktoré nasledovali po tom, čo Briti počas vojny sídlo prezidenta USA v roku 1814 podpálili. Prestavbou domu bol znova poverený architekt Hoban. Práce sa skončili v roku 1817, keď sa do rezidencie nasťahoval prezident James Monroe.

Severná (resp. centrálna) časť Bieleho domu je... Foto: SITA/AP
Severná strana, Biely dom, White House Severná (resp. centrálna) časť Bieleho domu je najznámejšia, avšak nie najdôležitejšia.

Centrálna časť budovy, ktorá je ikonicky známa, lebo ju odvšadiaľ vidieť, nie je epicentrom, kde sa rodia najdôležitejšie politické rozhodnutia. Slúži na reprezentačné účely a ako luxusné bydlisko prezidenta a jeho rodiny. Celkovo má Biely dom 3 poschodia, 132 izieb, 3 kuchyne, 35 kúpeľní, 412 dverí, 147 okien, 28 kozubov, 12 komínov, 8 schodísk a 3 výťahy. Prezident má k dispozícii aj tenisové kurty, kolkársku dráhu, kino a plavecký bazén. Biely dom má aj vlastné zdravotné stredisko, zubnú ordináciu i podzemný kryt.

Zreštaurovaná Ružová záhrada. Foto: SITA/AP
Ružová záhrada, Biely dom Zreštaurovaná Ružová záhrada.

Skutočným centrom moci je nenápadné západné krídlo Bieleho domu, ktoré je schované za kolonádou a obklopené ružovou záhradou. Svoje kancelárie tam má prezident, viceprezident i ďalší vysokí úradníci. Západné krídlo dobudovali až za 27. prezidenta USA Williama Howarda Tafta, ktorý úradoval v rokoch 1909 – 1913. O premi­estnení prezidentských kancelárií z druhého poschodia centrálnej budovy rozhodol už v roku 1902 Theodore Roosevelt, ktorý projekt zadal slávnej newyorskej architektonickej firme McKim, Mead and White.

Oválnu pracovňu si prezidenti môžu na začiatku... Foto: SITA/AP, Ron Edmonds
Oválna pracovňa Oválnu pracovňu si prezidenti môžu na začiatku svojho pôsobenia zariadiť tak, ako uznajú za vhodné. Koberec na snímke navrhla Laura Bushová. Snímka je z roku 2008.

Oválna pracovňa je najznámejšou miestnosťou nielen západného krídla, ale aj celého Bieleho domu. Dominujú jej na juh orientované tri veľké okná za prezidentským stolom. Na severnej strane izby je kozub. Miestnosť, ktorá má 75 štvorcových metrov, si každá hlava štátu prispôsobí podľa svojho vkusu. Donald Trump dal nahradiť červené závesy zlatými a túto jeho obľúbenú farbu má aj nový koberec s prezidentskou pečaťou uprostred a viaceré doplnky. Z nábytku 45. prezident ponechal na mieste len pracovný stôl vyrobený z dubového dreva britskej fregaty Resolute, dar britskej kráľovnej Viktórie, ktorý prezidenti USA používajú od roku 1880.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Oválna pracovňa #Biely dom USA