Matovičova lotéria korení hlboko v hazarde

Čo má Matovičova lotéria spoločné s hazardom? A je to vôbec ešte lotéria? Lebo pripomína skôr marketingové hry alebo spotrebiteľské súťaže. Svoj pôvodný účel - zvýšenie zaočkovanosti obyvateľstva proti koronavírusu - očividne neplní, zato dokázala zamestnať státisíce ľudí. Jedných rozčuľuje, ďalších možno aj pobaví. Podobné hry vymýšľali už vládcovia v starom Ríme, aby poskytli plebsu na chvíľu vidinu šťastia.

12.09.2021 06:00
Československá štátna lotéria, žrebovanie,... Foto:
Pri žrebovaní Československej štátnej lotérie v marci 1958 v bratislavskej Redute pomáhali pionieri.
debata (11)

„Chlieb a hry" – tak znelo heslo rímskych cisárov. Už prvý z nich Caesar Augustus zaviedol počas veľkých sviatkov tzv. bezplatné lotérie pre prostý ľud. Ľuďom rozdávali „papieriky šťastia" a na niekoľké z nich pripadli vecné výhry. Alebo si žrebovali takéto lístky s názvami darov.

Nuž čo, aj v Biblii stojí, že Boh dal Mojžišovi zrátať synov Izraelových, aby medzi nich mohol žrebovaním (lósom) rozdeliť zem na západnom brehu rieky Jordán. Ako odmenu za roky skúšok a strádaní pri putovaní po púšti.

Už starí Gréci a Rimania rozhodovali vo vzájomných sporoch o rozdelení vojnovej koristi losovaním. Mimochodom, žrebovalo sa aj o Ježišovo rúcho po jeho ukrižovaní.

Ale zároveň už v časoch Julia Caesara pred narodením Krista organizovali v Ríme platené lotérie, aby mohli naplniť mestskú pokladnicu a z utŕžených peňazí opravovať cesty, mosty verejné budovy. A za vlády cisára Nera, o štvrťstoročie neskôr, prišli s prvou lotériou, ktorá mala peňažné výhry.

Bolo to však rímske právo, ktoré peňažné lotérie onedlho zakázalo. Znovu im začalo žičiť až stredoveké kanonické právo. Niekedy v 16. storočí sa totiž prišlo na to, že ak úrady tento zdroj príjmu zaobalia do eticky prijateľnej podoby, ľudia ho prijmú. Vznikli tzv. dobročinné lotérie, organizátori časť výnosov vyčlenili na podporu mestskej chudoby, telesne či inak postihnutých.

očkovacia lotéria, Čítajte aj Očkovacia lotéria sa šplhá k stále novým rekordom! Ustupuje jej aj Superstar

Velebená i zatracovaná

V roku 1520 vyšiel vo Francúzsku dekrét kráľa Františka I., ktorý povolil lotérie v piatich najväčších mestách. Podľa francúzskeho znalca stredovekých dejín Roberta Muchembleda sa lotérie najprv šírili v krčmách a v nevestincoch. Cirkevní hodnostári sa napodiv proti tomu nestavali, ba keď v roku 1553 štát stávky zakázal zákonom, nechali ich organizovať v kostoloch. „Lotérie pokračovali s nemým súhlasom kléru a vďaka využitiu posvätného práva prislúchajúceho svätostánku," dodáva historik.

V tých časoch sa dalo staviť na všetko, aj na voľbu nového pápeža. Neskôr však teológovia všetky hazardné hry zavrhli. A, naopak, za kráľa Ľudovíta XIV. (nazývali ho Kráľ Slnko), mohla hráčska vášeň prekvitať. Práve za jeho vlády zriadili aj Francúzsku kráľovskú lotériu. To sme už na začiatku 18. storočia. A takmer na jeho konci vypukla Veľká francúzska revolúcia. Jedno z jej prvých opatrení sa týkalo hazardných hier. Revolucionári nazvali kráľovskú lotériu metlou špekulácie a podvodu, nechutným finančným trikom, ktorý sa zmocňuje výsledkov driny človeka a prináša zúfalstvo nespočetným rodinám.

Lotérie vtedy zrušili, ale už o štyri roky ich obnovili. Je zaujímavé, že situácia sa zopakovala po boľševickej revolúcii v Rusku o 120 rokov neskôr, aj po Víťaznom februári v Československu o ďalšie štyri desaťročia. Pamätníci si ešte pamätajú, ako sa vtedy stavalo načierno – v hostincoch, u holiča alebo dokonca vo fabrických dielňach. Štát prichádzal o milióny, a tak v roku 1957 radšej zriadil Československú štátnu lotériu.

Lotérie však zakazovali (a nadlho) aj v takej slobodomyseľnej krajine, akou boli USA. Koncom 19. storočia zaznamenali niekoľko lotériových škandálov spojených s korupciou. Najmä súkromní zriaďovatelia lotérií buď výhry vôbec nevyplácali, alebo ich vyplácali podstatne nižšie, ako pôvodne tvrdili. Väčšine štátov sa lotérie vymkli spod kontroly a tak jeden za druhým ich zakazovali.

Napokon v roku 1892 Najvyšší súd USA to nielen potvrdil, ale zakázal aj distribúciu žrebov medzi jednotlivými štátmi, keďže Louisiana ako jediný štát si svoju lotériu zachovala. Zdôvodnenie rozsudku: „Lotérie majú demoralizujúci vplyv na ľudí."

Trvalo takmer 70 rokov, kým sa lotériový biznis v Spojených štátoch dočkal svojej renesancie. V štáte New York sa tak stalo v roku 1967, keď tam obnovili štátnu lotériu.

Žrebovalo sa aj o Ježišovo rúcho po jeho ukrižovaní.

Akáže lotéria? Marketingová hra

Lotériové hry sa postupne vetvili, košateli, nadobúdali rozmanité formy. Ich typológia zahŕňa štátne a súkromné, číselné a kurzové, peňažné a vecné, aktívne a pasívne atď. V minulosti sa rozlišovali predovšetkým tzv. triedne a janovské, resp. holandské lotérie. V súčasnosti odborníci poznajú aj tvrdý a mäkký hazard. Lotérie patria spravidla medzi ten tvrdší.

Slováci vyskúšali to aj ono, veď prvé triedne lotérie (rozvrhnuté na niekoľko ťahov, čiže tried) sa v Uhorsku objavili už pred tromi storočiami. Prvú číselnú lotériu podľa janovského vzoru (bolo treba uhádnuť 5 čísel z 90) zaviedli v našich končinách za Márie Terézie pred 250 rokmi.

Národní buditelia síce varovali národ pred hazardom, ale aj medzi nimi sa našli takí, čo mu prepadli. Spisovateľ Ľudovít Kubáni zahynul pri kartách rukou evanjelického farára Andreja Antalíka, ktorý po hádke vrazil vlastnému švagrovi nôž do hrude.

Jedných priviedla k lotériám hráčska vášeň – niektorí dokázali prehrať všetok majetok, ba aj manželku – ďalších nutkanie skúsiť šťastie a tretích zúfalstvo v núdzi. Tí kupovali lós aj za posledné groše, čo im zostali na jedlo pre deti.

Napodiv ľudia na Slovensku najviac peňazí na hazardné hry míňali v najhorších časoch, napríklad počas hospodárskych kríz. Súčasná pandémia a s ňou spojené obmedzenia to len potvrdili. Vlani stúpol zisk národnej lotériovej spoločnosti TIPOS napriek koronakríze takmer o tretinu. Stalo sa tak po troch rokoch jeho sústavného poklesu.

Kasíno / hazard / ruleta / Čítajte aj Hazardné hry sú od júla pod väčšou kontrolou, úrad pre ich kontrolu získava údaje online

Lenže tak ako v súčasnosti, tak aj v minulosti prevažná väčšina obyvateľstva hazardu neholdovala. Jedni k nemu mali prirodzený odpor, karty alebo žreby považovali za „čertove obrázky", ďalších tieto hry jednoducho nebavili, no nemálo bolo aj tých, ktorí odmietali podstupovať zbytočné riziko a platiť štátu „daň z hlúposti". Pochopili, že (parafrázujúc Adama Smitha z jeho Bohatstva národov) aj tá najmenšia suma, ktorú vložia do hry, je podstatne vyššia, ako stojí vyhliadka na veľkú výhru.

No vráťme sa k vývoju lotériových hier, ktoré sa ako všetko pominuteľné prispôsobovali dobe i móde. V novších časoch sa objavili stieracie žreby a s príchodom 21. storočia internetové on-line lotérie.

Zároveň čoraz viac dávali o sebe vedieť tzv. stimulačné lotérie, rôzne marketingové hry a spotrebiteľské súťaže, kde sa princíp lotérie využíva na podporu predaja tovaru a služieb. Hra na podporu vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 patrí zrejme medzi takéto hry.

Od bežných lotérií sa líšia aj tým, že ich výherný fond sa neformuje z príspevkov tipujúcich, ale z peňazí alebo z vecných darov poskytnutých organizátormi marketingovej akcie alebo sponzormi reklamnej kampane.

Ale možno vari tvrdiť, že človek sa jej zúčastňuje zadarmo? Sotva, veď hráč do takej hry sprostredkovane „vkladá" peniaze za nákup tovaru alebo služieb. Vkladá aj určitú energiu alebo námahu. Zbiera napríklad viečka od fliaš nejakého nápoja a posiela ich poštou usporiadateľo­vi akcie.

Ďalšou odlišnosťou je to, že podmienky marketingovej hry možno meniť aj v jej priebehu. V jednej takejto hre bolo podmienkou výhercu odpovedať do 10 sekúnd na telefonát organizátora akcie. Ak sa hráč dovtedy neozval, výhra prepadla. Málokto zo „šťastlivcov" sa zmestil do tohto časového limitu. Vyzvalo to verejné pohoršenie, limit museli predĺžiť. Niečo podobné sa prihodilo už na začiatku aj s Matovičovou lotériou…

Jednou z lotérií v niekdajšom Československu... Foto: Archív TASR
lotéria, Československo, výhra Jednou z lotérií v niekdajšom Československu bola aj takzvaná zberová. Slúžila na propagáciu zberných surovín. Na snímke z februára 1972 si výherca preberá kľúče od nového auta Škoda MB 1000. Šťastie sa naňho usmialo po kúpe jednokorunového žrebu.

Okrem rozdielov majú však takéto hry s bežnými lotériami aj veľa spoločného. Predovšetkým súťažný charakter a náhodný výber výhercov. Stačí si spomenúť na národnú bločkovú lotériu vyhlásenú pred ôsmimi rokmi a ukončenú vo februári tohto roku.

Prevádzkovaním štátnej lotérie pokladničných dokladov ako znel jej oficiálny názov, poverilo ministerstvo financií TIPOS a ono bolo jediným akcionárom tejto lotériovej spoločnosti. Ľudia posielali TIPOS-u bločky o nákupoch a čakali, či ich náhodou nevyžrebujú.

Na začiatku akcie, ktorá si kládla za cieľ boj proti daňovým podvodom v oblasti evidencie tržieb, sa do nej pravidelne zapájalo okolo 500-tisíc hráčov, ktorí si dali registrovať až 11 miliónov bločkov. O tri roky neskôr to bývala už len tretina či dokonca štvrtina zmieneného počtu. „Každý zázrak trvá iba tri dni," komentoval vtedy pokles záujmu o lotériu vtedajší minister financií Peter Kažimír. Lotéria však zaujala aj zahraničie, prebralo ju Česko, Poľsko a Portugalsko.

Vlani sa na Slovensku tejto lotérie zúčastňovalo už len okolo 20-tisíc hráčov a úmerne klesal aj počet registrovaných bločkov. Po zavedení eKasy a vďaka on-line evidencii tržieb hra vyčerpala svoj pôvodný potenciál a vytratil sa aj účel, pre ktorý bola stvorená.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Burgenland, ktorý má najvyššiu mieru zaočkovanosti v Rakúsku, usporiada očkovaciu lotériu

Limity očkovacej lotérie

Covidová lotéria nie je Matovičovým objavom, ako mnohí predpokladali. V americkom štáte Ohio trvala od polovice mája do polovice júna a v stávke bol milión dolárov. Výhry sa vyplácali z rozpočtu tohto štátu. Pre deti vo veku 12 až 17 rokov, ktoré sa dali zaočkovať, zriadili osobitné výhry: štvorročné štipendium na vysokých školách v Ohiu.

Skôr ako na Slovensku sa podobné hry rozbehli v Hongkongu, v Rusku aj v Poľsku. Rusi išli najprv cestou miestnych experimentov a vyskúšali rôzne herné plány. V Moskve v júni spustili lotériu, ktorá trvala do 11. júla a každý týždeň mohli čerstvo očkovaní súťažiť o štyri osobné automobily. V Podoľsku pri Moskve sa hralo o byty v novostavbe. V meste Togliatti, kde sa vyrábajú autá značky Lada, boli peňažné výhry. Tieto lotérie na federálnej úrovni vyhodnotili a zistili, že je lepšie hrať o viac výhier, aj keď menších, ale peňažných.

Prvého septembra sa v Ruskej federácii začína celoštátna očkovacia lotéria, ktorá potrvá do decembra 2021. Tisíc náhodne vybraných zaočkovaných vyhrá po 100-tisíc rubľov (v prepočte 1 150 eur).

Zatiaľ je známy jediný vedecký výskum účinnosti očkovacej lotérie. Urobili ho výskumníci z Lekárskej univerzity v Bostone pod vedením Allana Walkeya a týkal sa lotérie v Ohiu. Vyšlo im, že v porovnaní so štátmi, kde podobné hry neorganizovali, v tomto americkom štáte mierne vzrástli počty zaočkovaných hneď po oznámení, že sa lotéria bude konať. Potom však nasledoval pokles, aj keď o čosi miernejší ako v ostatných štátoch USA.

Vo Francúzsku sa lotérie najprv šírili v krčmách a v nevestincoch.

Vedci sa nazdávajú, že podobné hry nezmôžu viac, ak ich nesprevádza efektívna presvedčovacia kampaň. Opakujú, že bez vnútornej motivácie človeka to nejde. Lebo to sa len zdá, že hráč v prípade takejto lotérie nepodstupuje pri registrácii žiadne riziko. Musí sa najprv dať zaočkovať a tí, čo považujú vakcínu za vážnu hrozbu pre svoje zdravie, predsa riskujú (z ich pohľadu) až neuveriteľným spôsobom. Matovičovu lotériu považujú takíto ľudia za veľmi tvrdý hazard. Vraj kto v ňom prehráva? Daňoví poplatníci vrátane nezaočkovaných. A štát (až na tie dane z výhier). Navyše štát sa dopúšťa korupcie – podpláca nezaočkovaných, to píšu kritici na sociálnych sieťach.

V niektorých štátoch sa pokúšajú zvýšiť účinnosť očkovacej lotérie zviditeľnením výhercov. Napríklad v Lotyšsku sa majú objaviť na obrazovkách verejnoprávnej televízie po každom žrebovaní.

Osobné údaje výhercov lotérií sa kedysi aj v našom štáte zverejňovali, ako to je podnes napríklad v Amerike. Zvyšuje to dôveryhodnosť hry aj lotériovej spoločnosti. Dnes sú tieto údaje na Slovensku utajované zo zákona. Ale usilovní „investigatívci“ napriek tomu kadečo odhalia. A na sociálnych sieťach sa potom šíria „zaručené informácie", že „ide o podvod, lebo tá fešanda, čo vyhrala v Matovičovej lotérii, je priateľka jeho straníckeho kolegu".

Izrael, Naftali Bennett, očkovanie Čítajte viac Zaočkovaný Izrael sa obáva delty, Gaza spúšťa lotériu

Ako vyzerá podpora očkovania vo svete

  • V Hongkongu existuje niekoľko očkovacích lotérií, vecných aj peňažných, dotovaných nielen z rozpočtu, ale aj bohato sponzorovaných súkromnými spoločnosťami. Miestna developerská spoločnosť Sino Group zriadila lotériu s hlavnou výhrou 2-izbový byt v cene 1,4 milióna dolárov.
  • V americkom štáte New York dostáva čerstvo zaočkovaný vo vakcinačných strediskách zadarmo žreb niektorej bežnej lotérie. Stojí spravidla 20 dolárov. Biely dom dotuje vakcináciu vstupenkami na športové podujatia pre zaočkovaných zadarmo.
  • Srbsko ako prvý štát v Európe sa už v apríli tohto roku rozhodlo ponúknuť občanom peňažnú odmenu za vakcináciu v prepočte 25 eur na osobu. (V Mongolsku platia od 5. mája za to isté v prepočte 18 eur.)
  • V Thajsku v jednom regióne každý týždeň vyžrebujú medzi zaočkovanými jedného šťastlivca, ktorý získava teľa v hodnote okolo 300 dolárov
  • V indickom štáte Gudžarát všetkým ženám, ktoré sa dajú zaočkovať, urobia zadarmo piercing nosa. Mužov odmeňujú mixérom.
  • V americkom štáte Maryland spustili očkovaciu lotériu, v ktorej sa dá vyhrať od 40-tisíc až do 400-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #lotéria #hazardné hry #očkovacia lotéria