Pokračovanie článku: V modernej vojne najviac riskujú civilisti

Kde sa ukryť, keď zahučia varovné sirény

Väčšina krytov pre obyvateľstvo na Slovensku neznesie žiadnu kritiku. Postavili ich ešte v časoch studenej vojny a celé desaťročia ostávali nepovšimnuté. O úkrytoch pre civilistov hovorí Peter Štefunko, konateľ firmy Úkryt Stav.

Po útoku teroristov v New Yorku v septembri 2001 aj na Slovensku nastal oživený záujem o bezpečné ukrytie zo strany štátnych orgánov, súkromných firiem aj verejnosti. Ako dlho tento záujem potrval a aké výsledky priniesol?

Vtedy sa zvýšil záujem najmä o prostriedky individuálnej ochrany, napríklad ochranné masky, už menej o budovanie ochranných stavieb civilnej obrany. Bohužiaľ, v mnohých prípadoch zostalo len pri záujme.

Ako si to vysvetľujete?

Štátnym orgánom aj súkromným organizáciám na Slovensku sa hroziace nebezpečenstvo zdalo asi príliš vzdialené na to, aby vážne pristúpili k uskutočňovaniu zamýšľaných opatrení.

Zaznamenali ste znovu oživenie tohto záujmu po havárii jadrovej elektrárne vo Fukušime, alebo po vypuknutí bojov v Donbase?

V podstate sa zopakovalo to, čo aj v roku 2001. Veľká vzdialenosť od epicentier krízy nezvýšila pozornosť kompetentných orgánov k problematike civilnej ochrany.

V tom čase už existovala vaša firma. S akými problémami ste sa najčastejšie stretávali?

Tak ako každá nová firma aj moja zaplatila nováčikovskú daň. Potenciálni investori zo začiatku firme nedôverovali, ale postupom času prichádzali prvé zákazky. Museli sme tvrdo pracovať, čo napokon prinieslo vytúžený efekt. Robíme všetko – počnúc spracovaním dokumentácie civilnej ochrany, cez odborné prehliadky filtračných a ventilačných zariadení až po realizáciu stavieb.

Ako sa mení situácia na trhu v súvislosti s vojnou na Ukrajine? Pozorujete nejaký výraznejší rast záujmu o vaše produkty zo strany právnických aj fyzických osôb?

Záujem rastie, správcovia ochranných objektov nás žiadajú o čo najrýchlejšie odstránenie nedostatkov zistených odbornou prehliadkou filtračných a ventilačných zariadení a spohotovenia celého objektu.

V akom stave sa úkryty nachádzajú?

Niekde v lepšom, inde v horšom. Treba si však uvedomiť, že vyše 30 rokov sa do tejto oblasti neinvestovalo toľko, aby objekty civilnej ochrany mohli byť udržiavané v zmysle predpisov a platnej legislatívy.

Pred rokmi investícia do úkrytu v obytnej alebo administratívnej budove predstavovala aj 10 percent z rozpočtu celej stavby. Ako to vychádza dnes?

Nedá sa presne povedať, či to je 10 alebo 15 percent. V začiatkoch budovania protiatómových krytov sa preferovali najmä odolné a plynotesné ochranné stavby. Dnes môžeme povedať, že na jednu ukrývanú osobu v takomto objekte pre verejnosť treba investovať od 60 do 200 eur podľa typu ochrannej stavby.

A v prípade úkrytu pre individuálneho stavebníka?

Tam je to, samozrejme, viac, ale podľa predstáv a finančných možností stavebníka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #civilisti #vojna na Ukrajine