Čo prezradila CIA: Štrougala mal Brežnev v zálohe, keby Husák zlyhal

Označovaný za komunistického dogmatika a blízky kamarát bývalého šéfa KSČ by mohol byť ako monitor Moskvy v Prahe. Týmito slovami americká tajná služba v novembri 1968 hodnotila Lubomíra Štrougala, ktorý 6. februára 2023 zomrel vo veku 98 rokov.

09.02.2023 06:00
Lubomír Štrougal / Gustáv Husák / Foto:
Lubomír Štrougal (vľavo) debatuje s Gustávom Husákom. Snímka z marca 1969 je z Bratislavy, kde bolo plenárne zasadnutie Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska.
debata (38)

Zaujímavé informácie o ňom sa nachádzajú v odtajnených dokumentoch CIA. Materiály sú dostupné na webovej stránke americkej spravodajskej služby.

Dubček má potenciálneho súpera v Štrougalovi

Na jeseň 1968 ešte nenastali v Československu zásadné personálne zmeny. Rokovanie sa konalo tri mesiace po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy. CIA poukázala na to, že po búrlivom zasadnutí pléna Ústredného výboru KSČ zostal Alexander Dubček lídrom strany, stolička sa nezlomila ani pod prezidentom Ludvíkom Svobodom a vo funkcii sa udržali aj premiér Oldřich Černík a predseda Federálneho zhromaždenia Josef Smrkovský.

„Napriek tomu sa teraz zdá, že Dubček má potenciálneho súpera v konzervatívcovi Štrougalovi, ktorého dosadili na štyri dôležité posty v strane,“ upozornila CIA. Dostal sa do výkonného výboru KSČ, čo bol novozriadený orgán, ktorý mal riešiť naliehavé problémy. „Väčšina jeho členov sú umiernení, takže vo výbore sa predíde tomu, aby liberálna alebo konzervatívna frakcia získala kontrolu v strane.“ (Čo sa týka výrazu konzervatívec, vo voľnom preklade z angličtiny by to bol komunistický jastrab alebo ortodoxný komunista.)

Štrougalovi dali tiež novú funkciu šéfa straníckeho úradu na území Čiech, čo súviselo s federalizáciou (na Slovensku existovala KSS, ale Česko vlastnú národnú komunistickú stranu nemalo, takže išlo o vytvorenie paralely).

Obsadením ešte ďalších dvoch postov sa jeho vplyv v KSČ zrazu výrazne zväčšil. CIA poznamenala, že počas pléna v Prahe Dubček a Černík odleteli na krátky čas do Poľska, aby o výsledkoch rokovania informovali sovietskeho lídra Leonida Brežneva, ktorý bol na návšteve vo Varšave. „Štrougal, ktorý bol raz označený za dogmatika a za blízkeho kamaráta bývalého šéfa KSČ Antonína Novotného, sa môže stať monitorom Moskvy v Prahe,“ konštatovala americká tajná správa z 18. novembra 1968.

Ďalšie zistenia rozviedky prišli do Washingtonu už o dva dni. Pozornosť bola znovu venovaná Štrougalovi. Správa CIA odoslaná z Prahy sa dokonca zaoberala výlučne iba týmto komunistickým politikom, ktorý mal vtedy 44 rokov.

Štrougal, ktorého vytiahli na štyri čelné stranícke posty, nie je fanatický stalinista, ale je tvrdý konzervatívec. Z tajnej správy CIA z 18. novembra 1968

Typ komunistu, ktorému Moskva môže dôverovať

„Štrougal, ktorého vytiahli na štyri čelné stranícke posty, nie je fanatický stalinista, ale je tvrdý konzervatívec,“ napísala CIA s odvolaním na svoj zdroj v Prahe, ktorý je v odtajnenom dokumente vybielený. Tajná služba pokračovala tým, že Štrougal je osobný priateľ Novotného, ktorý sa však politicky od neho v zime 1967 odvrátil a dopomohol k jeho zosadeniu, za čo o niekoľko mesiacov dostal za odmenu funkciu podpredsedu vlády.

CIA pripomenula, že po invázii 21. augusta 1968 sa Štrougal ocitol medzi čelnými československými komunistami, ktorých zatkli sovietski okupanti. Malo to asi súvisieť s tým, že v prvej chvíli odsúdil vpád vojsk ako ilegálny krok. Podľa CIA si však rýchlo uvedomil svoj prešľap a zmenil názor: „Následne vyhlásil, že intervencia bola nevyhnutná pre vážne chyby časti Dubčekovho režimu.“

Leonid Brežnev (uprostred) na návšteve... Foto: Archív TASR
Leonid Brežnev / Gustáva Husáka / Leonid Brežnev (uprostred) na návšteve Bratislavy v máji 1978 po boku Gustáva Husáka (vpravo)

V správe sa ďalej písalo, že Štrougal je syn cementára, málokedy cestuje a mimo socialistických krajín navštívil iba Fínsko. „Spolu s macchiavelis­tickým pragmatizmom má Štrougal schopnosti a energiu; nie je okázalý politik. Všetky tieto vlastnosti by mu mohli poslúžiť, aby sa stal človekom Moskvy v československom vedení,“ podotkla CIA.

O existencii dobrých vzťahov Štrougala s Moskvou v poslednom čase podľa tajnej správy vypovedalo to, že bol v kontakte s Vasilijom Kuznecovom, námestníkom sovietskeho ministra zahraničných vecí, ktorý po okupácii patril medzi architektov tzv. normalizácie v Československu.

Klement Gottwald, Čítajte viac Tajné správy CIA: Gottwald zomrel. Kto ho nahradí?

CIA predpovedala Štrougalovi možný obrovský skok v jeho politickej kariére: „Ak Sovieti udržia silný tlak na československý režim, Štrougal by mal dobrú pozíciu stať sa vyzývateľom Dubčeka o vedenie strany, možno už skôr, ako sa uskutoční ďalší zjazd KSČ v roku 1969. Je jasný typ komunistu, ktorému Moskva môže dôverovať.“

Dubček stratil funkciu prvého tajomníka Ústredného výboru KSČ v apríli 1969. Štrougal sa na tento post nehrnul, pretože Brežnev usúdil, že mu bude vyhovovať Gustáv Husák. „Svojho času sa myslelo, že Štrougal vyzve Husáka, ale bol nútený stáť v rade, čo bol výsledok rozhodnutia Moskvy podporiť Husáka na čele strany,“ informovala CIA na konci roku 1969.

Takmer dokončil budovanie impéria

Napriek tomu, že Štrougal sa nestal nástupcom Dubčeka, jeho vplyv sa čoraz viac zvyšoval. Vyplývalo to z funkcie šéfa pre riadenie straníckej práce v Čechách a na Morave. „Štrougal takmer dokončil budovanie impéria na českom území, s ktorým začal pred rokom,“ uviedla CIA v správe z 1. decembra 1969.

Bol to on, kto v Česku zariaďoval politické čistky v rámci tzv. normalizácie. „Zabojoval o to, aby umiestnil svojich nasledovníkov do strany, do vlády a do masových organizácií. Odstránenie Čestmíra Císařa z funkcie predsedu Českej národnej rady (českého parlamentu) a vytlačenie 62 poslancov z nej sú opatrenia Štrougala v jeho úspešnej eliminácii jednotlivcov, ktorí boli prominentmi počas Dubčekových reforiem v roku 1968,“ napísala vtedy CIA o najnovšom vývoji.

Štrougal takmer dokončil budovanie impéria na českom území, s ktorým začal pred rokom. Z tajnej správy CIA z 1. decembra 1969

Dodala, že Štrougal pokračuje v posilnení svojej pozície ako muža číslo dva v Československu po prvom tajomníkovi strany Husákovi.

Podľa CIA však Husák nemohol mať istotu, že zostane nástupcom Dubčeka: „Štrougala si Moskva zrejme drží v zálohe pre prípad, že by Husák uspokojivo neriadil návrat k ortodoxnému komunizmu,“ usúdila CIA vo svojom dokumente z 1. júla 1969.

Faktom bolo, že Husák nemal ľahkú pozíciu po svojom zvolení za prvého tajomníka. Moskva síce naňho prikývla, ale zjavne si ponechala Štrougala ako najvhodnejšieho náhradníka v prípade potreby.

Privítanie Lubomíra Štrougala chlebom a soľou v... Foto: Archív TASR
Lubomír Štrougal Privítanie Lubomíra Štrougala chlebom a soľou v máji 1985, keď pricestoval na pracovnú návštevu do Košíc

Súviselo to ešte s blížiacim sa termínom zasadnutia straníckeho pléna 29. mája 1969, o čom CIA informovala tri dni predtým: „Husák zápasí o získanie kontroly v strane. Čelí konzervatívcom, ktorých vedie Štrougal, ktorý je teraz v ofenzíve. Konzervatívci si želajú návrat k ortodoxnému štýlu riadenia komunistického vládnutia.“

Americká rozviedka zároveň upozornila na to, že Sovieti odmietli verejne podporiť Husáka pred nadchádzajúcim plénom, čím mu neuľahčili situáciu ako novému lídrovi; odmietli jeho žiadosť navštíviť Moskvu pred dátumom plenárneho rokovania.

Husák sa napokon udržal v najvýznamnejšej funkcii a Štrougal sa zabetónoval pri moci v januári 1970, keď sa stal predsedom federálnej vlády. V tejto funkcii bol až do októbra 1988, keď podal demisiu. Podľa CIA sa však mohlo stať aj niečo celkom iné.

Národnostná karta

Čoskoro môže nastať čas, keď zástancovia tvrdej línie nájdu v Husákovi prekážku pre svoje ambície. Z tajnej správy CIA z 5. júna 1969

Americká tajná služba sa vo svojej správe z 5. júna 1969 venovala vzťahom Husáka so Štrougalom a možným rizikám. Konštatovala, že prvý tajomník strany si dočasne získal podporu prosovietskych jastrabov, ale nevylúčila, že by mohol nastať zápas o moc medzi nimi dvoma: „Títo dvaja muži majú odlišné pozadie, povahu a politické názory. Čoskoro môže nastať čas, keď zástancovia tvrdej línie nájdu v Husákovi prekážku pre svoje ambície.“ Husák síce presadzoval tzv. normalizáciu, ale nebol stalinista typu Vasila Biľaka.

A čo viac, podľa CIA sa mohla objaviť národnostná karta. Tajná služba poukázala na to, že veľa Čechov nemá rado Husáka, pretože sa zaslúžil o federalizáciu, vďaka čomu menšinoví Slováci nadobudli takmer rovnocenné postavenie v spoločnom štáte s českou väčšinou: „Mnohí Česi mu nedôverujú. Štrougal by pravdepodobne mohol zúročiť túto nedôveru. Národnostný problém by mohol byť rozhodujúci.“

Vladimír Clementis Čítajte viac Tajná správa CIA: Clementisa chceli oslobodiť. Stalin bol proti

Dôležitý aktér už pred okupáciou

Mimochodom, čo sa týka vzťahov medzi Prahou a Moskvou, Štrougal bol významný už pred inváziou do Československa. Správa CIA z 10. júna 1968 poukázala na to, že v ten deň priletel do Sovietskeho zväzu.

Ako podpredseda československej vlády prišiel nadviazať na debatu medzi Dubčekom a Brežnevom 4. mája 1968 o dlhodobej ekonomickej spolupráci. Podľa Američanov bola hlavnou témou rokovaní Štrougala v Moskve žiadosť o poskytnutie pôžičky vo výške 400 miliónov amerických dolárov. CIA usudzovala, že Kremeľ by s ňou mohol súhlasiť pod podmienkou, že si od Československa vynúti dôležité politické ústupky.

Štrougal si však bol vedomý, že do Moskvy neprišiel prosíkať o úver v takzvanej tvrdej valute. „Západonemecká Sociálnodemokra­tická strana údajne ponúkla, že zariadi, aby spolková vláda schválila pôžičku do 400 miliónov, a to bez nadviazaných diplomatických vzťahov. Jej predstaviteľ zrejme na oplátku požiadal, aby Československo znížilo svoje vojenské výdavky. Talianska (komunistická) strana povzbudila vládu v Ríme, aby sa pridala k ponuke z Bonnu,“ napísala CIA.

Československo sa však napokon dolárov od Sovietskeho zväzu nedočkalo. Dubček nezišiel z cesty reforiem, a tak Brežnev namiesto peňazí poslal proti nemu tanky.

Lubomír Štrougal Čítajte viac Vo veku 98 rokov zomrel Lubomír Štrougal. Podľa historika bol pravou rukou Gustáva Husáka

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Lubomír Štrougal #Gustáv Husák #Leonid Brežnev