Vojnového hrdinu potrestali, lebo bol gej. Omilostili ho posmrtne

Prečo má slávna počítačová firma Apple logo v podobe nahryznutého jablka? Jedným z dôvodov má byť to, že ide o symbol údajnej samovraždy. Krútite hlavou nad tým, že čítate hlúpy žart? Netreba to robiť.

06.01.2014 10:00
debata (30)

Písal sa rok 1954 a na posteli ležalo mŕtve telo sympatického štyridsiatnika. Pri ňom jablko, z ktorého si odhryzol. Tento kus ovocia mal byť namočený do kyanidu. Nebožtíkom bol Alan Turing. Brit, ktorý svojou geniálnou hlavou významne prispel k víťazstvu nad nacistami. Vojnový hrdina, ktorého zatratili. Muž, ktorý trpel len preto, že bol homosexuál.

Nemohli urobiť nič lepšie

Britská kráľovná omilostila Alana Turinga... Foto: ISIFA
Alan Turing Britská kráľovná omilostila Alana Turinga takmer 60 rokov po jeho smrti.

V prvých školských rokoch mal Turing povesť priemerného žiaka. Postupom času sa však začalo ukazovať, že má obrovský matematický talent. A silnú chuť učiť sa.

Ako 13-ročného ho rodičia poslali na lepšiu školu. Turingov prvý deň v nej nešťastne pripadol na generálny štrajk, ktorý trval desať dní. Chlapec bol taký nadšený z novej školy, že sadol na bicykel a prekonal trasu dlhú 97 kilometrov zo Southamptonu do Sherbornu. Bola to úmorná cesta, preto jednu noc spal v hostinci.

Mal 18 rokov, keď ho poznačila smutná udalosť. Jeho najlepší kamarát, rovesník zo školy Christopher Marcorm zomrel na tuberkulózu. „Tragédia otriasla náboženskou vierou Turinga. Prestal veriť v Boha. Osvojil si presvedčenie, že všetko vrátane ľudského mozgu musí byť materialistické. Stále však veril, že duša zostane žiť aj po smrti,“ napísal o ňom týždenník Time.

Turing vyštudoval to, čo ho začalo zaujímať v detstve – matematiku. Urobil si aj doktorát. Začiatok druhej vojny ho zastihol už ako úspešného analytika. Mal len 27 rokov. Krátko po napadnutí Poľska hitlerovským vojskom v septembri 1939 vyhlásila Británia vojnu Nemecku a Turing sa vzápätí presunul do Bletchley Parku, približne 80 kilometrov od Londýna. Britská vláda tam vytvorila tím expertov, ktorí by dokázali prelomiť nacistický šifrovací stroj Enigma. Čoskoro sa ukázalo, že nemohla urobiť nič lepšie, ako vybrať Turinga.

Trochu čudné správanie

Turinga pravidelne začiatkom júna trápila senná nádcha. „Do práce jazdil na bicykli s plynovou maskou na hlave, aby sa nenadýchal peľu,“ zaspomínal si jeho kolega Jack Good, ktorého rozprávanie knižne zaznamenal britský vojnový historik Ronald Lewin.

Good podotkol, že génius mal čudné správanie. Bicykel si nedal opraviť, ale počas jazdy vždy zosadol, keď mal problémy s reťazou, a napravil si ju. Zakaždým počítal, koľkokrát si bude musieť vlastnoručne pomôcť. „Ďalšou zvláštnosťou bolo, že hrnček na čaj si dával v práci na reťaz pripevnenú k radiátoru. Bál sa, že by ho niekto mohol ukradnúť,“ prezradil o ňom kolega. V Bletchley Parku robil Turing šéfa tímu, ktorý sa zaoberal matematickými problémami.

Bol to on, komu patrí hlavná zásluha za nabúranie do Enigmy. Nacisti boli presvedčení, že nikomu sa nepodarí odhaliť, o čom medzi sebou komunikujú. Veď mali viac ako 100 miliárd kombinácií prepojenia. Na prvý pohľad tak šanca rozlúštiť šifru bola napríklad oveľa menšia, ako keby niekto mal s jedným stĺpcom na tikete uhádnuť, aké budú všetky vyžrebované čísla lotérie.

V tíme špecialistov sa Turing zaľúbil do kolegyne Joan Clarkovej. „V roku 1941 ju požiadal o ruku. Zasnúbenie však trvalo veľmi krátko. Zdôveril sa jej, že má aj homosexuálnu orientáciu,“ napísal David Leavitt, autor jednej z kníh o Turingovi. Clarková zostala sklamaná, ich vzťah sa rozpadol. Po tejto skúsenosti sa Turing rozhodol, že sa už nikdy nepokúsi vstúpiť do manželstva.

Trest za homosexualitu

Po skončení vojny Turing pôsobil na dvoch univerzitách a v jednom londýnskom fyzikálnom laboratóriu. Keď žil v Manchestri, v januári 1952 sa rozvinul románik medzi ním a 19-ročným Arnoldom Murrayom. Mladík bol nezamestnaný muž.

Onedlho niekto vykradol Turingov dom. Nahlásil to polícii a počas vyšetrovania sa priznal, že udržiaval intímny vzťah s Murrayom. Keďže homosexualita bola v tom čase v Británii protizákonná, obidvoch mužov súdili.

Turing dostal na výber. Väzenie alebo chemickú kastráciu. Rozhodol sa pre druhú možnosť. Podstúpil estrogénovú terapiu. Dovtedy štíhly elegán sa veľmi zmenil. Muž, ktorý predtým dokázal zabehnúť maratón, pribral a zväčšili sa mu prsia. V júni 1954 našli jeho mŕtvolu na posteli v jeho bydlisku. Podľa oficiálnych zistení sa otrávil kúskom z jablka namočeného do kyanidu.

Objavili sa úvahy, že samovražda bola inscenovaná. Neexistovali však dôkazy, ktoré by podporovali sprisahaneckú teóriu. Matka Turinga neverila, že si zobral život dobrovoľne, ale na druhej strane nepomýšľala na vraždu. Keďže jej syn prichádzal do styku aj s chemikáliami, nazdávala sa, že to bola nešťastná náhoda. Poukázala na to, že mal neporiadok so skladovaním chemických látok.

Iné vysvetlenie ponúkli spisovateľ Leavitt a Andrew Hodges, ďalší autor životopisnej knihy o Turingovi. Zhodli sa v tom, že génius sa inšpiroval svojou obľúbenou disneyovkou Snehulienka a sedem trpaslíkov. „Jablko ponáram do jedu a na svet privádzam spavú smrť,“ spievala zlá kráľovná v rozprávke. Samozrejme, že je možné, že úspešný vedec nedokázal žiť s obrovským pocitom poníženia, a tak si zvolil odchod zo života.

Dlhé mlčanie

Britskou spoločnosťou zatratený Turing upadol po smrti do zabudnutia. „Mlčanie prelomil Front slobody gejov, keď v roku 1973 upozornil na prípad, ako zákony a medicína ublížili homosexuálom,“ upozornil životopisec Hodges v príspevku pre stanicu BBC. Toto združenie zamerané na presadzovanie práv sexuálnej menšiny vtedy v stručnom vyhlásení poukázalo na smutný osud Turinga.

Ticho o géniovi konečne zmenili tieto slová, ale potom ešte dlhý čas nedošlo v Británii k ničomu, čo by znamenalo návrat k spravodlivosti. (Inak to bolo v USA, kde Turing počas vojny krátko pracoval. Už od roku 1966 tamojšie Združenie pre výpočtové stroje udeľuje Turingovu cenu za úspechy v tejto oblasti. Pocta je spojená s odmenou štvrť milióna dolárov.)

V Británii sa konečne začalo viac hovoriť o Turingovi v posledných približne pätnástich rokoch. Ako prvý z vlády prehovoril v roku 2009 vtedajší premiér Gordon Brown. „V mene všetkých, ktorí vďaka Alanovej práci žijú slobodne, zdôrazňujem, že je nám ľúto, čo sa mu stalo. A bez jeho prispenia mohli byť dejiny druhej svetovej vojny veľmi odlišné,“ vyhlásil.

V decembri 2012 skupina svetoznámych vedcov napísala list súčasnému predsedovi vlády Davidovi Cameronovi. Žiadali ho, aby Británia oficiálne očistila Turingovo neprávom pošpinené meno. Konkrétne chceli, aby mu bol prepáčený trest za homosexualitu. „Bol to vojnový hrdina, ktorý bol výnimočný pre Britániu,“ pripomenuli autori listu.

No len celkom nedávno, na Štedrý deň uplynulého roku britská panovníčka Alžbeta II. Alana Turinga posmrtne omilostila. Stalo sa tak takmer 60 rokov po jeho smrti.

Bez tohto génia mohol byť vývoj vojny naozaj iný. Historici tvrdia, že prelomenie Enigmy urýchlilo koniec hrôz prinajmenšom o dva roky. „Turing bol výnimočný človek s geniálnymi myšlienkami. Bol národný hrdina, ale zaobchádzalo sa s ním barbarsky. Zaslúži si, aby sme si ho pripomínali a uznávali,“ citovala BBC britského ministra spravodlivosti Chrisa Graylinga.

Geniálny britský vedec Alan Turing

  • Narodil sa v Londýne v roku 1912. Otec bol britský koloniálny úradník pôsobiaci v Indii, kam sa s manželkou vrátil z Anglicka po narodení syna. Malého Alana nezobrali so sebou, starala sa o neho opatrovateľka, pomáhali aj príbuzní.
  • V detstve nič nenasvedčovalo, že by mal geniálny mozog. V škole dosahoval priemerné výsledky. Zaujímal ho šach, ktorý si vyžaduje dobrú hlavu, ale ako hráč nevynikal. Bavilo ho riešiť matematické úlohy, ale na opačnej strane mu robilo problémy pochopiť kalendár.
  • Pri výbere vysokej školy si zvolil matematickú fakultu. Diplom získal na prestížnej univerzite v Cambrigei. V rokoch 1937 – 1938 študoval v americkom Princetone, kde si urobil doktorát.
  • Už ako 24-ročný sa blysol vedeckou prácou s názvom O vyčísliteľnosti, v ktorej bola prvá zmienka o takzvanom Turingovom stroji. Išlo o teoretický model výpočtového zariadenia, ktoré sa stalo základom informatiky. Významne tak prispel k vzniku počítačov. Turingov prínos spočíval v tom, že navrhol princíp počítača ako univerzálneho stroja, ktorý dokáže podľa návodu prakticky čokoľvek riešiť.
  • Pred začiatkom druhej svetovej vojny, čiže ešte len ako 27-ročný, mal už povesť uznávaného matematika a analytika. Bolo preto logické, že ho britská vláda vybrala v septembri 1939 do tímu, ktorý sa zaoberal kódmi a šiframi. Experti mali za úlohu dokázať čítať nemecké rádiové depeše. Nacisti ich šifrovali strojom Enigma. Boli presvedčení, že toto zariadenie je úplne odolné proti kryptoanalytikom. V zlepšenej verzii existovalo viac ako 100 miliárd kombinácií prepojenia.
  • Ako šéf tímu matematických problémov exceloval. Podarilo sa mu nájsť spôsob, ako prelomiť Enigmu. Takzvaná Profesorova kniha, ktorej bol autorom, opísala základy útoku na nacistický šifrovací stroj. Na základe toho začiatkom roku 1940 Briti zhotovili zariadenie Victory, ktoré napodobňovalo činnosť 30 strojov Enigmy. Výsledok bol skvelý – darilo sa nájsť kľúč k Enigme za hodinu. Turing dosiahol ďalší riešiteľský vrchol v roku 1941, keď prelomil aj kód nemeckého vojenského námorníctva, ktoré používalo najdokonalejšiu verziu Enigmy.
  • Po skončení vojny pôsobil krátky čas na univerzite v Cambridgei. Potom nastúpil do londýnskeho Národného fyzikálneho laboratória, kde sa podieľal na vývoji modelu počítača. V roku 1948 sa presunul na univerzitu v Manchestri, kde zhotovil jeden z prvých elektronických počítačov na svete a zároveň napísal knihu s názvom Programovanie a inteligencia. Do dejín naposledy vstúpil v roku 1952, keď zostavil prvý šachový program a krátko pred svojou smrťou, keď rozpracoval teórie, ktoré spájali biológiu s informačnými technológiami.
  • Zlomovým momentom v jeho súkromnom živote sa stalo zatknutie. Polícia ho zadržala v roku 1952, čiže v čase, keď pracoval v Manchestri. V Británii platil zákon, ktorý trestal homosexualitu medzi mužmi. Udržiaval intímny pomer s 19-ročným mládencom. Turing podstúpil chemickú kastráciu a úrady mu odňali bezpečnostnú previerku. Dovolili mu aspoň pokračovať prednášať na univerzite.
  • Zomrel v roku 1954, dva týždne pred svojimi 41. narodeninami. Smrť sprevádzali záhadné okolnosti. Jeho mŕtvolu našli na posteli, pri ktorej bolo nahryznuté jablko údajne namočené v kyanide. Kriminalisti však nezisťovali prítomnosť jedovatej látky v ovocí. Úmrtie na kyanid odhalila až pitva. Podľa oficiálnej správy Turing spáchal samovraždu. Jeho matka takému tvrdeniu neuverila. Susedia zhodne vypovedali, že posledné dni pred smrťou mal dobrú náladu.
  • Význam a zásluhy Turinga boli dlho nepovšimnuté, rovnako to platilo o jeho neprávom pošpinenom mene. K prvému oficiálnemu očisteniu došlo až v roku 1996, keď sa mu dostalo posmrtného ospravedlnenia. Vtedajší britský premiér Gordon Brown zdôraznil, že mu je ľúto, aké príkoria musel Turing podstúpiť. Nedávno, presne na Štedrý deň 2013, mu panovníčka Alžbeta II. udelila milosť.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Alan Turing