Prvá afganská pilotka si splnila sen. Talibanci ju zasypávajú vyhrážkami

Nílúfar Rahmániová je prvá Afganka, ktorej sa po páde Talibanu podarilo získať povolenie pilotovať lietadlá s pevnými krídlami a dostať sa do afganského letectva, teda do sveta, ktorý v konzervatívnom Afganistane patrí výlučne mužom.

15.05.2015 14:54
Nílúfar Rahmániová Foto:
Nílúfar Rahmániová je prvou Afganka, ktorá získala povolenie pilotovať lietadlá a stala sa plnohodnotnou súčasťou afganskej armády.
debata (31)

Nílúfar má 23 rokov, volajú ju afganská Top Gun a po letiskovej ploche sa pohybuje sebavedomo v leteckej kombinéze, s okuliarmi a na hlave má tradičnú čiernu moslimskú šatku. Nílúfar sa podarilo splniť si detský sen a urobiť „mikrorevolúciu“.

„Už ako dieťa som snívala o pilotovaní lietadla, vždy, keď som sledovala lietajúceho vtáka. Sny má mnoho mladých žien v Afganistane, ale ich naplnenie väčšinou narazí na prekážky i hrozby,“ povedala pôvabná žena.

Nílúfar vyrástla v Kábule a do pilotného kurzu sa zapísala v roku 2010. Rodičia ju podporili, ale mnohí nie. Keď po dvoch rokoch zložila pilotné skúšky, bola prvou Afgankou s oprávnením pilotovať lietadlo s pevnými krídlami. Pred ňou získalo len niekoľko žien oprávnenie pilotovať vrtuľníky.

Počas vlády Talibanu, ktorá sa skončila pred 14 rokmi, ženy nesmeli vychádzať z domu bez mužského sprievodu a žili v ústraní. Rovnosť medzi ženami a mužmi je v Afganistane dodnes vzdialeným snom.

Nílúfar sa snaží ignorovať všetkých, ktorí sa jej alebo jej rodine vyhrážajú. Napriek tomu však v roku 2013, keď boli hrozby veľmi vážne, na dva mesiace z Afganistanu radšej odišla. Dodnes pri sebe pre istotu nosí pištoľ na sebaobranu. Aj keď si zvykla na pohľady mužov, zo základne nikdy nechodieva von v uniforme, pretože by sa mohla stať ľahkým terčom útočníkov. „Už sa nemôžem len tak prejsť po ulici ani ísť si nakúpiť. Prišla som o osobnú slobodu,“ hovorí.

Vedomá si spoločenských tabu odmietla raz splniť rozkaz nadriadeného, ktorý chcel, aby previezla raneného vojaka z juhu Afganistanu. Ženy nesmú prevážať zranených mužov, ani mŕtvych. „Potrestajte ma, ak si myslíte, že som konala chybne,“ povedala po návrate veliteľovi. Usmial sa a povedal jej, že sa zachovala správne.

Aby v mužskom prostredí obstála, nesmie si vraj dovoliť žiadnu slabosť ani emócie. Aj keď svojou prácou prispieva k zbližovaniu rovnosti medzi mužmi a ženami, dáva si zároveň pozor, aby sa príliš neodchyľovala od spoločenských tradícií. Nedávno odmietla stisnúť ruku, ktorú jej na pozdrav podal jeden kolega. „A prečo?“ pýtal sa dotknuto. Radšej odpovedala len gestom, aby si jej reakciu zle nevysvetlil. Moslimskí muži si ruky s cudzími ženami nepodávajú.

Afganské bezpečnostné sily majú 350-tisíc členov a len jedno percent z nich sú ženy. Kým bude v letectve slúžiť toľko pilotiek ako pilotov, ubehne podľa Nílúfar možno aj tridsať rokov. „Ale máme nádej,“ hovorí.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #armáda #Nílúfar Rahmániová #pilotovanie