Princezná Diana - po radosti prišlo utrpenie a po novej láske rýchla smrť

Televízny prenos zo svadby sledovalo 750 miliónov ľudí na celom svete. Ešte viac ich bolo, keď britská kráska mala pohreb. Poslednú rozlúčku si pozrelo 2,5 miliardy divákov. Vo štvrtok 31. augusta uplynie dvadsať rokov od smrti princeznej Diany. Cestičku k hrobu lemuje 36 dubov. Ich počet symbolizuje jej vek, keď tragicky zahynula.

31.08.2017 07:00
Britain Princess Diana Timeline Foto: ,
Princezná Diana na archívnej fotografii z novembra 1987.
debata (6)

Mohla prežiť autonehodu, keď vo Francúzsku s milencom Dodim Al-Fayedom unikala pred deviatimi fotografmi na motocykloch? Bohvie, ale jediný zo štyroch, kto z havarovanej limuzíny zostal nažive, bol pripútaný ochrankár. (Zomrel aj šofér.) Spomienka na osudný náraz v tuneli doteraz prenasleduje Dianinu sestru Sarah McCorquodaleovú. „Bola svedomitá so zapínaním bezpečnostného pásu. Prečo sa nepripútala vtedy v noci? Nikdy sa to nedozviem,“ povedala pre noviny Daily Mail.

Honba paparazzov na Dianu vyplývala z toho, že mohli výborne zarobiť na fotografiách z jej súkromia. Záujem o ňu nepoľavil ani po rozvode s princom Charlesom. Nový intímny život viedla s egyptským filmovým producentom a obchodníkom, ktorý bol synom miliardára Mohammeda Al-Fayeda. Pár predstavoval obrovské lákadlo pre bulvárne médiá. „Charles Spencer, brat Diany, zdôraznil na pohrebe, že bola najviac prenasledovaným človekom v modernej dobe,“ pripomenuli noviny Los Angeles Times.

Hrozné chvíle za rakvou

Diana síce mala najdôstojnejšiu poslednú rozlúčku, ale jej začiatok vyvoláva rozpaky. O kráčaní za rakvou, ktorú prevážali do Westminsterského opátstva, sa v poslednom čase rozhovoril nielen Charles Spencer, ale aj mladší z dvoch synov princeznej. Ide o to, že chlapci boli vystavení ešte silnejšiemu utrpeniu po smrti zbožňovanej matky.

„Keď som išiel za rakvou, bola to moja najhoršia polhodina života. Nočné mory mám z toho aj po dvadsiatich rokoch. Ale miliónkrát horšie to bolo pre synov mojej sestry,“ povedal Spencer pre rozhlasovú stanicu BBC. Zdôraznil, že považoval za kruté, necitlivé, aby malí princovia museli kráčať pomerne dlhý čas za milovanou zosnulou.

29. august 1985: Princezná Diana na stretnutí s...
9. júl 1986: Princ Charles s manželkou Dianou a...
+109. august 1987: Princezná Diana s oboma synmi...

Spencer upozornil, že v kráľovskom paláci mu klamali, keď mu tvrdili, že vtedy 15-ročný William a 12-ročný Harry si želajú ísť za rakvou ulicami Londýna. Mladší z nich sa na jar tohto roku zdôveril časopisu Newsweek, že panovnícky dvor nerozhodol správne: „Nemyslím si, že by sa o to malo požiadať akékoľvek dieťa. Za žiadnych okolností.“

V novom dokumente televíznej stanice BBC však Harry už zvolil iné slová: „Nemám názor na to, či to bolo dobré, alebo zlé. Keď sa obzriem späť, som rád, že som bol súčasťou sprievodu.“ Obaja princovia sa vyhýbavo vyjadrili k tomu, kto určil, že budú kráčať za rakvou. Označili to totiž za „skupinové rozhodnutie“.

S Dianou sa smútočnou rečou lúčil jej brat. Spencer pre BBC povedal, že text si písal sám a od ľudí z okruhu panovníčky Alžbety II. sa dopočul, že nijako nechcela zasahovať do jeho slov. "Je to jej brat, môže vysloviť, čo sa mu žiada,“ mala utrúsiť kráľovná. Na pohrebe zaspieval Elton John, ktorý bol kamarátom princeznej Diany. Len ťažko potláčal slzy, keď sa s ňou lúčil skladbou Sviečka vo vetre.

Princezná z ľudu

Po zásnubách s Charlesom sa Diana rýchlo stala miláčikom britského ľudu. "Mnohí cítili, že sa zdá byť šťastná, keď sa rozpráva s obyčajným ľuďmi a hovorí s nimi o ich živote,“ poznamenala BBC. Získala si prezývku princezná z ľudu.

Veľký záujem o Dianu podnietil bulvárne médiá, aby sa usilovali získať čo najviac informácií z jej súkromia. Textovo i obrazovo. Jednou z prvých takých fotografií bola tá, ktorú zverejnili noviny Sun. Princezná sediaca v parku držala na kolenách dojča, ktorým bol maličký William. Po rozprávkovej svadbe, po ktorej v rozpätí niečo viac ako dvoch rokov porodila dve deti, sa zdalo, že s Charlesom tvoria idylický pár a že keď v budúcnosti korunný princ nastúpi na trón, Británia bude mať úžasnú a vzornú kráľovskú rodinu.

diana

Lenže netrvalo dlho a opak sa stal pravdou. Vo vzťahu Diany a Charlesa sa začali objavovať trhliny. Najprv to boli skôr detaily, lebo kým princ sa zaujímal hlavne o kone a architektúru, tak princeznú to nelákalo a bavila ju napríklad popová hudba, čo bolo cudzie manželovi. Nejaký vplyv mohol mať aj fakt, že bol medzi nimi vekový rozdiel 13 rokov. Inou okolnosťou bolo, že panovníčka nedala dopustiť na Charlesa, pričom jej vzťah k Diane bol vlažný, neskôr až chladný. Okolo roku 1986, čiže päť rokov od sobáša, to už bolo vážne. Charles totiž začal tajne chodiť za svojou bývalou priateľkou Camillou Parker Bowlesovou.

Podvádzaná Diana, ktorá zistila, že Charles je jej neverný s milenkou, ktorú prezývala rotvajler, však nezostala svojmu mužovi nič dlžná. Ľúbostný pomer vznikol medzi Dianou a dôstojníkom armády Jamesom Hewittom. Ich intímny vzťah trval asi päť rokov. Princezná potvrdila svoj mimomanželský pomer až v roku 1995 v programe Panorama, ktorý vysielala BBC.

Ako prvý sa však k nevere priznal Charles. Bolo to rok pred tým, ako s pravdou vyšla von Diana. "Vzťah s Camillou som obnovil v roku 1986 až vtedy, keď manželstvo s Dianou bolo nenapraviteľne poškodené,“ povedal v roku 1994 v televíznom interview.

Vzniklo v čase, keď už Briti vedeli, že Charles a Diana spolu nežijú. Vtedajší premiér John Major na pôde parlamentu oznámil ešte v decembri 1993, že obaja sa "kamarátsky dohodli na odluke“.

Rozvod a noví milenci

V decembri 1995 Alžbeta II. vyzvala svojho syna aj jeho stále právoplatnú manželku, aby urobili bodku. Poslala im list s odporúčaním, aby sa rozviedli.

Dohodu o rozvode dosiahli v auguste 1996. Diana dostala 17 miliónov libier a zároveň jej mali posielať na účet každý rok 400-tisíc libier. Mohla bývať v severnom krídle Kensingtonského paláca v Londýne. Na druhej strane stratila titul jej kráľovská výsosť. Obaja sa zaviazali, že nebudú na verejnosti prepierať špinavú bielizeň, čiže nebudú rozprávať o problémoch, ktoré nastali v ich niekdajšom manželstve.

Po rozvode sa Diana zaľúbila do kardiochirurga britsko-pakistanského pôvodu Hasnata Khana. Ich pomer trval približne dva roky. Neskôr prenikla informácia, že vzťah ukončil lekár, ale nakoniec vysvitlo z dvoch zdrojov, že vzťah ukončila Diana. Po jej smrti to povedal Khan a zároveň princeznin komorník Paul Burrell. "Diana to skončila v júli 1997,“ citoval Burrella denník Telegraph.

Bez muža v intímnom živote dlho nezostala. Zamilovala sa do Al-Fayeda. Keďže obaja zahynuli posledný deň augusta 1997, ich láska trvala iba niekoľko týždňov. Dodiho otec Mohammed prišiel po autohavárii s tvrdením, že išlo o sprisahanie britskej tajnej služby, pretože panovníckemu dvoru vraj prekážalo, že princezná sa dala dokopy s moslimom. Žiadne vyšetrovanie však nepotvrdilo nič z tejto konšpiračnej teórie.

Dobročinnosť

Diana v očiach mnohých stelesňovala predstavu ženskej krásy. Elegancie v obliekaní. Samozrejme, aj príklad najvzornejšej matky. Aj ako spomínaná princezná z ľudu pre jej príjemný vzťah k obyčajným ľuďom.

Nemožno však zabudnúť aj na Dianin záujem o dobročinnosť. Platilo to o nej počnúc aktivitami proti zákerným chorobám a končiac kampaňou proti zabíjaniu.

Bolo to v roku, keď zomrela, keď sa angažovala proti nášľapným mínam. V januári 1997 obleteli svet zábery, ako sa prechádza v bezpečnom pásme pri zamínovanom území v Angole. Následne podporila kampaň proti týmto zbraniam, ktorú viedol Americký Červený kríž. Tri týždne pred svojou smrťou kvôli tomu navštívila Bosnu a Hercegovinu.

Ľudia si ju pamätali zapojenú do dobročinnosti ešte z čias, keď bola členkou kráľovskej rodiny. Zaujímal ju nielen boj proti rakovine. V roku 1987 sa stala historicky prvou osobou z britského monarchistických kruhov, ktorá prišla do kontaktu s človekom chorým na aids. (Vtedy ešte nebola stopercentná istota, či sa nákaza neprenáša obyčajným kontaktom s pacientom.) "HIV nerobí z týchto ľudí nebezpečných – môžete im podať ruku a objať ich. Boh vie o tom, že to od nás potrebujú,“ zdôraznila vtedy Diana, ktorá sa zapojila do podpory zbierok na výskum v boji proti aidsu.

Paradoxne, pre významnú časť Dianinej dobročinnosti nemala panovníčka pochopenie. Prezradil to bývalý princeznin telesný strážca Ken Wharfe, keď to spomenul pri vyšetrovaní jej smrti. "Keď sa raz vrátila od kráľovnej, bola skľúčená. Alžbeta II. povedala, že sa jej nepáči, že Diana sa venuje kampani proti aidsu či proti lepre. Panovníčka sa jej opýtala, prečo sa nezaoberá niečím príjemnejším,“ pripomenul svedectvo Wharfa denník Telegraph.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Diana