Dara Rolins: Hľadačka nových ciest

Najviditeľnejšie je pokračujúce prepojenie Česka a Slovenska v šoubiznise. Slovenskí herci hrajú v českých filmoch a opačne, obľubujeme podobné kapely, muzikály, pesničky. Tváre. Niektoré sú dvojjediné. Napríklad speváčka Dara Rolins patrí Slovensku aj Česku.

04.09.2018 06:00
debata (12)
Na televízne vystúpenia je Dara Rolins zvyknutá... Foto: Profimedia
Miss Slovakia 2018, Dara Rolins Na televízne vystúpenia je Dara Rolins zvyknutá odmalička. Na snímke počas tohtoročnej voľby Miss Slovensko.

Príbeh Dary Rolins sa začal pred takmer polstoročím. Spievala odmalička, ale slávna pieseň Zvonky šťastia, duet s Karlom Gottom, odštartovala definitívne jej hviezdnu medzinárodnú kariéru. Poznali ju v Československu a neskôr aj v Nemecku. Text piesne napísal Zdeněk Rytíř, hudbu zložil Jiří Zmožek, premiéra bola v Lucerne 7. decembra 1983. Darinka mala jedenásť a Gott už vyše štyridsať. Na dobových snímkach sú obaja mladí, usmiati, Darinka ešte detská, krátke vlasy, tmavé oči a cieľavedomý úsmev. Diváci zamreli: Aký zvonivý hlások! Aj na Gottovi bolo vidno, že ju obdivuje.

Sympatické decko

Darinka Rolincová bola veľmi milé dievčatko. Bola prirodzená, spievala ľahko, zreteľne, zvučne, výborne sa hýbala a bola to aj malá herečka. Piesne z tých čias žijú dodnes a sú svojím spôsobom najkrajšie, presnejšie – najmilšie. Či už je to pieseň o kamarátstve, o tom, že chce byť učiteľkou, že sa chce stretnúť s princeznou Arabelou. Pôsobivá je stále aj skladba, ktorú jej zložil Ladislav Štaidl Čo o mne vieš z roku 1988. V ďalšom hite od Štaidla Ak náhodou sa spieva, že „nálada prichádza k vám“ (iste to poznáte a už si to pospevujete), Darinka má strapatú kučeravú hrivu, fialový rúž a temperamentne poskakuje. Vyzerá komicky, ale je čarovná.

Dara ešte ako Darinka Rolincová. Foto: Facebook Dary Rolins
Dara Rolins Dara ešte ako Darinka Rolincová.

V debate k tomuto videu niekto napísal, že v osemdesiatych rokoch bola Darinka najlepšia a že teraz už ako keby nemala o čom spievať. Veru nie je ľahké začať kariéru v ranom detstve – vystupovala už ako šesťročná – a vydržať. Udržať si úroveň. Mať invenciu a nepodľahnúť nástrahám, ktoré striehnu na celebrity a umelecké duše. Depresie, zlomy, pády… S Darinkou sme to nezažili. Jej zdravý úsmev trvá. Pomohla jej zrejme výchova z domu a dobrá škola profesionality, ktorú získala práve pri spolupráci s Gottom a Štaidlom.

Dara Rolins je teda vyrovnaná a usilovná. Urobila toho toľko! Filmy, videá, koncerty, platne, verejná činnosť… Je to až neprehľadné. Má za sebou desaťročia práce a obdivuhodné je, že ju spev stále baví. Hľadá nové možnosti a nové kombinácie (napríklad úspešný duet s Tomim Popovičom Nebo, peklo, raj). Mnohí možno už ani nevedia, že o Darinke existuje aj Jakubiskov film s hudbou Ladislava Štaidla Takmer ružový príbeh z roku 1990, v ktorom hrala s Jiřím Kornom, Richardom Genzerom, Ljubou Skořepovou a Terezou Pergnerovou.

S Karlom Gottom - dueto Zvonky šťastia ju... Foto: Facebook Dary Rolins
Dara Rolins, Karel Gott S Karlom Gottom - dueto Zvonky šťastia ju preslávilo aj v Česku a Dare časom pesnička išla na nervy.

Nevzdala sa slovenčiny

Zaujímavé je, že Dara Rolins väčšinou spieva i hovorí naďalej po slovensky a udržiava tak slovenčinu v českých ušiach. Vraj tam už našu reč zabúdajú, ale Dare rozumejú. Či je to „nepoškvrnená“ slovenčina, to neviem. Raz sa Ľubomír Feldek zmienil v rozhovore o slovenčine, že „Darinka Rolincová vystúpi pred miliónom divákov so svojou pokazenou slovenčinou a hovorí ,príde mi'. Nikto sa proti tomu neozve a ľudia napokon uveria, že to tak má byť.“

Iste má život v zahraničí aj po jazykovej stránke úskalia, ale celkovo treba uznať, že speváčka vytrvalo vystupuje ako Slovenka v Prahe, jej prejav je prijateľný a tamojšie prostredie ju akceptuje. Veď si v Prahe našla aj muža, hudobníka Matěja Homolu, s ktorým má dcéru Lauru. Čiže česko-slovenská láska je v tomto prípade spečatená spoločným potomkom. A takýchto prípadov je v dejinách Česka a Slovenska veľmi veľa.

Príbeh mena

Dara Rolins sa narodila 7. decembra 1972 v Bratislave ako Darina Gambošová. Rodina si čoskoro zmenila meno na Rolincovci. A tak sme speváčku už spoznávali pod menom Darinka Rolincová. V českej tlači o tom Dara porozprávala rodinný príbeh: zmienila sa o dedovi, ktorý bol Rolinec, ale vzhľadom na nešťastný osud vyrastal v cudzej rodine, a tak sa aj inak volal. Na smrteľnej posteli vraj požiadal potomkov, aby sa k rodovému menu vrátili. Tak sa aj stalo a na prahu Darinkinej kariéry sa celá rodina premenovala. Darinka tak získala meno, ktoré sa k nej hodilo a dokonca pripomínalo slovo „rolničky“, čiže zvončeky, ktoré sa stali jej symbolom.

Keďže Darinka vlastne nezažila jasný predel medzi detstvom a dospelosťou, vyriešila to umeleckým menom Dara Rolins, čím skoncovala s infantilnosťou, ktorá bola v mene Darinka obsiahnutá, a naznačila aj, akou cestou sa chce uberať. Meno Dara Rolins sa viac hodilo aj do zmeneného domáceho sveta šoubiznisu, ale mohlo byť pohodlnejšie vnímané aj na Západe.

Darinka Rolincová s legendou - Marikou Gombitovou. Foto: Facebook Dary Rolins
Dara Rolins, Marika Gombitová Darinka Rolincová s legendou - Marikou Gombitovou.

Ventil bulvár

Dara Rolins je zvláštny fenomén. Býva členkou porôt, zúčastňuje sa na dobročinných a výchovných akciách, ovplyvňuje verejnú mienku. Sama je však aj predmetom diskusií, píše sa o nej v bulvári. A momentálne sa jej bulvár venuje mimoriadne, kvôli akýmsi úpravám tváre, ale najmä kvôli rozchodu s Patrikom Vrbovským, raperom zvaným Rytmus. Aj bulvár je istá rovina medzinárodného kontaktu a spoznávania sa. Za prvej Československej republiky bulvár, samozrejme, tiež existoval, zanechal svedectvá o vtedajších hviezdach či zločinoch, ale v socializme sa spoločnosť tvárila veľmi vážne a morálne: U nás sa žije cnostne, bulvár by ani nemal o čom písať.

O to viac sa klebetilo a šepkalo. Všetci ľudia všetko vedia, hriechy sa nedajú ututlať, ani sa nedajú celkom vykoreniť. A bulvár je tu na to, aby napätia ventiloval, aby klebety nenarastali do obludných rozmerov. Šarmantný a vtipný bulvár je jedna z „vymožeností“ slobody. Poskytuje zábavu, ale aj buduje popularitu. Dáva priestor rôznym expresívnym názorom, uleteným činom a klebietkam. K Dare Rolins je bulvár láskavý, komentáre útočia však na Vrbovského. Ten sa vyznáva na internete z novej lásky k moderátorke Jasmíne Alagič a zrádza tým vraj lásku starú, čo je práve Dara.

Ľudia o tom diskutujú a, čuduj sa svete, debata sa dostala až na úroveň národnostných „útokov“. Na Vrbovského povzdych, že niektorých Čechov mu je fakt ľúto – reaguje tak na ich pripomienky – prišla reakcia, že vraj nebyť Čechov a Masaryka, tak dodnes na Slovensku pasieme ovce a že za to, kde je, vďačí Vrbovský Čechom, tak nech si ich neberie do huby. Dívala som sa neveriacky, kam až sa Masaryk dostal, kto všetko a kde sa tým menom oháňa. Musela som sa zasmiať, veď pasenie oviec je dnes exkluzívna záležitosť. Argument ozaj zaváňa starinou, ale do nášho seriálu sa hodí, lebo jasné, že dejiny majú aj svoje pavlače, a tam sa vysloví všeličo. Môžeme si aj na takéto rečičky zaspomínať, ale má to hodnotu komunikácie „jedna pani povedala“, čiže nula bodov, ako sa dnes vraví.

Desaťročná Darinka so sestrou Janou, ktorá jej... Foto: Facebook Dary Rolins
Dara Rolins, Jana Rolincová Desaťročná Darinka so sestrou Janou, ktorá jej písala texty.

Slušniačka a vzor

Je naozaj obdivuhodné, že Dara Rolins, hoci sa pohybuje v takom „rádioaktívnom prostredí“, akým je šoubiznis a bulvár, pôsobí ako slušniačka a inšpirátorka. Zažila už aj krušné chvíle, dokonca bola účastníčkou vážnej dopravnej nehody, pri ktorej zomrel človek, má za sebou rozchody s láskami, smrť priateľky a manažérky Evy Skallovej, smrť otca, nikdy nepodľahla hystérii a vždy sa správala dôstojne. Žartom by sa dalo povedať, že nerobí Slovensku v Prahe hanbu. Určite podnietila mnohé talenty a má mnoho fanúšikov. Dbá aj o svoje telo, zostáva pružná, štíhla, čo je dnes, v čase epidémie obezity, tiež cenný príklad a vklad do národnej kultúry.

No najviac si iste aj ona cení takých kolegov a fanúšikov, ako je Miro Jaroš, ktorý vie tvorbu Dary Rolins dokonale analyzovať a má ju naštudovanú. Keď sme ho oslovili do ankety na tému Dara, pridal ešte zaujímavú informáciu navyše: „Som zberateľ diskografie Dariny od roku 1981 do roku 1996. Zvonky šťastia majú do dnešného dátumu päť oficiálnych štúdiových verzií. Tri sú slovenské a dve nemecké.“ Citát svedčí o úspechu Darininej pesničky a rešpekte voči nej v branži.

A ešte má aj lásku fanúšikov, ktorí s ňou všetko prežívajú a želajú jej to najlepšie. Iste sa nájdu aj ľudia, ktorým sa nepáči jej imidž, nový repertoár, hovoria, že je umelá, taká a onaká, ale už je to jedno. Darinka Rolincová sa dozvonila k úspechu, jej výkon je neodškriepiteľný a má trvalé miesto v slovenskej i českej kultúre. No a napokon ešte nie je taká stará, aby neprekvapila. Je aj hľadačka nových ciest.

Diskografia Dary Rolins

Dara Rolins na Športovcovi roka 2015. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Športovec roka 2015, dara rolins Dara Rolins na Športovcovi roka 2015.
  • Etc (2017)
  • Album sveta (2014)
  • Nebo, Peklo, Raj (2011)
  • Stereo (2011)
  • Šťastné a veselé (2009)
  • D2 (2008)
  • D1 (2006)
  • What's My Name (2002)
  • Sen lásky (1997)
  • What you see is what you get (1996)
  • Takmer ružový príbeh (1990)
  • Skús ma nájsť / Bez veľkej slávy (1989)
  • Čo o mne vieš (1988)
  • Kto chce/Ak náhodou (1986)
  • Darinka (1986)
  • Keby som bola princezná Arabela (1983)

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #šoubiznis #Dara Rolins #výnimočné ženy