Pred 100 rokmi sa narodil otec kalašnikova. Trápil sa, koľkých ľudí jeho zbraň usmrtila

Legendárna útočná puška AK-47, známa pod názvom Kalašnikov, si vďaka svojej jednoduchosti a spoľahlivosti získala popularitu po celom svete. Odhaduje sa, že "kalašnikovov", originálov aj kópií, vzniklo približne 100 miliónov kusov. Zbraň sa dostala do výzbroje stovky štátov a mnohých povstaleckých aj teroristických hnutí a prenikla aj do štátnych znakov či vlajok niektorých krajín. Konštruktér legendárnej zbrane Michail Kalašnikov, ktorého 100. výročie narodenia pripadá na dnes, 10. novembra, bol na svoj vynález patrične hrdý, celý život sa však trápil tým, koľkých ľudí jeho puška pripravila o život.

10.11.2019 06:00
Michail Kalašnikov, zbraň, samopal Foto: ,
Michail Kalašnikov
debata (36)

Jeden z najslávnejších Rusov sníval o kariére vynálezcu už od detstva. Narodil sa v dedine Kurja na Altaji v roku 1919 v rodine, ktorú neskôr označili za kulakov. Pochádzal zo 17 detí, z ktorých sa dospelosti dožilo šesť jeho bratov a dve sestry. Začínal ako železničiar, ale v roku 1938 ho povolali do armády a narukoval k tankistom.

Už počas vojenskej služby prejavil talent vynálezcu. Centrom jeho záujmu sa stala napríklad palebná sila a kadencia tankového guľometu. Mladého kutila si všimlo velenie a Kalašnikova po ukončení tankovej školy prevelili do vtedajšieho Leningradu (teraz Petrohrad). „Nebyť vojny, asi by som vynašiel nejaké poľnohospodárske nástroje,“ spomínal neskôr muž, ktorý sa pôvodne chcel venovať priemyselnému návrhárstvu.

Z každej zbrane si vzal to najdokonalejšie

Keď Nemecko napadlo Sovietsky zväz, narukoval na front ako veliteľ tanku. Pri prvých bojoch pri meste Brjansk v roku 1941 bol vážne zranený a evakuovaný do tyla. Na nemocničnom lôžku začal premýšľať o zbrani, ktorá by nahradila málo výkonné pušky a nepresné samopaly. Bez oficiálneho povolenia zostavil model novej zbrane a v roku 1947 uspel v súťaži návrhov nového samopalu v konkurencii s vtedy známymi konštruktérmi a jeho AK-47 (Avtomat Kalašnikova) kalibru 7,62 milimetra o dva roky neskôr zaviedli do výzbroje sovietskej armády.

Kalašnikov si z každej doterajšej zbrane nakoniec vzal to najlepšie. Jeho puška tak spája rýchlosť streľby samopalu s dostrelom a priebojnosťou klasickej pušky. Kalašnikov tiež zostáva funkčný aj v ťažkých podmienkach, odoláva piesku, vode a bahnu, čo sa nedá povedať o mnohých iných podobných zbraniach. A nízke sú aj výrobné náklady.

Nezbohatol, bol však generálom

Kalašnikov žil od roku 1947 v Iževsku a až do pokročilého veku bol stále konštruktérom kancelárie pre strelné zbrane Iževsk akciovej spoločnosti Ižmaš. Kalašnikov nezískal z rekordných predajov svoje zbrane žiadne peniaze, ale dostal množstvo pôct, najvyššie vyznamenanie a generálsku hodnosť. Jeho vlasť sa mu vraj dostatočne odmenila aj tým, že dostal chatu a štvorizbový byt. Po 60 rokoch streleckých testov mal problémy so sluchom. S manželkou Jekaterinou, ktorá zomrela v roku 1977, mali tri dcéry a syna.

Kalašnikov zomrel 23. decembra 2013 vo veku 94 rokov v Iževsku, kde sa s ním prišlo rozlúčiť počas smútočného obradu takmer 60-tisíc ľudí, potom rakvu previezli do Moskvy. Pohreb slávneho konštruktéra na novom vojenskom cintoríne v Mytišči pri Moskve sa konal so štátnymi poctami. Rozlúčiť sa prišiel aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na hrob položil červené ruže.

Čestná stráž pri rakve Michaila Kalašnikova. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Kalašnikov Čestná stráž pri rakve Michaila Kalašnikova.

Spytovanie svedomia

Na svoju zbraň, ktorá sa napríklad dostala na vlajku Mozambiku, bol Kalašnikov vždy patrične hrdý, vrásky na čele a niekedy aj slzy v očiach sa mu vraj objavili len vtedy, keď videl svojho kalašnikova v rukách teroristov alebo detských vojakov.

Krátko pred smrťou napísal list hlave ruskej pravoslávnej cirkvi, v ktorom sa pýtal, či na ňom spočíva vina za vraždy spáchané zbraňou, ktorú zostrojil. „Moja duševnú bolesť je neznesiteľná. Je to stále jedna nevyriešená otázka: koľko ľudí pripravil môj automat o život a som ja, Michail Kalašnikov, 93-ročný, roľnícky synček a vierou pravoslávny kresťan, vinný za smrť týchto ľudí, hoci aj nepriateľov?“ napísal. Patriarcha Kirill mu odpovedal, že zbraň skonštruoval v dobrom úmysle a že zodpovednosť za zabíjanie nespočíva na konštruktérovi, ale „na zlovoľných ľuďoch, ktorí úspechy technického pokroku obracajú na škodu blížnym“.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Kalašnikov