Gagarinova láska Valentina. Zostala mu verná až do smrti

Prežili spolu len niečo viac ako desať rokov pekného manželstva. Keď po mužovej tragédii ovdovela, už sa nikdy nevydala. Viac ako polstoročie, čiže až do svojej smrti, žila zo spomienok na manžela, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí. Valentina Gagarinová, vdova po prvom kozmonautovi na svete Jurijovi Gagarinovi, zomrela tento týždeň vo veku 84 rokov.

22.03.2020 15:00
Valentina Gagarinová, Jurij gagarin Foto: ,
Valentina Gagarinová na nedatovanej snímke s Jurijom Gagarinom. Fotografia zrejme vznikla niekedy krátko po ich svadbe na jeseň 1957.
debata (12)

„Chápeš, Valuša, dokonca som nepredpokladal, že bude takéto stretnutie," zdôverila sa vo svojej knihe o slovách, ktoré jej povedal po úspešnom návrate z vesmíru. Prezradila tak, že pred štartom sa obával, že let sa nevydarí…

Vyrastala v skromných pomeroch. Žila v malom byte. Voda sa musela donášať, pretože chýbal vodovod. V bytovke na prvom poschodí bola spoločná kuchyňa pre všetkých nájomníkov z jednej chodby.

Niekedy od roku 1955 začal pravidelne zvoniť pri dverách mladý fešák. Nečudo, lebo oči mu padli na pôvabnú tmavovlásku. Jurij Gagarin sa zoznámil s Valentinou Gorjačovovou na tanečnom večierku v klube leteckej školy. Už o necelé dva roky si s radosťou zmenila priezvisko. Stala sa z nej Gagarinová, zosobášili sa na jeseň 1957.

Gagarin meral len necelých 160 centimetrov. Usmiata a pekná tvár mu však dodávala charizmu, pôsobil ako lámač ženských sŕdc. Týždenník Argumenty i fakty pripomenul, ako jeden druhého vnímali. „Nízky. Veľká hlava, krátky účes ako ježko, odstávajúce uši. Rýchlo rozpráva," Gagarinová neskôr opísala prvé dojmy zo zoznámenia pri tanci. „Všetko sa mi páčilo na nej. Povaha, menšia výška, oči, ešte aj noštek," zdôveril sa s odstupom času slávny kozmonaut.

Láska na prvý pohľad je nádherná. Ale ešte nádhernejšia je láska do posledného pohľadu.
Jurij Gagarin v liste pre svoju manželku

V dome, do ktorého Gagarin chodieval za svojou vyvolenou, sa nachádza múzeum. Je pamiatkou nielen na neho, ale aj na jeho životnú oporu Valentinu. Podnet zriadiť Pamätné múzeum Jurija a Valentiny Gagarinovcov prišiel po smrti kozmonauta od tých, čo ho stadiaľ poznali. Keď v roku 1969 zomrel, kedysi dievčatká a chlapčekovia boli už dospelí ľudia. Na prízemí bytovky sa nachádzala škôlka pre slabozraké deti. Pôvabná Valentina si často musela počkať na objatie a pobozkanie, keď ju Jura, ako mu vravela, chodil brávať na prechádzky, lebo najprv pomohol narúbať drevo na kúrenie pre škôlkarov. Keď dospeli, rozhodli sa mu odvďačiť zvečnením v podobe múzea.

Išli sme sa pozrieť na loď. Vesmírnu

Mimochodom, Gagarin si našiel nielen ženu prekypujúcu pôvabom. Láska išla skutočne aj cez žalúdok. Jej otec bol šéfkuchár so skvelým renomé a naučila sa od neho vynikajúco variť. Narodili sa im dve dievčatká. Jelena v apríli 1959 a Galina v marci 1961. Druhé dieťa prišlo na svet krátko pred Gagarinovým prvým letom do vesmíru. Ten deň na jar 1961 sa mu zmenil život. Obletel Zem ako prvý človek v dejinách. Všetko sa zmenilo, pochopiteľne, aj pre jeho manželku. Veľa spoločných prijatí v Sovietskom zväze, nemenej návštev v zahraničí. Doma na stole tisíce blahoprajných listov z celého sveta.

Gagarinov slávny príbeh mal zárodky v lete 1960. Manželka ho už veľmi dobre poznala, aby vycítila, že sa s ním niečo deje. Keď večer prišiel domov, vyzeral ako tajnostkár so skvelou náladou. Gagarinová opísala tieto chvíle vo svojej knihe, ktorá vyšla v roku 1981. Opýtala sa, ho či mal v práci niečo zaujímavé, alebo to bol obyčajný deň. „U nás je všetko obyčajné zaujímavé." Pokrčila plecami a povedala mu, aby sa navečeral. Oči mu svetili. Žiaril šťastím, bolo jasné, že chce niečo dôležité oznámiť.

„Išli sme sa pozrieť na loď." Pilot a plavidlo, to neznie logicky, ale hneď to spresnil: „Na vesmírnu loď, v ktorej niekto z nás poletí." Žene sa podlamovali kolená, musela si rýchlo sadnúť na stoličku v kuchyni. Na otázku, či poletí on, odpovedal, že zatiaľ je o tom predčasné uvažovať. Konštruktéri iba povedali pilotom, ktorých pozvali, že to môže byť ktokoľvek z nich. Viac sa adepti dozvedeli len to, že let okolo Zeme bude mať výšku približne 300 kilometrov.

Pred slávou na chvíľu unikli do prírody

Po dni, ktorý sa v apríli 1961 stal medzníkom v dejinách, mali Gagarinovci pramálo možností vybrať sa niekam von a sami sa zhovárať bez toho, aby neboli stredobod pozornosti. Mimochodom, sláva sa nalepila na obidvoch – aj na pani Valentinu, ktorej na návrh vtedajšieho šéfa Kremľa Nikitu Chruščova udelili vyznamenanie Leninov rad, ktorý sa ušiel málokomu.

Prvý let do vesmíru bol veľmi riskantný. Dávali len 40-percentnú šancu, že sa Gagarin vráti. V liste poprosil ženu, aby od žiaľu nespáchala samovraždu.
Tamara Filatovová, dcéra staršej sestry Jurija Gagarina

Napriek tomu, že nemala nič s letom do vesmíru, nebolo prekvapujúce, že jej dali tento metál. Kremeľ zjavne v čase vyhrotenej studenej vojny so Západom potreboval propagandou čo najviac zvýrazniť Gagarinov let do kozmu. Vrátane idylky sovietskeho človeka žijúceho s peknou rodinou, so šarmantnou matkou svojich detí.

Existujú dokonca špekulácie, že režim si vybral Gagarina ako prvého človeka letiaceho do vesmíru aj pre jeho výzor. Nebol jediný špičkovo pripravený letec, ale nezanedbateľnú úlohu mohlo zohrať to, že v prípade úspešného výletu okolo Zeme sa Chruščov spoliehal na to, že Gagarin poslúži ako najlepšia reklama v zahraničí. Nakoniec to vyšlo. Gagarin žal slávu porovnateľnú s desiatimi hereckými hviezdami Hollywoodu dokopy. Po boku manželky Valentiny.

Valentina Gagarinová s Jurijom Gagarinom a ich... Foto: PROFIMEDIA
Jurij Gagarin, Valentina Gagarinová Valentina Gagarinová s Jurijom Gagarinom a ich dcérkami, snímka je z marca 1963.

Kočík ťahali za sebou. A boli absolútne šťastní!

Vráťme sa však k osobnému životu Gagarinovcov po zápise do éry ľudstva vo vesmíre v apríli 1969. Gagarinova neter Tamara Filatovová povedala novinám Moskovskij Komsomolec, ako si po lete do kozmu jej strýko konečne spoločne so ženou vychutnali chvíle úplného súkromia na čerstvom vzduchu: „Pamätám si, ako Valentina hovorila, že sa vtedy s Jurijom vybrali do lesa. V kočíku vzali so sebou dcérku Galinku. Byť vtedy len jeden s druhým ľahké nebolo. Vytratili sa, aby na všetko zabudli – prechádzali sa v lese, ktorý bol miestami blatistý, preto kočík ťahali za sebou. Ale boli absolútne šťastní!"

Filatovová poznala Gagarinovú od roku 1957, keď sa vydala za jej strýka. Mala desať rokov, keď prvýkrát uvidela svoju tetu. „V zime chodila kŕmiť vtáčiky. Pri dome umiestnila niekoľko kŕmidiel. Vlastnila domček na vidieku, kde zakladala záhony. S Jurijom Alexejevičom zbožňovali prírodu," spomína na ňu.

Ľúbili sa, ale jeden z nich mal jeden svet navyše. Kým pre Valentinu Gagarinovú bol vesmír ohraničený rodinným kruhom, jej muž sa ešte zároveň pozeral veľa kilometrov ďalej. Do výšav. K nebu, až ku hviezdam. Vášeň spojená s profesiou sa mu stala osudnou… Bol 27. marec 1968, keď sa dozvedela najhoršiu správu.

Nikto ho nemohol nahradiť

O tri dni neskôr, čiže 30. marca 1968, sa Gagarinovej opäť podlamovali kolená, ako keď jej manžel v lete 1960 naznačil, že by mohol vstúpiť do histórie ako prvý človek vyslaný do vesmíru.

Dôvod bol, žiaľ, celkom opačný. Na konci marca 1968 ju museli pridŕžať, podopierať, aby sa úplne nezrútila. Do hrobu vyprevádzala svojho Jurija, ktorý zahynul po páde stíhačky pri cvičnom lete. Z jeho tragickej smrti sa už nikdy – ako žena – nespamätala. „Páčila sa mnohým mužom, mohla sa znovu ešte vydať. Nikto by ju neodsudzoval, život je život. Zostala však verná svojmu manželovi. Valentina tak ľúbila svojho Juru, že ho nikto nemohol nahradiť," podčiarkla Filatovová.

Bol spokojný, že v poliklinike Hviezdneho mestečka sa našla aj práca pre mňa. Ráno sme chodievali von v trojici. Vyprevádzali sme Lenočku do jaslí a potom každý išiel do svojej pracovnej služby.
Valentina Gagarinová, Gagarinova manželka v knihe z roku 1981

Gagarinová síce chodievala na spomienkové podujatia venované jej jedinej láske, ale odmietala poskytovať médiám rozhovory. Vedela sa tešiť z obidvoch dcér a zo svojich vnúčat, ale svojho Jurija si pred otázkami nadosmrti zamkla v srdci. Napísala síce o ňom knihu, ale nikto ju nedokázal presvedčiť, aby spomínala na neho pred mikrofónom.

Spomienky si nosila v sebe a magickým dotykom s minulosťou pre ňu zostalo Hviezdne mestečko. Žila tam totiž v byte, v ktorom mala niekoľko rokov spoločnú domácnosť s Gagarinom. Z jej okna na štvrtom poschodí bolo vidieť jeho sochu z bronzu. „Jurij na nej držal v ruke rumanček. Veľmi rád darúval Valentine tieto poľné kvety," poznamenala Filatovová.

Zbohom, Valentina, ale nech to nečítaš

Nad cestou Gagarina okolo Zeme viseli pochybnosti. Vráti sa naozaj po štarte živý späť? „Prvý let do vesmíru bol veľmi riskantný. Dávali len 40-percentnú šancu, že sa Gagarin vráti. V liste poprosil ženu, aby od žiaľu nespáchala samovraždu," podčiarkla Filatovová.

Písomné odkazy od Gagarina našla Valentina v ich byte, až keď ovdovela. Dúfal pritom, že ich obsah si nebude nikdy čítať. Zomrel však už v mladom veku – mal len 33 rokov.

Žena, ktorá sa mu absolútne oddala a on sa stal jej najväčšou láskou života, si už dokonca svojho života nenašla iného muža. Akoby ho stále mala pred očami. Od jeho tragédie až do jej smrti. Ako keby si neprestajne čítala krásne slová v jeho liste. Vety, ktoré pred ňou nevyslovil, ale „iba" napísal: „Láska na prvý pohľad je nádherná. Ale ešte nádhernejšia je láska do posledného pohľadu."

Sláva, ktorú získal prvý kozmonaut na svete,... Foto: SITA/AP
Valentina Gagarinová , Jurij Gagarin Sláva, ktorú získal prvý kozmonaut na svete, otvárala dvere aj k panovníkom. Fotka je z roku 1962 po odchode z návštevy u dánskeho kráľa Frederika. Valentine Gagarinovej, pri ktorej je vľavo jej manžel, komorník pomáhal obliecť kabát.

Valentina Gagarinová

  • Narodila sa 15. decembra 1935 v Orenburgu. Zomrela 17. marca 2020 v Moskovskej oblasti vo Hviezdnom mestečku. Je to areál nielen na prípravu kozmonautov, tí v ňom žijú aj so svojimi rodinami.
  • Pochádzala zo šiestich detí, rodičia mali tri dievčatá a troch chlapcov. Zo všetkých súrodencov bola najmladšia. Dvoch bratov stratila počas druhej svetovej vojny, obaja padli v bojoch proti nacistickému Nemecku.
  • Študovala na strednej zdravotnej škole, potom sa zamestnala v medicínskom laboratóriu slúžiacom na účely letectva.
  • S Jurijom Gagarinom sa zosobášila v októbri 1957, narodili sa im dve deti – dievčatá Jelena a Galina. Po manželovej tragickej smrti v marci 1968 sa už nikdy druhý raz nevydala. Ovdovela, keď mala ešte len niečo vyše 32 rokov.
  • V dome v Orenburgu, kde vyrastala, sa nachádza Pamätné múzeum Jurija a Valentiny Gagarinovcov. Darovala mu väčšinu osobných vecí po slávnom kozmonautovi.
  • Po strate manžela sa vyhýbala médiám, neposkytovala rozhovory. Neodmlčala sa však úplne. V roku 1981 jej vyšla kniha 108 minút a celý život. Názov bol odvodený od dĺžky času, ktorý Gagarin ako prvý človek na svete strávil vo vesmíre.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jurij Gagarin