Bond girl aj feministka. Honor Blackmanová to dokázala

Najviac ju preslávila postava Pussy Galore. Bond girl s menom, ktoré sa dá len ťažko preložiť do slovenčiny bez porušenia všetkých mravov. Pussy Galore však v podaní Honor Blackmanovej nebola v roku 1964 vo filme Goldfinger iba bezmocnou sexuálnou hračkou v rukách agenta 007. Bola nezávislou ženou, ktorá dokonca v románovej predlohe Iana Fleminga viedla jediný ženský lesbický zločinecký gang v Amerike.

14.04.2020 06:00
debata
Herečka Honor Blackmanová pózuje počas... Foto: SITA/AP, Staff/Brown
Honor Blackmanová Herečka Honor Blackmanová pózuje počas prestávky filmového nakrúcania. Archívna snímka z Londýna je z januára 1969, keď mala 43 rokov.

Honor Blackmanová dokázala spojiť takmer nespojiteľné. Byť dievčaťom Jamesa Bonda, popkultúrnou ikonou a zároveň feministickým vzorom. Slávna britská herečka zomrela 5. apríla vo veku 94 rokov. Ešte nedávno sa Blackmanová zjavovala na televíznych obrazovkách. Podľa magazínu Vanity Fair to bolo naposledy v roku 2015 v televíznom seriáli You, Me & Them (Ty, ja a oni). „Kým mi pamäť a zdravie slúžia, a kým mi budú ponúkať robotu, zoberiem ju. Začala som pracovať, keď som mala 16 rokov. Desí ma myšlienka, že by som prestala,“ povedala Blackmanová v rozhovore v roku 2009. Narodila sa 22. augusta 1925 v Plaistowe. Denník Guardian pripomenul, že na 15. narodeniny si ako tínedžerka mohla vybrať z dvoch darov. Buď bicykel, alebo hodiny rétoriky. Mladé dievča si zvolilo to druhé.

„Moja učiteľka bola báječná. Otvorila predo mnou svet poézie a divadelných hier a presvedčila môjho otca, že mám nejaký talent,“ spomínala neskôr Blackmanová.

Hviezdna chvíľa

Jej prvá skutočná hviezdna chvíľa prišla v roku 1962, keď dostala rolu Cathy Galeovej v druhej časti britského špionážneho seriálu Avengers (Pomstitelia). Blackmanovej postava bola novým typom ženskej hrdinky. Bola vzdelanou antropologičkou, ktorá si dokázala vo fyzickom boji poradiť s mužskými protivníkmi a v koženom oblečení pri tom ešte vyzerala aj sexi.

Jej postava mala to najabsurdnejšie, ale aj najzapamätateľnej­šie meno.
Martin Brown, odborník na bondovky

Preto prišla pozvánka na vstup do najslávnejšej filmovej série, ktorá sa však iba rozbiehala. Tvorcovia bondoviek si Blackmanovú vybrali do úlohy Pussy Galore vo filme Goldfinger v roku 1964. Bol to tretí film o agentovi 007, ktorého vtedy stvárňoval Sean Connery.

„Blackmanová sa stala jedným z najslávnejších dievčat Jamesa Bonda, hoci už mala za sebou úspešnú televíznu kariéru a mala 39 rokov. Jej postava mala to najabsurdnejšie, ale aj najzapamätateľnej­šie meno. No s Bondom si tiež boli rovní. Začala tak tradíciu takýchto ženských postáv vo filmoch o 007, ktorá zatiaľ vyvrcholila rolou M v podaní Judy Denchovej,“ povedal pre Pravdu Martin Brown, historik z Richmondu, Americkej univerzity v Londýne.

V Goldfingerovi je scéna, ako Pussy Galore spacifikuje Bonda chvatom džuda. „Áno, nakoniec tiež podľahla šarmu agenta 007. Ťažko sa dá povedať, že Blackmanová stvárnila feministickú hrdinku, ale predsa len jej postava odrážala, že prístup spoločnosti k ženám sa mení. Goldfinger naštartoval bondmániu a urobil z filmovej série globálny fenomén. Blackmanovej rola tak zanechala trvalý odkaz,“ tvrdí Brown, ktorý vlani na Tallinskej univerzite zorganizoval konferenciu s názvom Bondovská studená vojna: Nadnárodný odkaz ikony studenej vojny.

Monica Germanová, autorka knihy Dievčatá Jamesa Bonda: Telo, móda a pohlavie, pripomína, že Blackmanová v 60. rokoch vo svojich postavách predstavovala alternatívny a antinormatívny pohľad na ženskosť a ženskú sexualitu.

„Goldfinger je film, ktorý sa točí okolo mužských rolí. Ona je v ňom hlavnou ženskou postavou, ale nemá záujem byť manželkou či matkou ani utešovať mužov, hoci nakoniec sa s Bondom vyspí,“ povedala pre Pravdu Germanová, odborníčka na anglickú literatúru a popkultúru z Westminsterskej univerzity. „V televíznych a vo filmových úlohách bola Honor Blackmanová predzvesťou nového druhu takpovediac modernej ženskosti, ktorá sa kombinovala s fyzickou odolnosťou, vtipom, nezávislosťou a asertívnosťou. Jej odkaz je silný. Najmä to, ako odoláva Bondovi v jednej z najznepokoju­júcejších scén v Goldfingerovi. V post#MeToo ére je to stále inšpiratívne,“ uviedla Germanová.

Zostala pri zemi

Nezávislosť a asertívnosť? To boli kvality Blackmanovej v skutočnom živote. Milovala herectvo, čo dokázala aj v divadle.

„Neznášam, keď ma označujú za dievča Jamesa Bonda. Pussy Galore bola skvelá postava. Nezáleží na tom, v akom filme sa objavila,“ povedala v roku 2004 Blackmanová o svojej najslávnejšej úlohe. Ľutovala však, že staršie ženy, na rozdiel od mužov v pokročilejšom veku, nedostávajú zaujímavé úlohy. Britská herečka bola politicky činná, podporovala liberálnych demokratov a bola za zrušenie monarchie. Preto si ani v roku 2002 neprebrala Rad Britského impéria. Vyhlásila, že sa nechce správať pokrytecky.

Pre seba si nenechávala ani iné názory. Kritizovala Conneryho za to, že žije na Bahamách, aby v Británii mohol platiť nižšie dane. Blackmanová si podala aj prvú ženu v britskom premiérskom kresle Margaret Thatcherovú.

„Bola silnou osobnosťou, ale neurobila nič pre to, aby posilnila postavenie žien. Neobklopila sa žiadnymi ženami ani ich nevyzývala, aby išli do politiky alebo niečo robili. Pritom mohla byť celkom skvelou inšpiráciou,“ povedala Blackmanová o Thatcherovej.

Hoci ju vnímali ako ikonu, slávna herečka zostávala pri zemi. Aj čo sa týka toho, či ona sama bola inšpiráciou.

„Keď som začínala kariéru, ženy nemali rovnoprávne postavenie. Neustále ich naháňali a tak podobne. Tak to vtedy bolo. Predpokladalo sa, že sa vyspíte s kýmkoľvek. A ak nie, nedostanete prácu. Obávam sa, že niektorí ľudia sa tak stále správajú,“ vyhlásila Blackmanová.

Honor Blackmanová

  • Narodila sa 22. augusta 1925 v Plaistowe.
  • Celosvetovú slávu si získala ako Pussy Galore v bondovke Goldfinger (1964).
  • Bola dva razy vydatá, dve deti si v druhom manželstve adoptovala.
  • V politike podporovala Liberálnych demokratov a zrušenie monarchie.
  • Zomrela 5. apríla 2020 v Lewese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #Ian Fleming