Medzi portrétmi Sloveniek roka je aj naša redaktorka

Už viac ako päť desaťročí publikuje príbehy pozoruhodných ľudí, spisovateľov, výtvarníkov, hercov a ďalších umelcov, ktorí sú vo svojej profesii výnimoční. A teraz prišiel rad na ňu samotnú - spisovateľku, skúsenú novinárku a redaktorku Pravdy Helenku Dvořákovú. V ankete Slovenka roka sa právom ocitla medzi výnimočnými ženami, ktoré svojou prácou zanechávajú hlbokú stopu, každá v inej oblasti.

12.06.2020 06:00
Helenka Jancurova Dvorakova Foto: ,
V ankete Slovenka roka sa Helenka Dvořáková právom ocitla medzi výnimočnými ženami.
debata
Video
Redaktorka Pravdy Helena Dvořáková o svojej nominácii na Slovenku roka.

„Je to úžasný pocit, že som nominovaná v kategórii médiá, tam patrím,“ vyhlásila, keď si prezerala portréty všetkých nominovaných žien od fotografky Ivony Oreškovej. Na vernisáži v bratislavskom hoteli Double Tree Hilton sa ocitlo vedľa seba 28 fotografických obrazov krásnych žien, fotografka ich zachytila, ako sa na slávnostný okamih patrí. Fotografka ženám rozumie a ako umelkyňa vie z každej vytiahnuť na povrch jej osobité, vlastné čaro.

Novinárka Helenka Dvořáková zas ovláda umenie rozhovoru, a to priam delikátne. Zvedavými, no fundovanými otázkami vie navodiť priateľskú atmosféru, aby každý, koho práve spovedá, mohol zo seba odovzdať čo najviac. So znalosťou veci, a pritom citlivo, už vyobracala mnohé osobnosti našej kultúry, v desiatkach recenzií ponúkla svoje zážitky a navnadila na poznanie hodnotných diel.

My v redakcii Helenku poznáme ako veľmi aktívnu novinárku, ktorá sa ponáhľa z jedného zaujímavého stretnutia na ďalšie, aby o všetkých tých nových a úžasných veciach potom porozprávala našim čitateľom. Svojím videním vecí a ľudí usilovne skrášľuje našu každodennosť, nevšednými farbami a vzormi prebúdza všetko k životu – tak, ako keď si ornamentmi vymaľovala svoju niekdajšiu kuchyňu v starom vidieckom dome. S našou Helenkou, ako jej hovoríme všetci bez rozdielu veku, sa nikdy nenudíte.

Sama priznáva, že je veľmi zvedavá, zaujíma ju všetko nové a teší sa, keď môže našim čitateľom sprostredkovať čím viac faktov z kultúrnej oblasti. „Cítim sa kronikárkou doby. Všetko, čo sa deje, by som chcela zaznamenať, aby to nezmizlo v čase. Názor na dobu a ľudí v nej nech si utvorí každý sám,“ vraví.

Helena Dvořáková je autorkou vyše desiatky kníh, no čitatelia Pravdy sú pre ňu blízki, ako rodina. „Už teraz mi mnohí gratulujú, ako keby som tou Slovenkou roka už bola, a to je veľmi milé, takže na výsledku už až tak nezáleží,“ dodáva s úsmevom. Slávnostné vyhlásenie ankety bude až v auguste, pre nás, jej kolegov a zároveň vďačných čitateľov, už Slovenkou roka je.

Absolútnou!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #redaktorka #Slovenka roka #Helena Dvořáková