Gisele Bündchenová: Ako vyzerá zdravý život supermodelky?

Kedysi bola odstrašujúcim príkladom stravovania. Brazílska supermodelka Gisele Bündchenová sa o svoje zdravie nestarala. Ráno si dala iba kávu, ku ktorej si zapálila najmenej štyri cigarety. Každý deň vypila fľašu vína, v prostredí zadymenom vlastným pričinením. Kráska, ktorá oslávila 40. narodeniny, je však už dlhší čas ako návod na zdravý spôsob života.

31.07.2020 06:00
Gisele Bündchen, Tom Brady, modelka,... Foto:
Gisele Bündchenová s manželom Tomom Bradym na snímke z mája 2018.
debata (1)

Bündchenová sa zdôverila časopisu People, že v mladosti sa vlastne vôbec nezaujímala o vlastné zdravie. Povedala to, keď predstavovala knihu o svojom životnom príbehu. Zmenila sa, keď mala 23 rokov. Dostávala panické ataky. „Cítila som sa bezmocná,“ prezradila.

Zdravý život začala viesť po debatách so psychiatrami a s ďalšími lekármi. Preukázala silnú vôľu. Maximálne si vstúpila do svedomia. Zmizli cigarety, alkohol a priveľa kávy. „Všetkého som sa vzdala za jeden deň,“ zdôraznila pre People žena, ktorá od roku 2006 žije v harmonickom vzťahu s hráčom amerického futbalu Tomom Bradym.

Už je to úplne iná Bündchenová, ako bola kedysi. „V posledných rokoch sa stala známou svojou dobročinnosťou. Pôsobí napríklad ako veľvyslankyňa dobre vôle OSN pre program životného prostredia a do správ sa dostáva aj vďaka zdravému spôsobmu života,“ poznamenal denník Evening Standard.

Domáca záhrada, vlastné vajíčka

Bez prehýrených nocí, ako bývalo v mladosti, sa prebúdza skoro ráno. „Vstávam o 5.30, pretože v tom čase ma nikto nepotrebuje a môžem sa starať o seba. Je to ako nabíjanie mojich batérií.“ Venuje sa aj meditácii a joge.

Takto vyzerá v súčasnosti strava krásnej... Foto: SITA/AP
Gisele Bündchenová, kuchyňa, úsmev, zdravá strava, raňajky Takto vyzerá v súčasnosti strava krásnej supermodelky a jej rodiny. Ingrediencie pestuje vo vlastnej záhrade alebo kupuje od miestnych farmárov.

S manželom si zaplatili súkromného kuchára, aby ich naučil pripravovať zdravé jedlo. Aj preto manželia začali pestovať v záhrade zeleninu. Chovajú tiež sliepky, aby si pochutili na domácich vajíčkach.

Môžu zjesť veľa, pretože do žalúdka dostanú veľmi málo kalórií. „Až 80 percent ich stravy tvorí zelenina,“ povedal ich kuchársky poradca Allen Campbell pre noviny Boston Globe.

Čo Bündchenová nepestuje, kupuje si v obchodoch od miestnych farmárov. „Vďaka tomu sa dostaneme k čerstvým surovinám a podporíme tunajších poľnohospodárov,“ uviedla pre časopis Marie Claire matka dvoch detí, ktoré má s Bradym. Mimochodom, elegantný športovec a oddaný manžel sa na ihrisku mení na príšeru. Hviezda amerického futbalu totiž získala prezývku Tom hrôzostrašný.

Bündchenová má len jednu slabosť pre vysokokalorickú pochúťku. Rada si dopraje tmavú čokoládu.

Gisele Bündchen v roku 2000.
Gisele Bündchen v roku 2003 na predvádzacom móle.
+14Karolina Kurková a Gisele Bündchen pred šou...

Veľvyslankyňa dobrej vôle

Dobročinnou ambasádorkou OSN v oblasti životného prostredia je už jedenásť rokov. Bündchenová prízvukuje, že jej veľmi záleží na trvalo udržateľnom rozvoji planéty. Prvýkrát si uvedomila riziká, ktorým čelí svet, keď v roku 2004 navštívila domorodých obyvateľov Amazonského pralesa. Šokovalo ju drancovanie stromov. Zároveň ju znepokojil pohľad na znečistené rieky.

Rozhodla sa preto pomáhať. „Začala som podporovať rôzne projekty zamerané na ochranu lesa a vodných zdrojov,“ povedala pre Marie Claire.

So životným prostredím je takpovediac spriatelený aj jej otec, ktorý sa podieľa na zalesňovaní. Robí to v okolí dcérinho rodného mesta Horizontina na juhu Brazílie. „Počas piatich rokov sa nám podarilo zasadiť viac ako 40-tisíc stromčekov,“ pochvaľovala si Bündchenová v rozhovore pre zmienený časopis.

Doma šetrí prírodu

Bündchenová chce ísť príkladom iným matkám vo výchove detí. Zdôrazňuje im, že keď majú záhradu, všetok odpad zo zeleniny treba kompostovať, odpadky separovať, používať čo najmenej papiera a plastov. „Vždy upozorňujem moje deti, že každá vec, čo má človek na výber urobiť, má dosah na našu planétu, a preto sa musíme snažiť konať najlepšie, ako sa dá,“ podčiarkla pre Marie Claire.

Vstávam o 5.30, pretože v tom čase ma nikto nepotrebuje a môžem sa starať o seba. Je to ako nabíjanie mojich batérií.
Gisele Bündchenová o možnosti zacvičiť si v skorých hodinách

Jej deti už považujú domácu záhradu za neodmysliteľnú súčasť života. Bündchenová povedala, že ju veľmi poteší, keď sa im rozžiaria oči pri pohľade na vlastnú úrodu a na vajíčka od ich sliepok.

Syn, ktorý má jedenásť rokov (jeho sestra je o tri roky mladšia), si zvykol pomáhať pri sadení stromčekov v domácej záhrade, aj ich pravidelne zalievať. Na svoj vek je veľmi uvedomelý. „Veľmi ho nahnevalo, keď raz videl v oceáne plávať plasty. Rozhodol sa, že na narodeniny nechce od kamarátov darčeky.“ Chlapec ich preto poprosil, aby ich rodičia dali radšej peniaze na ochranu ohrozených živočíchov.

Brazílska supermodelka Gisele Bündchenová

Modelka Gisele Bündchenová pózuje na móle v New... Foto: SITA/AP
Gisele Bündchenová, VICTORIA'S SECRET Modelka Gisele Bündchenová pózuje na móle v New Yorku v roku 2005.

Pochádza z Brazílie, narodila sa 20. júla 1980. Po rodičoch má brazílsko-nemecký pôvod. Vyrastala vo viacpočetnej rodine – má totiž až päť súrodencov (všetko sestry).

V detstve snívala, že sa stane úspešnou basketbalistkou. Narástla vyššia ako väčšina dievčat (meria 180 cm). Matka ju však prehovorila, aby sa dala na modeling. Keď mala 13 rokov, uspela na kastingu dievčat.

Jej profesionálna kariéra modelky sa začala v roku 1997. Okamžite sa stala hviezdou – či už na módnych mólach alebo vo fotení (na snímke je z roku 2007). Časopis Rolling Stone ju označil za najkrajšiu ženu na svete.

Modeling z nej urobil boháčku. V rokoch 2002 – 2017 bola nepretržite najlepšie platenou modelkou na svete s ročným príjmom v rozpätí 30 až 45 miliónov amerických dolárov. Naďalej patrí k vyhľadávaným tváram reklamných kampaní.

V rokoch 2000 – 2005 žila s hercom Leonardom DiCapriom. Rok po ich rozchode sa začala stretávať s hráčom amerického futbalu Tomom Bradym. Zosobášili sa vo februári 2009. Majú spolu dve deti – chlapec sa narodil v roku 2009 a dcéra v roku 2012.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gisele Bündchen #zdravý životný štýl #supermodelka #zdravý jedálniček