Z niktoša idol. Cesta za slávou trvala Connerymu osem hodín vo vlaku

V detstve trel biedu. Keď dospel, rýchlo sa stal filmovou hviezdou. Muži ho v kine obdivovali ako agenta 007 a ženy navyše ako vysnívaný sexidol. Škótsky herec Sean Connery bol nepochybne najslávnejší predstaviteľ Jamesa Bonda. Na večnosť odišiel minulú sobotu vo veku 90 rokov. Na konci života sa mu splnilo posledné želanie. Zomrieť bez bolesti v spánku.

11.11.2020 06:00
debata (4)
Connery. Sean Connery. Foto: SHUTTERSTOCK
Sean Connery, James Bond, agent 007 Connery. Sean Connery.

Prečo bol Connery najlepší hlavný hrdina bondoviek? Lebo je to názor nielen väčšiny divákov, ale aj filmových kritikov a v neposlednom rade najznámejších hercov, ktorí po ňom preberali štafetu agenta 007.

„Sean bol najlepší Bond," stručne, ale jasne ho oznámkoval pred ôsmimi rokmi Roger Moore, ktorý zomrel na jar 2017. „Boli ste môj najväčší James Bond, keď som bol chlapec, aj keď som sa ako muž stal Jamesom Bondom. Zanechali ste stopu filmovej nádhery, ktorá bude žiť naveky," napísal Pierce Brosnan na sociálnej sieti po jeho smrti. „Dôvtip a čaro, ktoré predviedol, by sa dalo merať v megawattoch. Pomohol vytvoriť moderný trhák," reagoval Daniel Craig na úmrtie.

Connery, roduverný Škót, vďačil za slávu najmä dvom veciam. Vlastnej pracovitosti a šťastene, ktorá často býva kľúčom k úspechu.

Z chudoby na výslnie

Rodičia mu dali dve mená. Sean a Thomas. Druhé po jeho starom otcovi. Narodil sa do chudobného prostredia. Matka sa živila ako upratovačka v domácnostiach, otec robil v továrni a jazdil na nákladiakoch.

Keď mal ich syn 12 rokov, začal rásť ako huby po daždi. Až tak, že na prahu dospelosti meral 188 centimetrov, čo bola napokon jeho výška v dospelosti. A sexepíl mal už na konci puberty. Zjavne až taký – podľa toho, ako sa neskôr priznal, že štrnásťročný prišiel o panictvo. Nie s dievčaťom, ale so ženou…

Tommy, ako mu v detstve hovorili, vyrastal v biednych pomeroch. „V činžiaku v jednoizbovom byte bez tečúcej teplej vody, so spoločným záchodom, ktorý v dome používali štyri rodiny," pripomenula stanica BBC.

Do rodičovských príjmov prispieval roznášaním mlieka a tiež ako pomocný murár. „Vypomáhal aj v mäsiarstve. Robieval skoro ráno aj po škole. Mal ešte len deväť rokov, keď začal pracovať," napísal o ňom v životopisnej knihe spisovateľ Andrew Yule. Seanove peniaze sa rodine zišli, pretože otec väčšinu platu prepil a prehral v hazardných hrách.

Mimochodom, ako mliekar poznal z detstva škótsky Edinburgh naspamäť. Keď už bol na hereckom dôchodku a pricestoval na miestny filmový festival, objednal si taxík, pričom šofér nespoznal zarasteného Jamesa Bonda. Connery mu hovoril názvy ulíc, kadiaľ ho má viezť. A taxikár nevychádzal z údivu, ako dôkladne vie, kade vedie najlepšia trasa.

Keď mal šestnásť rokov, prihlásil sa na vojenskú akadémiu, ale neskôr ho vylúčili pre zdravotné problémy so žalúdkom. Živil sa ako šofér kamióna, leštil drevené rakvy, v lete si zarobil ako plavčík. Medzitým začal posilňovať. Vypracoval si príťažlivú postavu.

Futbal? Odmietol. Urobil to najlepšie

Mladému Connerymu sa zišla každá libra. Privyrábal si preto v ateliéri výtvarnej školy v Edinburghu. Nahý pózoval študentom, ktorí maľovali. „Vyzeral príliš krásne na to, aby sa dal opísať slovami. V podstate Adonis," poznamenal o ňom umelec Richard Demarco, ktorý ho ako študent často kreslil. Adonis bol v gréckej mytológii nádherný syn cyperského kráľa, do ktorého sa zaľúbila bohyňa Afrodita.

Connery sa mohol stať futbalista s pekným príjmom. Amatérsky hrával v nižšej súťaži, všimol si ho Matt Busby, ktorý vyhľadával nádejných hráčov do slávneho klubu Manchester United. Zaujal ho urastený hráč s rýchlym pohybom na ihrisku. Ponúkol mu plat 25 libier týždenne, čo by bolo teraz v prepočte takmer 800 eur.

Bol náchylný súhlasiť, ale nakoniec si to rozmyslel. „Uvedomoval som si, že špičkový futbalista bude mať najlepšie roky za sebou okolo 30 rokov. A ja som mal vtedy 23. Rozhodol som sa, že budem herec," vysvetlil, keď už mal na hereckom konte účinkovanie vo všetkých svojich bondovkách. Odhad (alebo predtucha?) mu vyšiel vynikajúco. V rokoch, keď by pomaly začal vešať kopačky na klinec, začal žiariť na striebornom plátne ako James Bond.

Connery pózuje na propagačnej akcii v roku 1983... Foto: SITA/AP
Sean Connery, James Bond, agent 007 Connery pózuje na propagačnej akcii v roku 1983 súvisiacej s filmom Nikdy nehovor nikdy.

V čase, keď prišla futbalová ponuka, Connery už privoňal k herectvu. Začínal na divadelných doskách. Jednému producentovi padol do oka, keď sa prihlásil do súťaže mužskej krásy. „Konala sa v Londýne, zo Škótska som sa tam terigal vlakom osem hodín," spomínal Connery. Po účinkovaní v divadle prišli menšie roly vo filmoch a v televíznych inscenáciách.

Príjmy spred kamery mu však nestačili, aby nebol odkázaný na vedľajší zárobok. Nejaký čas si prilepšoval u novinára, ktorý mal za manželku herečku, v noci dával pozor na ich malé dieťa. Raz večer k nim prišla na návštevu hollywodska herečka Shelley Wintersová, ktorá podľa spisovateľa Yulea neskrývala obdiv nad Connerym: „Bol jedným z najvyšších, najpríťažlivejších a najviac svalnatých Škótov, čo som v živote vôbec videla."

Connery ako boxer. Dramatika nenadchol

Povedal som mojej manželke, že Sean to nemôže byť. Mrmle. A nič podobné predtým nerobil.
Alvin Rakoff, režisér

Prvú väčšiu rolu Connery získal, keď mal 26 rokov. Nie však ešte stále vo filme, ale pred kamerami do televíznej snímky britskej stanice BBC. Boxera, ktorého kariéra upadá, lebo má zdravotné problémy, mal pôvodne stvárniť americký herec, ale napokon nepriletel do Anglicka. Tip na Conneryho potom rýchlo dala režisérovi Alvinovi Rakoffovi jeho manželka, herečka Jacqueline Hillová. Nájsť náhradu bolo totiž treba do niekoľkých hodín.

Rakoff sa dozvedel v podstate v poslednej chvíli, že dohodnutý herec nepríde. „Jeho agent mi telefonoval z USA v piatok o jedenástej hodine večer, nakrúcanie bolo naplánované pritom na pondelok. Beznádejne som sa obzeral po inom hercovi," zdôveril sa Rakoff pre server Hollywood Reporter. Keď mu manželka poradila Conneryho, v prvej chvíli ju sfúkol: „Povedal som jej, že Sean to nemôže byť. Mrmle. A nič podobné predtým nerobil." Presvedčila ho však: „Bude sa páčiť ženám."

Keď sa začalo so skúškami pred kamerami, prišiel sa pozrieť vedúci dramatického oddelenia BBC. „Michaela Barryho nenadchlo to, čo videl. Chcel odo mňa, aby som vymenil jednu z hlavných postáv," zdôveril sa Rakoff, pričom z pľacu mal odísť Connery… Nakoniec presvedčil Barryho, že jeho herecký výkon v tej dobe postačoval.

Rakoff pokračoval, že v priebehu nasledujúcich pár rokov sa Connery výrazne zlepšil. Povedal o ňom, že herecky dozrel.

Spisovateľ nesúhlasil. Chybu si neskôr priznal

Keď sa rozhodovalo o tom, komu dať postavu hlavného hrdinu prvej bondovky, v hre boli najzvučnejšie mená. Richard Burton, ktorý už účinkoval vo viacerých kasových trhákoch. Cary Grant, ktorý mal za sebou niekoľko desiatok úspešných filmov. Rex Harrison, ktorý sa mohol pýšiť prestížnou soškou Oscara.

Všetci traja predstavovali pre Conneryho príliš silnú konkurenciu. Pomohla ženská intuícia podobne ako v prípade manželky Rakoffa. Cubby Broccoli, jeden z dvoch filmových producentov prvej bondovky, dal na slová svojej ženy. Prízvukovala mu, že Connery jednoznačne zaujme príťažlivosťou a sexuálnou chémiou, čo má v sebe.

Rok 1963. Sean Connery počas nakrúcania filmu... Foto: SITA/AP
Sean Connery, James Bond, Daniela Bianchi Rok 1963. Sean Connery počas nakrúcania filmu Srdečné pozdravy z Ruska s Danielou Bianchiovou.

Spisovateľ Ian Fleming, ktorý producentom predal práva na filmovanie svojich diel, netajil sklamanie. Conneryho označoval za privysokého kaskadéra, výzorom nevhodného na úlohu Jamesa Bonda. Názor úplne zmenil, keď v kine pozeral prvú bondovku Dr. No z roku 1962.

BBC pripomenula, že viacerí filmoví kritici zatracovali premiérovú časť agenta 007, ale verejnosť mala jednoznačne opačný názor. Nielen v Británii, ale aj v zahraničí. Mimochodom, vtedajší americký prezident John F. Kennedy si objednal súkromné premietanie prvej bondovky do Bieleho domu.

Diváci si obľúbili Conneryho v úlohe Jamesa Bonda, čo mu zabezpečilo, že aj v ďalších filmoch zostal agentom 007. Nasledovali Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ len dvakrát (1967), Diamanty sú večné (1971). Za účinkovanie v poslednom zmienenom filme si vypýtal v tých časoch závratný honorár 1,25 milióna amerických dolárov. Využil ich na dobročinnosť, pretože založil nadáciu, ktorá začala podporovať nádejných škótskych umelcov. Po dlhšej pauze stvárnil agenta 007 v roku 1981 v snímke Nikdy nehovor nikdy. V tejto úlohe sa vtedy objavil poslednýkrát.

Napriek tomu, že jeho meno sa spája v prvom rade s bondovkami, netreba opomenúť ani ostatné filmy, v ktorých sa blysol. Zvlášť Meno ruže a Indiana Jones.

Presadzoval nezávislosť, ale v Škótsku nežil

Connery žil v španielskej Marbelle a potom dlho na Bahamských ostrovoch. Tvrdil, že sa do Škótska vráti žiť, až keď získa nezávislosť.
Guardian, britský denník

Connery bol stúpenec samostatnosti svojej vlasti. Sympatizoval so Škótskou národnou stranou, ktorá požaduje nezávislosť krajiny. Čelil pritom výčitkám, že podporuje myšlienku Škótska, ktoré si o veciach má rozhodovať výlučne samo, ale pritom v ňom nežil niekoľko desaťročí. Z ďalekého zahraničia vystupoval za vystúpenie z britského zväzku v referende, ktoré sa konalo pred šiestimi rokmi, ale výsledok hlasovania neznamenal zmenu. „Connery žil v španielskej Marbelle a potom dlho na Bahamských ostrovoch. Tvrdil, že sa do Škótska vráti žiť, až keď získa nezávislosť," napísal denník Guardian.

Sean Connery ako James Bond. Agenta 007... Foto: SITA/AP
Sean Connery, James Bond, Agent 007, Nikdy nehovor nikdy Sean Connery ako James Bond. Agenta 007 stvárnil v siedmich bondovkách. Na snímke je ako hrdina vo filme Nikdy nehovor nikdy. V tomto diele stvárnil hlavnú postavu poslednýkrát.

Splnenia politického sna sa nedočkal. Zomrel doma v blízkosti svojej druhej manželky. „Zomrel v spánku, ako si želal," povedala Micheline Rocquebruneová pre noviny Daily Mail. Najslávnejší James Bond zanechal po sebe obrovský majetok. Jeho hodnota sa odhaduje v prepočte na 330 miliónov eur.

Sean Connery

Narodil sa 25. augusta 1930 v Edinburghu. Označovali ho nielen za najlepšieho Jamesa Bonda, ale aj za najvýznamnejšieho Škóta v 20. storočí.

Bol držiteľom Oscara, dvoch cien BAFTA a troch Zlatých glóbusov. V roku 2000 ho povýšili do šľachtického stavu, odvtedy mohol používať titul sir.

V roku 1989 ho časopis People vyhlásil za najsexi žijúceho muža a o desať rokov neskôr dokonca za najsexi muža 20. storočia.

Zomrel 31. októbra 2020 vo veku 90 rokov. Starobu prežil na Bahamských ostrovoch.

Zdroj: Wikipedia

Fľašu vína prijal, účet zaplatil za všetkých

Získať rozhovor so Seanom Connerym nebolo ľahké. Britská novinárka Alison Kervinová opísala v novinách Daily Mail, ako sa jej to náhodou podarilo.

Na pozvanie večerala v luxusnej reštaurácii v Monte Carle, keď zbadala vchádzať slávneho herca sprevádzaného ochrankármi. Ona prišla písať o golfovom turnaji celebrít, on priletel zahrať si. Povedala si, že za opýtanie nič nedá. Na otázku, či má chvíľu čas, však odpovedal, že prišiel na golf. Nevzdala sa: „Mohla by som vám nosiť golfové palice na ihrisku?" „Mám päť nosičov." „Potrebujete šesť?" V tom momente sa k nej približovali ochrankári, ale Connery ich gestom ruky zastavil. S rozhovorom súhlasil.

Kervinová ho vtedy náhodne stretla v Monte Carle ešte raz. So známymi sa išla najesť do malej reštaurácie. Pri jednom stole videla, že sedí Connery. Nechcela ho vyrušovať, ale keď si vypila víno, osmelila sa. Čašníkovi podala lístok, na ktorý hercovi napísala, že mu ďakuje za rozhovor a objednala mu fľašu vína. Opätoval jej to. Na stôl poslal dve fľaše vína s poznámkou, aby mu nedala štyri fľaše, lebo v reštaurácii zostanú celú noc. Keď s partiou odchádzala preč, zaplatil účet za ňu aj za jej kamarátky. Vrátane vína, čo mu poslala.

Najslávnejšie filmové auto je z bondovky

Automobilový veterán, pri ktorom pózuje modelka, vyrobili pre Seana Conneryho, keď v roku 1965 propagoval v USA štvrtú bondovku s názvom Thunderball. Vzácny zberateľský exemplár sa dostal do dražby v auguste 2019 (dovtedy mal dvoch majiteľov). Je to auto Aston Martin DB5.

Automobilka vyrobila štyri kusy, zachovali sa tri. Aston Martin DB5 sa objavil nielen vo filme Thunderball, ale aj v tretej bondovke Goldfinger z roku 1964. Auto ponúknuté do aukcie sa počas nakrúcania nepoužilo, výlučne slúžilo na zmienenú propagáciu, keď sa v poradí štvrtá bondovka dostala do kín.

Aukčná sieň Sotheby's odha­dovala, že auto sa predá v rozpätí štyroch až šiestich miliónov amerických dolárov (USD). Výsledok prekonal očakávanie. Kupec, ktorý si želal zostať v anonymite, zaň zaplatil až 6,4 milióna USD, čo je v prepočte 5,5 milióna eur. Sotheby's označila toto auto za najslávnejšie zo všetkých filmov na svete.

Napriek tomu, že Connery ako James Bond nejazdil v tomto astone pred kamerou, vozidlo má všetko, čo k nemu v oboch filmoch patrilo. Je vybavené pancierovým štítom, ktorý sa vysúva za zadným sklom. Šofér môže tiež vysunúť guľomety skryté za svetlami. Pod jeho sedadlom je skrýša pre zbrane.

Dve manželky Seana Conneryho. Prvá bola herečka, druhá golfistka a maliarka

Prvá manželka Seana Conneryho, Diane Cilentová,... Foto: SITA/AP
Diane Cilentová, Sean Connery, rodina Prvá manželka Seana Conneryho, Diane Cilentová, už taktiež nie je medzi živými. Umrela v roku 2011 vo veku 78 rokov. Na snímke drží Connery svojho syna Jasona.

Prvýkrát sa zosobášil v roku 1962 s Dianou Cilentovou (spolu na snímke z apríla 1965 s ich jediným dieťaťom, synom Jasonom). Austrálčanka bola tiež z hereckej brandže. Za Conneryho sa vydala dva roky po rozvode s prvým mužom Andreom Volpem. Jej manželstvo s talianskym aristokratom, s ktorým mala dcéru, sa rozpadlo po štyroch rokoch.

Cilentová pochádzala zo šiestich detí. Obaja rodičia boli lekári, štyria z ich potomkov sa tiež vydali na medicínsku dráhu.

S filmovým Jamesom Bondom sa rozviedla v roku 1973. Neskôr tvrdila, že Connery nezvládal pocit slávy. Obviňovala ho z domáceho násilia. Povedala, že raz jej dal také silné zaucho, že spadla na dlážku. Zároveň vravela, že ju psychicky týral. Ako herečka bola úspešná. Zahrala si vo viacerých britských filmoch. Prerazila aj v Hollywoode, kde sa napríklad ocitla na pľaci so slávnym Paulom Newmanom vo westerne Hombre.

Tretí raz sa vydala v roku 1985, keď sa stal jej vyvoleným anglický scenárista Joshua Shaffer. Ovdovela v roku 2001. Prežila ho o desať rokov. Zomrela na rakovinu v októbri 2011 vo veku 79 rokov.

Sean Connery so svojou druhou manželkou,... Foto: SITA/AP, CHRIS PIZZELLO
Sean Connery, Micheline Roquebruneová Sean Connery so svojou druhou manželkou, Micheline Roquebruneovou.

Vášeň pre golf umožnila Connerymu nájsť si lásku, ktorá trvala až do konca jeho života. V roku 1970 sa zoznámil s profesionálnou golfistkou francúzsko-marockého pôvodu o rok staršou od neho. Micheline Roquebruneová (spolu s ním na snímke z roku 2007), ktorá sa dala neskôr na maľovanie obrazov, ho očarila na turnaji v Maroku. Rovnako to platilo z jej pohľadu.

Roquebruneová prezradila, že od zoznámenia neubehlo ani 24 hodín, a už si užívali najsladšie chvíle medzi mužom a ženou. Keď k nemu prišla do hotelovej izby, ležal nahý a čítal noviny. „Skočila som do postele. Stiahla som si kožený opasok a zatancovala s ním ako s bičíkom. Schmatol ma a vášnivo bozkával. Ďalšie štyri dni sme na turnaji hrali golf ako dvaja cudzí ľudia, potom sme sa stretávali, aby sme sa bláznivo milovali. Pravda je ešte lepšia ako fantázia. Nikto na mňa nezapôsobil ako on," zdôverila sa časopisu Gala.

Zaľúbení zostali napriek tomu, že spočiatku boli od seba vzdialení. Roquebruneová totiž ešte dlhší čas naďalej žila v Maroku, kde mala svoje tri deti z dvoch predchádzajúcich manželstiev. Natrvalo sa pod jednou strechou usadili v roku 1975, keď si vymenili obrúčku. Manželstvo bolo bezdetné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #Sean Connery