Návrhára Pierra Cardina poslala za slávou do Paríža veštica

Keď mal hovoriť o súrodencoch, musel ich vymenovať na všetkých prstoch oboch rúk. Pierre Cardin sa narodil ako v poradí jedenáste dieťa kedysi bohatým rodičom, ktorí obchodovali s vínom, ale majetok im zničila prvá svetová vojna. Mal sa živiť ako architekt, ale zvíťazila posadnutosť módnym návrhárstvom. Cardin, jedna z najvýraznejších osobností vo svete módy v jej zlatom veku minulého storočia, odišiel na večnosť veku 98 rokov.

13.01.2021 06:00
Pierre Cardin, modelky Foto: ,
November 2016. Pierre Cardin v Paríži s modelkami pri príležitosti 70. výročia jeho vstupu do sveta módy.
debata

Cardin sa vyučil za krajčíra po troch rokoch driny, keď mal 17 rokov. Pri šijacom stroji začal robiť pre Červený kríž.

Keď sa raz vybral za vešticou, zmenil sa mu život. Vykladala mu z kariet, povedala, že ho čaká úžasná budúcnosť. Tvrdila, že jeho meno sa stane také slávne, že ho budú poznať až v ďalekej Austrálii. „Cardin si myslel, že je bláznivá, ale bol zvedavý, či vie o niekom v Paríži, kde by chcel robiť pre nejaký módny dom," napísala stanica BBC v jeho nekrológu.

Veštica mu dala jedno meno a 23-ročný mladík sa vybral skúsiť šťastie. Prišiel do módneho domu Paquin, natrafil aj na režiséra Jeana Cocteaua, ktorý sa chystal nakrúcať film Kráska a netvor. Cardin ho zaujal svojou nápaditosťou tvorby. Cocteau si ho vybral za spolupracovníka, do tohto filmu mu navrhol kostýmy a rôzne doplnky. Očarený režisér potom zoznámil veľmi talentovaného Cardina s esom módneho návrhárstva Christianom Diorom.

Vždy tvoril pre mladých

Úspechy otvorili Cardinovi dvere k vlastnej módnej značke. Svoju rovnomennú návrhársku dielňu založil, keď ešte nemal ani 30 rokov.

Robím všetko. Dokonca mám vlastnú vodu! Spravím parfumy, sardinky. Prečo nie? Ak ma niekto požiada urobiť toaletný papier, spravím ho.
Pierre Cardin o svojom nadšení pre dizajn

Zaujímal sa v prvom rade o oblečenie pre mladých ľudí. „Vždy som mal v hlave budúcnosť, vždy som tvoril pre mladých," pripomenul denník Le Monde jeho slová. Keď je reč o budúcnosti, mal na mysli kozmické modely, pretože ho fascinovalo dobývanie vesmíru. Zdôrazňoval, že ho veľmi inšpiroval americký vesmírny program Apollo, ktorý sa spája aj s prvým človekom na Mesiaci.

V podstate revolučné vnímanie módy viedlo k sporom Cardina s inými významnými návrhármi v Paríži. Jeho predstavy však napokon zožali obdiv. A zjavne vo vzťahoch medzi vtedajšími velikánmi módy existovala aj závisť, ba dokonca až nevraživosť. Cardin sa netajil tým, že s ostatnými vtedy vôbec nevychádzal dobre: „Pozerali sa na mňa zhora. Nezavolal by som ich posedieť si niekam spolu, ale ani oni by ma nepozvali," citovala ho BBC.

September 1984. Pierre Cardin v hlavnom meste... Foto: SITA/AP, Alexis Duclos
Pierre Cardin, modelky September 1984. Pierre Cardin v hlavnom meste Francúzska s modelkami, ktoré predstavili jeho novú módnu kolekciu.

Cardin sa stal slávnym, ako mu predpovedala veštica. Priamo alebo nepriamo preňho robilo 200-tisíc ľudí, vlastnil 500 krajčírskych domov. Udelil licenciu používať svoje meno až 850 výrobkom iných firiem, veľakrát bol ich dizajnérom. „Robím všetko. Dokonca mám vlastnú vodu! Spravím parfumy, sardinky. Prečo nie? Ak ma niekto požiada urobiť toaletný papier, spravím ho," povedal pre noviny New York Times, keď rozprával o nadšení pre dizajn. „Ja sám som môj najkrajší úspech. Som chlapec z predmestia, stal sa zo mňa Pierre Cardin," citoval ho denník Le Figaro.

Zostal som Pierre Cardin od A do Z

Ďalší Cardinov výrok môže znieť neskromne, ale v podstate sa dá ním súhlasiť (s výnimkou poslednej časti, lebo neskôr to mohlo vyzerať opačne, ako prízvukoval). „Som jediné slobodné meno módy. Od päťdesiatych rokov 20. storočia som zostal Pierre Cardin od A do Z. Všetci ostatní sú mŕtvi alebo prešli do iných rúk," vravel podľa Le Figaro. Dávnejšie sa však Cardin rozhodol predať svoje módne impérium, ale neuspel. Požadovaná cena miliarda eur sa zdala všetkým záujemcom premrštená. Z možného obchodu nič nebolo, pretože Cardin odmietol zľaviť.

V súkromnom živote obdivoval ženy aj mužov, ale viac to platilo o chlapoch, lepšie povedané len o jednom (a tiež iba o jednej kráske). Módny návrhár André Olivier spolupracoval s Cardinom od roku 1951. Zaľúbili sa do seba, stali sa doživotnými partnermi; Olivier zomrel v apríli 1993 vo veku 61 rokov.

Druhou láskou Cardina bola pôvabná herečka Jeanne Moreau. Hovorieval o nej ako o svojej múze.

Máj 1965. Pierre Cardin so svojou múzou, ktorú... Foto: SITA/AP, Pierre Godot
Pierre Cardin, Jeanne Moreau Máj 1965. Pierre Cardin so svojou múzou, ktorú privítal na parížskom letisku. Bola ňou herečka Jeanne Moreau.

Ako by si mohla „zbaliť" homosexuála?!

Moreau a Cardin sa spoznali v roku 1961. Herečka sa chystala na nakrúcanie filmu o príbehu osudovej ženy a chcela mať trochu prsty v tom, v akých šatách bude pred kamerou oblečená. Slávna návrhárka Coco Chanel jej poradila, aby vyhľadala Cardina.

Bol štíhly fešák, nečudo, že sa herečke zapáčil. Známi jej však vraveli, aby zabudla na to, že by ho mohla „zbaliť". „Keď som Cardina spoznala, dobré duše mi hovorili, že je homosexuál, že nič nedosiahnem. Odpovedala som, že kašlem na to, mám ho rada takého, aký je, páči sa mi," povedala v roku 2001 pre týždenník Paris Match (Moreau zomrela v júli 2017 vo veku 89 rokov).

Výsledok zoznámenia? Vystihol ho Cardin svojho času tiež pre Paris Match: „Byť prenasledovaný Jeanne Moreau… ktorý muž by mohol odolať? Nijaký. Dokonca ani ja. Odolať som nemohol." Popri intímnom pomere s Olivierom vznikla láska s nádhernou herečkou, s ktorou si Cardin užíval štyri roky.

Výsledok rozchodu medzi návrhárom a herečkou? Skončil sa len ich sex, všetko ostatné pekné pretrvalo. Nezanevreli na seba, naopak, až do jej smrti sa výborne kamarátili. A vždy keď Moreau zatúžila mať na sebe skvostné šaty od Cardina, zakaždým jej s nadšením vyšiel v ústrety.

Červené námestie, Čína, Fidel Castro

Cardin bol návrhár, ktorý nechcel spájať módu s tým, či sú politické zriadenia demokratické, alebo nedemokratické. V prvom rade mu zjavne išlo o to, aby jeho tvorbu spoznalo čo najviac ľudí na celom svete.

Módny revolucionár, ktorý napríklad obliekol členov slávnej kapely The Beatles do saka bez goliera ako vôbec prvý na svete, navštívil aj Moskvu, Peking, Havanu. V jeho pracovni bola napríklad aj spoločná fotografia s niekdajším kubánskym vodcom Fidelom Castrom. Mal módnu prehliadku nielen v Číne, ale aj na moskovskom Červenom námestí, kde predstavil módnu kolekciu ako vôbec prvý návrhár zo Západu. Bolo to v roku 1986, keď sa ešte len začínala rozbiehať perestrojka vtedajšieho šéfa Kremľa Michaila Gorbačova.

Do Moskvy sa Cardin viackrát vrátil. Dokonca šil šaty pre Gorbačovovu manželku Raisu, keď so svojím mužom cestovala na návštevy do zahraničia. Cardina pochovali pri mieste, kde má hrob jeho partner Olivier. Kúsok Cardinovho života bolo vidieť aj po jeho smrti. Na pohrebe. Pochovali ho v rakve s emblémami, čo si pre seba navrhol.

September 1969. Pierre Cardin obklopený rukami... Foto: SITA/AP
Pierre Cardin, prstene September 1969. Pierre Cardin obklopený rukami žien s kolekciou prsteňov, ktoré navrhol.

Módny návrhár Pierre Cardin

  • Narodil sa 2. júla 1922 v severnom Taliansku. Jeho pôvodné meno znelo Pietro Constante Cardin. Zo strachu pred fašistickým vodcom Benitom Mussolinim sa rodina presťahovala do Francúzska (Cardin mal vtedy ešte len dva roky).
  • V Paríži mal vyštudovať architektúru, ako si želal jeho otec, ale napokon sa stal módnym návrhárom. Mal ešte iba 25 rokov, keď si ho slávny Christian Dior vybral za šéfa svojho krajčírskeho ateliéru. Neskôr Cardin vytvoril vlastnú rovnomennú značku, s ktorou prerazil do sveta módy.
  • Navrhoval aj nábytok, interiéry, pracoval pre automobilový a letecký priemysel ako dizajnér.
  • Bol aktívny aj v oblasti dobročinnosti. Od roku 1991 pôsobil ako čestný veľvyslanec OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru a v roku 2009 sa stal vyslancom dobrej vôle Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.
  • Zomrel 29. decembra 2020 vo veku 98 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #módna kolekcia #Pierre Cardin