Navaľná. Nová výzva pre Kremeľ

Súdnou sieňou znel rozsudok, ktorý jej muža posielal na 32 mesiacov do trestaneckého tábora. Vysoká elegantná blondína mala slzy na krajíčku. Keď ale Alexej Navaľnyj prstom na sklo „akvária“, kabíny pre obžalovaných, nakreslil srdce a potom ho zobrazil aj dlaňami, spustila si rúško, aby mu ukázala, že neplače.

11.02.2021 06:00
Alexej Navaľnyj, rodina, Julia Navaľná Foto:
Manželia Julia a Alexej Navaľnovci krátko pred návratom z Nemecka do Ruska so svojimi deťmi Zacharom a Dariou.
debata (183)

Tie zábery z utorňajšieho procesu s najznámejším opozičným politikom Ruska boli také dojemné, že ich zverejnili aj viaceré prokremeľské médiá. Julia Navaľná si za statočnosť, s akou v dobrom i zlom stojí za svojím manželom, vyslúžila rešpekt aj v radoch stúpencov prezidenta Vladimira Putina.

S mladým právnikom sa študentka zahraničného obchodu zoznámila v lete 1998 na dovolenke v Turecku. Mali obaja 22 rokov. Po návrate do Moskvy sa už nerozlúčili. Na milénium sa vzali.

Po roku sa im narodila dcéra Daria, dnes študuje v USA na elitnej Stanfordovej univerzite. V roku 2008 rodinu doplnil syn Zachar.

Obaja začínali s politikou v liberálnej strane Jabloko. Keď manžela pre nacionalizmus vylúčili, vystúpila aj ona. Navaľnyj neskôr založil Fond boja proti korupcii a Julia sa stala jeho osobnou tajomníčkou a poradkyňou. Bola stále po jeho boku. Chodili spolu na demonštrácie, sprevádzala ho do súdnych siení, keď ho stíhali za opozičné aktivity. Domové prehliadky, odpočúvanie a sledovanie sa aj pre ňu stali súčasťou bežného života.

Julia, zachránila si ma

Celé roky zostávala v tieni manžela. Vystúpiť z neho ju prinútila až dráma z minulého augusta. Keď jej oznámili, že Navaľnyj počas letu zo Sibíri upadol do kómy, ihneď letela za ním. Dva dni ako levica bojovala za to, aby ho dostala do bezpečia z nemocnice v Omsku, kde sa viac než o pacientovo zdravie starali o popieranie jeho otravy. Povolenie na jeho prepravu do Berlína si napokon vymohla priamo od Putina, ktorému napísala otvorený list.

Toxikologické analýzy v Nemecku potvrdili, že Navaľnyj sa stal terčom útoku nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Osemnásť dní preležal v kóme. Manželka bola na klinike Charité stále pri ňom. „Spal som a spal a spal. A Julia prichádzala, hovorila so mnou, spievala mi pesničky, púšťala hudbu,“ napísal jej na Instagrame vyznanie k prespatému dvadsiatemu výročiu svadby a dodal: „Láska lieči a vracia späť do života. Julia, zachránila si ma, a nech to zapíšu do učebníc neurobiológie.“

Navaľnyj, hneď ako sa prebral, oznámil, že čo najskôr sa mieni vrátiť do Ruska. Jeho žena nenamietala, dala si iba podmienku, že vzhľadom na to, čo ich vo vlasti čaká, musí sa najskôr úplne zotaviť. Neodhovárala ho ani potom, čo ruská väzenská služba dala jasne najavo, že keďže počas pobytu v Nemecku vynechal šesť povinných stretnutí s probačným úradníkom, bude žiadať, aby jeho dávnejší triapolročný podmienečný trest straty slobody súd zmenil na nepodmienečný.

„Každý odo mňa vždy chce, aby som povedala, alebo aspoň naznačila, že si želám, aby Alexej s tým, čo robí, prestal. Ale to sa nestane. Podporujem, čo robí a myslím to úprimne,“ povedla v rozhovore, ktorý v Nemecku s ňou a jej mužom spravil populárny ruský youtuber Jurij Duď. „Vzdať sa niečoho na polceste, to sa predsa nerobí,“ dodala.

Zlé predtuchy sa naplnili. Keď 17. januára manželia prileteli do Moskvy, Navaľného od pasovej kontroly odviedla polícia. Pred terminálom jeho žena predstúpila pred húf vyčkávajúcich novinárov sama: „Alexej povedal, že sa nebojí. Ja sa tiež nebojím. A vás všetkých tiež vyzývam, aby ste sa nebáli.“

Na Instagrame, kde má milión followerov, prvá dáma ruskej opozície, ako ju stúpenci nazývajú, propagovala nepovolené víkendové demonštrácie za oslobodenie Navaľného. Na oboch ju polícia zadržala, po niekoľkých hodinách ju ale po udelení vysokej pokuty pustili domov.

Ruská Cichanovská?

Uväznenie Navaľného a stúpajúca hviezda jeho manželky vyvolali špekulácie, či sa ho nepokúsi nahradiť.

Politológ Konstantin Kalačev pripúšťa, že bieloruský vzor, kde rolu vyzývateľky diktátora Alexandra Lukašenka na seba vo voľbách vzala Sviatlana Cichanovská namiesto svojho väzneného manžela, ktorému režim nedovolil kandidovať, môže byť aj v Rusku inšpiratívny.

Každý odo mňa vždy chce, aby som povedala, alebo aspoň naznačila, že si želám, aby Alexej s tým, čo robí, prestal. Ale to sa nestane.
Julia Navaľná, manželka najznámejšieho opozičného politika Ruska

„Navaľnej rola sa zmenila. Zo ženy politika sa teraz stáva političkou,“ povedal Kalačev pre agentúru AFP a dodal: „Má charizmu a šarm, je tvorivá, odhodlaná a v prípade potreby môže svojho muža zastúpiť.“

Spisovateľ a publicista Viktor Šenderovič si tiež myslí, že Navaľná by mohla uspieť. „Politický stroj, ktorý zostavil Navaľnyj, výborne funguje aj bez neho,“ napísal vo svojom blogu. Výhodou jeho ženy je, že by mohla osloviť aj ľudí, ktorí majú k nemu isté výhrady. „Pretože Alexej Navaľnyj je o politike, kde môže zohrávať úlohu nedôvera voličov, staré účty a nové rozpory, kým Julia Navaľná je o láske a môže si tak pozbierať celý elektorát ako z kríka,“ usudzuje Šenderovič.

Veterán ruskej politickej publicistiky, šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov vo svojej rozhlasovej relácii pripomenul, že podobné úvahy sa objavili už pred prezidentskými voľbami v roku 2018, keď podmienečný trest prekazil Navaľného kandidatúru. „Išli sme s ním vo dvojici a navrhol som mu, aby kandidovala Julia. A on mi povedal: Nie, ona nechce. Odvtedy prešli tri roky, takže uvidíme, ako sa veci budú vyvíjať,“ poznamenal Venediktov.

Vladimir Ašurkov, jeden z najbližších spolupracovníkov Navaľného, však nepredpokladá, že by sa na rozdelení úloh medzi manželmi niečo zmenilo. „Ani ona, ani on to nemajú v povahe. Ona si myslí, že jej miesto nie je v politke, ale v tom, že Alexeja podporuje,“ citoval Ašurkova denník Independent.

Aj publicistka a blízka priateľka manželov Navaľných Jevgenia Albanacová predpokladá, že Julia sa vyhne pasci a nestane sa politickou líderkou počas mužovej neprítomnosti. „Taký krok by z nej spravil Alexejovu konkurentku a to je posledná vec, akú by niekedy chcela robiť,“ tvrdí Albanacová.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #manželka #Kremeľ #výzva #Alexej Navaľnyj #Sviatlana Cichanovska