Z komika prezident. Pred vojnou neuteká. Žiada muníciu

S politikou nemal žiadne skúsenosti, ale uverila mu jednoznačná väčšina voličov. Najprv ich zabával ako fiktívny prezident v televíznom seriáli, neskôr sa stal skutočnou hlavou štátu.

04.03.2022 06:00
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára spoluobčanom v čase prebiehajúcej ruskej agresie.
debata (46)

Volodymyr Zelenskyj, ktorý je pri moci takmer tri roky, teraz prežíva najväčšie a zároveň najťažšie dni svojho života. Pre Ukrajincov, ktorí odmietajú ruskú inváziu, sa stal symbolom odporu.

Nedá sa povedať, že by Ukrajinci mali šťastie na prezidentov. Od zrodu samostatného štátu, ktorý vznikol na troskách rozpadnutého Sovietskeho zväzu, volili hlavu štátu dovedna sedemkrát. Žiadny z lídrov neposunul Ukrajinu výrazne dopredu.

Druhý mandát dokázal obhájiť iba Leonid Kučma. Podarilo sa mu to síce, ale za cenu volebných podvodov a ďalšieho zneužitia štátnych orgánov, ktoré mu v predvolebnej kampani v roku 1999 dláždili cestu k opätovnému víťazstvu.

Výrazná väčšina Ukrajincov zostala z výsledkov vládnutia svojich prezidentov sklamaná. Rozčarovanie zašlo napokon až tak ďaleko, že na jar 2019 zverili šéfovanie v štáte do rúk herca, ktorý s riadením vecí verejných dovtedy nemal nič spoločné. „Nakoniec prevládol názor, že keď to nevyšlo s tradičnými politikmi, tak zistime, čo dokáže tento chlapík,“ povedala pre denník Washington Post ukrajinská novinárka Natalija Romanová.

Volodymyr Zelenskyj ešte s úsmevom na tvári...
Sean Penn na stretnutí s ukrajinským...
+12Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve.

Symbol národného vzdoru

V polčase svojho vládnutia Zelenskyj Ukrajincov neohuroval. Z prieskumu verejnej mienky, ktorý na jeseň minulého roku urobil Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie, vyplynulo, že len necelá tretina opýtaných si želá, aby znovu kandidoval v prezidentských voľbách. A dokonca menej ako štvrtina oslovených by mu dala svoj hlas.

Vojna zmenia pohľad Ukrajincov na ich prezidenta. Neexistuje síce nijaký prieskum, ktorý by to percentuálnym vyjadrením ukazoval, ale nálada v spoločnosti je taká, že ho vnímajú ako symbol národného vzdoru v čase, keď Ukrajina krváca.

Som tu. Nevzdávame sa. Budeme brániť náš štát, pretože našou zbraňou je pravda, a našou pravdou je to, že toto je naša zem, naša krajina, naše deti, a toto všetko ochránime.
Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

Američania pred niekoľkými dňami ponúkli Zelenskému, že môže odísť do emigrácie, ale dôrazne to odmietol. „Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ odpovedal podľa informácie, ktorú zverejnila britská ambasáda v Kyjeve (Briti mu totiž sprostredkovali ponuku od USA). „Táto rétorika sa nesie presne v duchu toho, čo Ukrajinci chcú a potrebujú počuť,“ poznamenal pre Washington Post americký odborník na politickú komunikáciu Samuel Woolley.

Od vypuknutia vojny Zelenskyj viackrát opakovane dal najavo, že sa správa ako statočný líder. Predviedol to emotívnymi a pritom vecnými vyhláseniami pred kamerami. „Predstavte si krajinu, kde sa televízna hviezda stane prezidentom a objaví sa ako maják odvahy!“ zdôraznil pre stanicu CNN americký spisovateľ Jay Parini.

Volodymyr Zelenskyj ešte s úsmevom na tvári... Foto: SITA/AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP
Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Zelenskyj ešte s úsmevom na tvári týždeň pred vypuknutím vojny, keď prišiel podporiť ukrajinských vojakov v oblasti neďaleko miest obsadenými proruskými separatistami.

So seriálom za výhrou

Zelenskyj je na Ukrajine známym hercom už dlhé roky. Zahral si napríklad aj vo filme o Napoleonovi. Stvárnil ho ako sukničkára počas snahy vojensky ovládnuť Rusko. Najväčšiu popularitu mu priniesol spomínaný televízny seriál, ktorý mal názov Sluha národa. Vysielali ho dlhé mesiace. A určite nie náhodou si diváci mohli pozrieť posledné diely seriálu len niekoľko dní pred prvým kolom prezidentských volieb v roku 2019.

Kyjev, oslava, nezávislosť, Ukrajina Čítajte viac Nezávislý ukrajinský štát sa už raz rozpadol

Keď voľby vyhral, kyjevský politológ Olexij Haran tvrdil, že mnohí voliči si vlastne neuvedomili, že hlasovali za televíznu postavu namiesto reálneho Zelenského. „Ľudia si vytvorili obraz fiktívneho prezidenta v jeho seriáli namiesto skutočného prezidentského kandidáta. Išlo o psychologický fenomén,“ povedal na jar 2019 pre stanicu Al Džazíra.

Haran pokračoval, že Zelenskyj po volebnom triumfe začal robiť veľa chýb: „Preto pozícia jeho tímu je taká, že teraz bráni priamej komunikácii medzi Zelenským a novinármi i expertmi.“ Možno vtedy urobil nejaké prešľapy, ale neskôr sa nedá jeho verejnému vystupovaniu nič vážne vyčítať.

Po voľbách sa snažil plniť predvolebné sľuby: najmä tvrdo zakročiť proti korupcii a pridať tempo v približovaní Ukrajiny na ceste do EÚ a NATO. A samozrejme, že nemenej sa usiloval o to, aby sa mierovou cestou vyriešil konflikt v Donbase ovládanom proruskými separatistami. Zároveň sníval o tom, že jedného dňa sa Krym vráti z ruských rúk do ukrajinských.

Volodymyr Zelenskyj na oficiálnej návšteve... Foto: SITA, Jakub Julény
Volodymyr Zelenskyj, Zuzana Čaputová Volodymyr Zelenskyj na oficiálnej návšteve Slovenska v septembri 2019, keď pricestoval na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej. Dievča a chlapec v ľudových krojoch ho privítali chlebom a soľou na nádvorí Grasalkovičovho paláca.

Čo sa týka boja proti korupcii, dosiahol solídne výsledky, ale mohlo ich byť aj viac. Paradoxne mu občas hodili poleno pod nohy poslanci jeho vládnucej strany. Pokrok v iných oblastiach bol limitovaný aj preto, že pandémia koronavírusu Ukrajinu tvrdo zasiahla, a tak sa rôzne plány nedali ešte uskutočniť.

Kým pred týmto ozbrojeným konfliktom bola popularita Zelenského pomerne nízka, teraz vyletela strmo hore. A to aj preto, že je schopný využiť svoje prednosti.
Samuel Woolley, odborník na komunikáciu

Vety ako v seriáli

Experti na politickú komunikáciu poukazujú na to, že Zelenskyj je vo forme práve v najťažších časoch v dejinách samostatnej Ukrajiny. „Kým pred týmto ozbrojeným konfliktom bola popularita Zelenského v prieskumoch verejnej mienky pomerne nízka, teraz vyletela strmo hore. A to aj preto, že je schopný využiť svoje prednosti,“ podčiarkol Woolley.

Vety, ktoré adresuje Ukrajincom, čiastočne pripomínajú to, čo hovoril v televíznom seriáli. „Dnes začnem s dlho očakávanými slovami, ktoré si želám oznámiť s hrdosťou. Konečne je Ukrajina zjednotená. Toto je naše víťazstvo!“ Citát je zo záverečnej časti Sluhu národa a zároveň to boli jeho posledné slová v seriáli. Samozrejme, že o nijakom víťazstve vo vojne sa v tejto chvíli nedá hovoriť, ale určite to platí v súvislosti s jednotou Ukrajincov zoči-voči invázii.

Najväčšie armády sveta

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Čo však odkazuje Ukrajincom ako skutočný prezident? „Som tu. Nevzdávame sa. Budeme brániť náš štát, pretože našou zbraňou je pravda, a našou pravdou je to, že toto je naša zem, naša krajina, naše deti, a toto všetko ochránime. Toto som vám chcel povedať. Sláva Ukrajine!“ zdôraznil v jednom zo svojich statusov na twitteri.

Zelenskyj sa rozhodol neopustiť Kyjev ani napriek varovaniu amerických tajných služieb, podľa ktorých sa stal hlavným cieľom ruského útoku. Keby sa Moskve podarilo odstaviť ho od moci, nie je vylúčené, že by sa pokúsila dosadiť za jeho nástupcu exprezidenta Viktora Janukovyča. Od svojho zvrhnutia v roku 2014 žije v ruskom exile.

Naopak, keby sa podarilo ukončiť vojnu a Zelenskyj zostane šéfom Ukrajiny, o jeho politickej budúcnosti by sa rozhodovalo v roku 2024. Vtedy by sa mal totiž pokúsiť o svoje znovuzvolenie.

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou, ktorá... Foto: SITA/AP
Volodymyr Zelenskyj, Olena Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou, ktorá má 44 rokov rovnako ako on. Majú spolu dve deti: 17-ročnú dcéru a 9-ročného syna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

  • Narodil sa 25. januára 1978 v Krivom Rogu, čo je ôsme najľudnatejšie mesto na Ukrajine. Pochádza zo židovskej rodiny (otec je profesor kybernetiky a matka je inžinierka).
  • Vyštudoval ekonómiu na univerzite v Kyjeve, ale tejto oblasti sa napokon pracovne nikdy nevenoval. Od detstva ho najviac zaujímalo totiž herectvo. Keď mal ešte len 19 rokov, vyhral jednu televíznu humoristickú súťaž, čo vlastne predurčilo jeho profesijnú budúcnosť.
  • Založil filmovú spoločnosť, ktorej programy boli na televíznych obrazovkách čoraz obľúbenejšie. Veľkú popularitu mu v roku 2015 priniesol seriál s názvom Sluha národa. Hral v ňom hlavnú úlohu – stredoškolského učiteľa dejín, ktorý vyhrá prezidentské voľby vďaka tomu, že voličov zaujme videom na internete, v ktorom ostro kritizuje skorumpovanú ukrajinskú vládu.
  • Fikcia sa stala skutočnosťou v apríli 2019. Zelenskyj zvíťazil v druhom kole volieb hlavy štátu. Vyhral jednoznačne, pretože získal až 74 percent odovzdaných hlasov. Jeho protikandidáta Petra Porošenka (vtedajšieho prezidenta) podporilo len 26 percent zúčastnených voličov.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj